VIVENDES MÉS SOSTENIBLES

Centres d'assessorament a la ciutadania per combatre la pobresa energètica a Rubí

L'edifici Ressò de Sant Muç serà el primer en acollir un Centre d'Energia de Barri (CEB), que oferirà assessoria i informació de manera gratuïta per ajudar a reduir el gest domèstic

image

image

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Amb l’objectiu de combatre la pobresa energètica i promoure l’autoconsum responsable, Rubí ha posat en marxa els Centres d’Energia de Barri (CEB), un servei d’assessoria energètica gratuït per als veïns i veïnes, on podran informar-se i analitzar diferents possibilitats i accions de millora a les seves vivendes.

Encara que el projecte preveu la creació de diversos centres a la ciutat, amb l’objectiu de crear una Xarxa de CEB que ajudi les famílies a reduir la seva despesa domèstica, de moment s’ha posat en marxa una prova pilot a l’edifici Ressò, situat a l’avinguda de Can Tapis de Sant Muç.

Aquest centre oferirà assessorament i informació als veïns i veïnes de la urbanització tots els divendres de 10 a 18 h. Durant aquest temps, la ciutadania podrà apropar-se i, de manera totalment gratuïta, consultar dubtes sobre la millora i/o manteniment de les seves vivendes o sobre problemes energètics als seus edificis.

L’assessorament inclou a més l’estudi de la viabilitat de les accions, el seguiment de les propostes de millora durant la seva realització i, una vegada acabades, l’anàlisi dels resultats obtinguts.

Mitjançant la creació d’aquesta xarxa de CEB, Rubí Brilla vol promoure l’ús eficient dels recursos i fer que la ciutadania es converteixi en l’actor principal de la regeneració dels barris i la implementació de models de finançament alternatiu i d’economia circular per superar la manca de recursos.

Així ho creu Rafael Güeto, regidor de l’àrea de Desenvolupament Econòmic Local, qui assegura que aquests centres “poden ser una solució sistemàtica per impulsar el canvi de model energètic entre la ciutadania”,alhora que són eines per “promoure l’estalvi i combatre la pobresa energètica” entre els veïns.

Un projecte jove

L’edifici  Ressò, gestionat a través de Re(acció) Ressò, una associació formada per joves arquitectes, estudiants de l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura del Vallès (ETSAV) de la UPC i antics membres de l’equip Ressò Solar Decathlon Europe, serà el primer a oferir aquest tipus de serveis.

L’entitat treballa per promoure la regeneració urbana de barris de baixa densitat a través d’una metodologia d’anàlisi i intervenció participativa. El mètode que s’aplica com a prova pilot a Sant Muç treballa aspectes mediambientals, econòmics i socials en quatre àmbits d’estudi: vivenda, mobilitat, recursos i residus i àmbit socioeconòmic.

El projecte de Ressò de Sant Muç es vertebra a través d’una triple hèlix: la implicació de l’administració pública, la comunitat acadèmica i la implicació ciutadana. Així, els estudiants han pogut utilitzar aquest espai per dur a terme projectes reals als barris de la ciutat, promovent la implicació de la ciutadania i els principis d’equilibri i sostenibilitat dins de l’àmbit de la construcció.

Notícies relacionades

Està previst que, en un futur pròxim, aquesta xarxa de CEB s’expandeixi cap al Vint-i-cinc de Setembre/Les Torres, Ca n’Oriol i La Lana.

Més notícies de Rubí a l’edició local d’EL PERIÓDICO DE CATALUNYA