Centenari de l’Esbart Dansaire

La ciutadania de Rubí participa massivament en la festa major

Rubí acollirà una festa major més «accessible» amb espais adaptats

Rubí ven un premi de la Loteria Nacional dotat amb 20 milions d’euros

La ciutadania de Rubí participa massivament en la festa major
4
Es llegeix en minuts
El Periódico

Rubí (Vallès Occidental) ha viscut cinc dies de festa Major –del 28 de juny al 2 de juliol– marcats per l’alta participació i la gran diversitat de propostes.

El centenari de l’Esbart Dansaire de Rubí ha sigut el fil conductor d’una celebració que ha reivindicat amb força les tradicions locals, alhora que ha obert amb èxit nous espais de programació, com la plaça de Pep Rovira o la d’Estanislau Figueras.

Al voltant de 200 activitats pensades per a tota mena de públics han portat els rubinencs i les rubinenques a sortir massivament al carrer i ocupar els diferents escenaris de la festa. Les propostes, organitzades per l’ajuntament i les entitats locals, s’han desenvolupat amb plena normalitat amb l’única excepció de les que van quedar afectades per la pluja.

Dijous, 29 de juny, la tempesta va obligar a suspendre els concerts de Buhos i Coco inclosos en el festival RRandom, així com les actuacions de Hard Buds i Güru a l’espai rock de Pep Rovira.

La gala final del concurs Rubí té Talent es va interrompre quan ja estava en marxa però ja s’ha acordat que es reprogramarà en els pròxims mesos, mentre que l’espectacle ‘Danses emblemàtiques de l’Esbart Dansaire de Rubí’, que també havia començat quan va començar a ploure, es va poder fer l’endemà al mateix Amfiteatre del parc del Castell.

Per a l’alcaldessa Ana María Martínez Martínez, «malgrat el contratemps de la pluja, ha sigut una festa major magnífica i molt participada, que ens ha demostrat un cop més la riquesa i l’empenta del teixit associatiu rubinenc, així com la capacitat que tenen els rubinencs i les rubinenques per disfrutar de la seva ciutat i la seva cultura». La primera regidora creu que «la programació d’aquest any ha pogut satisfer totes les sensibilitats, incorporant novetats que han funcionat molt bé i que, de ben segur, tindran continuïtat».

Cent anys d’Esbart

El centenari de l’Esbart Dansaire de Rubí ha protagonitzat la festa major des dels seus primers instants i fins al final. En commemoració de l’efemèride, l’entitat va ser l’encarregada de coordinar el seguici de lluïment i oferir el pregó inaugural, un inèdit pregó ballat que va involucrar desenes de dansaires de l’Escola de Dansa de l’Esbart i del cos de ball, i que es va completar amb les paraules pronunciades pel president de l’entitat, Joan Manel Camps i Jaraba, des del balcó de l’ajuntament.

A banda de l’espectacle ‘Danses emblemàtiques’, que recull a tall d’antologia algunes de les peces més significatives d’aquests cent anys d’història, la programació de la festa major tenia un altre moment clau dedicat a l’Esbart: ea 40a Ballada de Gitanes al Carrer. En un any tan especial, l’activitat va aconseguir mobilitzar una quarantena de grups que, juntament amb les persones espontànies del públic, van sumar més d’un miler de dansaires en la part final de l’acte.

Com no podia ser de cap altra forma, les Gitanes també van formar part del repertori del Piromusical, que diumenge va tancar la festa major.

Nous espais

La festa major d’aquest any ha mantingut els continguts habituals però ha incorporat nous escenaris amb la voluntat d’incloure la gran diversitat de públics que es donen cita. La plaça de Pep Rovira s’ha estrenat com el punt de trobada dels i les amants de la rock de la mà de l’Associació Rubí Rock, que ha programat actuacions diàries. Bandes de diferents estils de hard rock han desfilat per aquest escenari, on també ha tingut lloc una edició rockera de l’habitual festival Rubisound de Ràdio Rubí amb grups locals, i l’espectacle familiar Heavy per Xics.

L’espai ha tingut una gran acollida entre la ciutadania, que en alguns concerts l’ha omplert a vessar.

Una ubicació que també ha agafat un nou rumb aquesta festa major ha sigut la plaça d’Estanislau Figueras, que s’ha configurat com un racó de tranquil·litat on disfrutar de concerts semiacústics de gran qualitat musical i activitats familiars aptes per a tothom, incloses persones amb alta sensibilitat. La proposta Els amics d’en Crusó, consistent en un circuit de jocs manuals per a nens a partir dels 2 anys, ha atret molt públic a la tarda.

La programació també s’ha ampliat a la plaça de Pearson, on s’ha situat l’escenari més golfo de la celebració gràcies a la col·laboració del Sant Patrick’s Rubí. Monòlegs, improvisació, màgia, mentalisme i ‘dj’ han desfilat per aquest espai amb notable èxit de públic.

Una festa tradicional

Notícies relacionades

La festa major ha sigut un cop més un aparador excepcional per a les entitats de cultura popular i tradicional i per a la resta de col·lectius que formen part del teixit associatiu local. En el primer apartat, a banda de les activitats ja esmentades de l’Esbart Dansaire de Rubí, no han faltat les audicions de sardanes i el 37è Concurs de Colles Sardanistes de Rubí, amb la participació de 10 rups; els correfocs i el raval de foc, cada vegada amb més públic; el protagonisme dels Gegants de Rubí el dia de Sant Pere; i la Diada Castellera de festa major, que aquest any es recuperava després d’un llarg parèntesi.

Llegeix totes les notícies de Rubí a EL PERIÓDICO Rubí