A 700 METRES D'UN CENTRE ESCOLAR

Famílies de Rubí contra l'obertura de l'abocador de Can Balasc

«Que la Generalitat sàpiga que va construir una escola al costat d'on s'instal·larà l'abocador», explica la directora d'una escola pròxima al dipòsit

El gerent de l'empresa propietària de Can Balasc afirma que, una vegada es concedeixin els permisos, l'abocador podria funcionar «immediatament»

zentauroepp52294264 manifestacion rubi200214192250

zentauroepp52294264 manifestacion rubi200214192250 / ANNA MAS

3
Es llegeix en minuts
Àlex Rebollo

Entre 1.900 i 2.100 persones s’han manifestat a Rubí aquest divendres 14 de febrer contra l’obertura de l’abocador de Can Balasc al municipi, propietat del grup TMA Sánchez. La marxa l’han encapçalat els alumnes de primària i infantil de l’escola Rivo Rubeo, ubicada a 700 metres del punt on està previst que s’instal·li el dipòsit de residus. Els nens han portat caretes de màscares antigàs a tall de protesta per les possibles conseqüències de la instal·lació de l’abocador.

Marta Recolons, mare d’un alumne de l’escola explica que lluiten «perquè Rubí tingui un ambient més net». «És necessari buscar llocs on un abocador no afecti tant la població», afegeix.

La directora del centre, Marina Llonch, explica que des de l’escola senten «inquietud» davant de l’obertura del nou abocador. «Ens mobilitzem per mostrar que som aquí, que la Generalitat sàpiga que va construir una escola al costat d’on s’instal·larà l’abocador», remarca Llonch, que comenta que hi ha famílies que viuen a 200 metres del futur dipòsit.

Una reguera judicial i administrativa

El projecte de Can Balasc porta més de 20 anys immers en una reguera judicial i administrativa. TMA va presentar la llicència d’activitats el 1994 i no va ser fins al 2012 que l’Ajuntament l’hi va concedir, després que una sentència judicial així ho exigís. Des d’aleshores, el grup ha mirat d’aconseguir els permisos necessaris per començar a operar: la llicència ambiental (Generalitat) i la d’obres (Ajuntament).

La Generalitat va aprovar el 23 de desembre passat l’autorització ambiental provisional. Des de l’Ajuntament i la Plataforma Rubí Sense Abocadors demanen realitzar un estudi d’impacte ambiental mentre que des del Departament de Territori i Sostenibilitat expliquen que en el moment que es va impulsar l’abocador «la llei no requeria dur a terme una declaració d’impacte ambiental» i que, ara, aquesta demanda «no és aplicable». Després de conèixer aquesta actitud, l’Ajuntament va afirmar en un comunicat que des de la Generalitat manifesten «un absolut desconeixement de la matèria».

Pel que respecta a la llicència d’obres, TMA va presentar un primer Projecte d’Actuació Específica (PAE), que es va denegar uns dies abans de les eleccions municipals perquè, segons l’Ajuntament,  alguns informes eren «desfavorables». El novembre del 2019, la Junta de Govern Local va admetre a tràmit un segon PAE presentat per l’empresa.

Obertura imminent

En declaracions a aquest diari, el gerent del grup TMA, Juan Andrés Sánchez, explica que tots els informes han sigut favorables i que l’Ajuntament «haurà de donar el vistiplau al PAE». «Una vegada es concedeixin els permisos, podria funcionar immediatament. Es podria començar demà», afegeix.

Sánchez argumenta que el dipòsit «està preparat perquè no surtin olors de l’abocador» i que «pràcticament tot serà matèria seca». «Entenc que no vulguin això en el seu entorn, però en algun lloc ha d’anar. Som una activitat necessària però que ningú vol acollir», justifica el gerent, que calcula que aniran a parar a l’abocador unes 200 tones de residus diàries.

Montse Rousse, portaveu de la plataforma, ja ha anunciat que, si s’aproven tots els permisos, exhauriran la via administrativa i, en cas de ser necessari, traslladaran la seva protesta als tribunals.

Tres grans abocadors

A més, des de la plataforma també han plantejat la possibilitat de dur a terme accions per impedir el funcionament de l’abocador com, per exemple, plantar-se a l’entrada i «no deixar pas als camions».

Des de Rubí Sense Abocadors consideren que el municipi ja ha complert la seva funció amb els abocadors perquè «el  6,36% de Rubí ja està ocupat per abocadors i extractives». El municipi també acull els abocadors de Can Carreres (també propietat del TMA) i el de Can Canyadell –a més de les antigues extractives que funcionen com a abocador sense permís–. El de Can Balasc seria el tercer abocador que s’instal·la a la localitat vallesana.

Àmplia oposició

Ja el 2015, l’anterior alcaldessa, Carme Garcia (PSC), es va oposar frontalment a l’obertura. TMA va presentar una querella contra Garcia, que finalment va ser arxivada. Fins aquell mateix any 2015, a Rubí funcionava l’abocador de Can Carreras, també propietat de TMA Grup Sánchez. Aquest dipòsit va tancar després que l’Agència Catalana de Residus  comprovés que s’havia superat el límit de la seva capacitat en 78.000 tones.

Notícies relacionades

Ara, diferents grups municipals han optat per adherir-se a la protesta contra el nou gran abocador de Rubí, entre els quals el grup líder de l’oposició Esquerra Republicana de Catalunya (ERC). També han mostrat el seu desacord des de Veïns per Rubí (VR) i des de l’Aliança d’Unitat Popular (AUP), aquest últim grup, amb una estreta vinculació a la Rubí Sense Abocadors. A la manifestació, també han acudit membres del govern municipal, inclosa l’actual alcaldessa, Ana María Martínez.

Més notícies de Rubí a l’edició local d’EL PERIÓDICO DE CATALUNYA