l'altra cara del confinament

El Servei d'Informació i Atenció a les Dones de Rubí atén 122 persones des de l'inici de la pandèmia

Entre el 14 de març i el 30 d'abril, també s'han realitzat 194 visites psicològiques i jurídiques a través de vies telemàtiques que han detectat 24 episodis de violència, dels quals vuit eren urgències

image-2

image-2

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

El Servei d’Informació i Atenció a les Dones (SIAD) ha atès 122 rubinenques des de l’inici de l’estat d’alarma, de les quals 93 ja eren usuàries del servei i 29 hi han accedit per primera vegada entre el 14 de març i el 30 d’abril.

Les dones ateses tenen una mitjana d’edat de 34,4 anys, entre els 15 i els 80 anys, i majoritàriament eren víctimes de violència psicològica i psicofísica. En un 70% dels casos, l’agressor és la seva parella o exparella.

El confinament obligatori provocat pel coronavirus ha suposat un risc afegit per a les dones i nens víctimes de la violència domèstica, ja que estan obligats a conviure amb el seu agressor. Ho fan, a més, en un context excepcional que pot contribuir a agreujar els casos de violència latent i que, fins i tot, en pot fer aflorar de nous. En aquest context, la víctima té més difícil trobar el recolzament de familiars i professionals i té menys oportunitats per verbalitzar, compartir o demanar informació o assessorament.

194 visites psicològiques

Durant la pandèmia, el SIAD de Rubí s’ha reorganitzat per oferir la màxima cobertura amb un sistema de torns que garanteix l’atenció presencial. Les professionals també disposen d’un dispositiu de telefonia mòbil per poder estar en contacte amb les dones sigui quina sigui la seva modalitat de treball, presencial o en teletreball. 

La jurista del SIAD ha acudit setmanalment a les dependències municipals per atendre telefònicament i assessorar sobre qüestions legals. La reorganització del funcionament del SIAD s’ha basat en els principis d’accessibilitat, immediatesa en cas d’urgència i acompanyament emocional.

Entre el 14 de març i el 30 d’abril, s’han realitzat 194 visites psicològiques i jurídiques a través de vies telemàtiques (telèfon, correu electrònic, WhatsApp, videotrucada i Facebook). En aquestes visites, s’han detectat 24 episodis de violència, dels quals vuit eren urgències.

Notícies relacionades

Set dones han realitzat denúncies per violència de gènere i a quatre se’ls ha atorgat una ordre d’allunyament. Durant aquest mateix període, s’han tramitat quatre ATENPRO, el dispositiu de telefonia mòbil que gestiona Creu Roja per a la protecció de les dones que pateixen violència.

Més notícies de Rubí