Antic assentament

El Museu Municipal Castell de Rubí acull una exposició sobre el poblat neolític de la Draga

  • La mostra, que repassa 30 anys d’excavacions arqueològiques, es podrà veure a partir d’aquest dijous i fins al 4 de setembre

El Museu Municipal Castell de Rubí acull una exposició sobre el poblat neolític de la Draga

Ayuntamiento de Rubí

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

El Museu Municipal Castell (MMUC) de Rubí (Vallès Occidental) va inaugurar aquest dijous l’exposició La revolució neolítica. La Draga, el poblat dels prodigis, una producció del Museu d’Arqueologia de Catalunya (MAC) i ArqueoXarxa que, de manera didàctica, repassa 30 anys d’excavacions arqueològiques al poblat neolític de la Draga, situat a Banyoles i considerat un dels assentaments lacustres més antics del nord-est peninsular.

La mostra està comissariada per Antoni Palomo, conservador del Museu d’Arqueologia de Catalunya.

L’exposició s’estructura en diferents àmbits que responen a quatre conceptes bàsics: l’emoció (pel descobriment del jaciment el 1990), l’anàlisi (mitjançant peces arqueològiques originals i rèpliques fidels), la interpretació (reconstrucció del que va succeir al poblat durant gairebé 400 anys) i la imaginació (representació mitjançant la realitat virtual de com era el poblat i el seu entorn fa 7.000 anys).

Sis audiovisuals presenten els descobriments d’alguns dels objectes més destacats de les excavacions i els processos d’elaboració que van poder tenir aquestes peces.

30 anys d’excavacions

L’últim àmbit de l’exposició està reservat a un espai on la realitat virtual és la protagonista: el visitant entra al poblat de la Draga i en el neolític a través d’un audiovisual que recrea un passeig pel jaciment i el seu entorn. Aquest l’han produït el Departament de Prehistòria de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i l’Institut de Recerca en Intel·ligència Artificial del CSIC, i s’emmarca en un projecte del programa Recercaixa, finançat per l’Obra Social La Caixa.

Les excavacions arqueològiques de la Draga, fetes durant 30 anys, les ha coordinat el Museu Arqueològic Comarcal de Banyoles i hi ha participat un equip multidisciplinari format per científics del Museu d’Arqueologia de Catalunya, la Universitat Autònoma de Barcelona i el Consell Superior de Recerques Científiques (CSIC-IMF), que han aportat resultats de gran impacte científic i amb projecció internacional.

Notícies relacionades

L’exposició La revolució neolítica. La Draga, el poblat dels prodigis es podrà veure al MMUC fins al 4 de setembre. Des de l’Ajuntament de Rubí recorden que durant l’agost, no obstant, l’equipament estarà tancat al públic.

Llegeix totes les notícies de Rubí a EL PERIÓDICO Rubí