BALANÇ A L'EQUADOR DEL MANDAT

Jordi Muntan (AUP): "Després de dos anys, la situació de la plantilla municipal a Rubí segueix igual o pitjor"

"Considerem que el Govern actual està en una fase decadent o final"

"Som una ciutat ben connectada amb tot Catalunya, però tenim un problema de mobilitat interna important"

Jordi Muntan, portaveu d’AUP Rubí.

Jordi Muntan, portaveu d’AUP Rubí.

6
Es llegeix en minuts
MANUEL ARENAS / RUBÍ

Alternativa d'Unitat Popular (AUP), amb 3 regidors, és el tercer partit de l'oposició al Ple municipal que van dibuixar les eleccions del 2015 a Rubí. Al capdavant del grup municipal, com a portaveu, es troba Alternativa d'Unitat Popular (AUP) Jordi Muntan


Pregunta. Quina és la seva valoració en termes generals dels 2 anys de mandat del Govern actual?

Resposta. Com hem dit altres vegades, a nivell polític sempre hem recalcat la incapacitat que hi ha hagut des del principi per arribar a acords amb partits d'esquerres. El Ple va acabar molt dividit després de les eleccions municipals, però sí que es visualitzaven dos blocs: un amb partits d'esquerres, que en principi inclou el PSC, i un altre bloc amb partits com PDECat, PP o Ciutadans.

Al principi semblava que hi havia bones intencions, però quan es va començar a parlar d'acords una mica més treballats, hi va haver una sèrie d'incompliments per part de l'equip de Govern i a partir d'aquí la incapacitat per part seva d'arribar a acords i seguir negociant. Això va demostrar la debilitat d'aquest equip de Govern del PSC, que nosaltres com a AUP considerem que estan en una fase decadent o una fase final d'una època del PSC a Rubí que ja dura 14 anys. Creiem que arriben bastant desgastats, febles, i aquest mandat està sent una demostració d'aquesta debilitat.

Pel que fa als incompliments, destaca el del 95% de les propostes dels pressupostos previstos per al 2016, a què vam donar suport tots els partits d'esquerres. A partir de llavors va ser quan l'equip de Govern va optar per acords molt més fàcils, sense cap contingut, no basats en projectes per a la ciutat sinó en interessos més partidistes amb partits com C’s o el PP.

    Jordi Muntan

  AUP RUBÍ

 Rubí segueix anant a la cua de la comarca i de Catalunya en l'àmbit del reciclatge

  P. Com a polítiques concretes, quines mesures canviarien, afegirien o haurien dut a terme de manera diferent?

R. Nosaltres tenim un pla de treball que és públic. El que vam intentar fer va ser acordar eixos bàsics que nosaltres crèiem que eren molt necessaris per poder treballar durant aquest mandat de manera conjunta amb l'equip de Govern. Incidíem, sobretot, en la maquinària interna de l'Ajuntament, que al final és la que ha de tirar endavant projectes necessaris per a la ciutat, per la qual cosa vam proposar una reorganització dels recursos humans i una bona gestió dels recursos dels Ajuntaments. Això no s'ha fet: han passat dos anys i la situació de la plantilla municipal i l'estructura tècnica municipal continua igual o pitjor, i així és impossible tirar endavant projectes.

També vam incidir que hi havia molts serveis bàsics que s'estaven externalitzant a empreses que requerien una fiscalització molt més gran per part de l'Ajuntament o fins i tot alguns recuperar la gestió directa per part del consistori per donar un servei òptim. Això també ha empitjorat, la mostra és que hi ha una infinitat de contractes, alguns grans, que encara s'han de licitar, prorrogats forçosament i alguns fins i tot sense pròrroga.

Un altre problema és la gestió dels residus. Tenim un problema, no només paisatgístic i d'impacte en la ciutat, sinó de la mateixa gestió dels residus i el reciclatge, que a Rubí segueix anant a la cua de les ciutats de la comarca i fins i tot de Catalunya pel que fa a l'àmbit del reciclatge. Això ens suposarà un problema molt greu en els pròxims anys, i l'equip de Govern no està fent gaires accions en aquest sentit.

També hi ha els temes de mobilitat, als quals donem molta importància. Pel que fa a la planificació de mobilitat, Rubí és una ciutat complicada però tot i així s'hi ha de posar remei. No obstant això, veiem com en dos anys tampoc hi ha cap pla de mobilitat, i podríem continuar sobretot amb planificació, equipaments, residus… sobretot el que necessitem és una visió de fer una política a llarg termini en lloc de curt termini, com la que fa el Govern actual, que al capdavall és tan feble perquè són una continuació d'equips de Govern del seu mateix partit, i alguns dels seus regidors són els mateixos que ja hi havia. Això es reflecteix en un començament de mandat sense projecte o sense un projecte clar: després de dos anys, seguim sense planificació, cosa que demostra que no han millorat res.

  P. Com valoren l'Estudi de Satisfacció Ciutadana (800 enquestes telefòniques com a mostra) en el qual el Govern ha basat el balanç d'aquests dos anys? 

R. Volem fer una valoració molt parcial, perquè no tenim tota la informació. L'hem demanat dues vegades, però de moment no ens l'han proporcionat. Sabem que es van fer moltes més preguntes de les que s'han fet públiques, per la qual cosa s'ha donat una informació bastant esbiaixada del que va ser aquesta enquesta. Tampoc sabem amb quins criteris es va realitzar; no sabem quin índex de població es va fer, en quins barris…no tenim dades fiables. I, tot i així, les preguntes que se'ns han donat, pensem que no aporten gaires coses que puguin millorar la percepció, o que puguin donar eines a una Administració pública per poder millorar la gestió. És a dir, preguntar per exemple quin percentatge de gent coneix l'alcaldessa, de la manera que tenim nosaltres de veure la política, no et dona eines per poder millorar una gestió municipal. 

    Jordi Muntan

  AUP RUBÍ

 Podríem ser una ciutat estratègicament important, però per problemes de planificació i gestió, ara mateix no ho som

  P. Quins són els aspectes de Rubí que valoren millor? I quins poden necessitar una millora?

R. Quan fas la valoració del que és Rubí, veus que no som una ciutat tan diferent d'altres que pugui haver-hi a la comarca, com Cerdanyola o Terrassa. Tenim una massa d'entitats amb certa importància, tenim un parc industrial important que ens permet no patir tant en temes d'atur, tot i que es pateix i es pateix molt a Rubí, i també tenim una zona natural i d'entorn rural important, on creiem que l'Ajuntament hauria d'haver posat la mirada des de fa molt temps.

Un altre avantatge que tenim és la mobilitat: som una ciutat ben connectada amb tot Catalunya, però tenim un problema de mobilitat interna important, que ens fa crear un embut a la ciutat, quan en realitat és una ciutat que és molt oberta i està molt ben connectada. Podríem ser una ciutat estratègicament important, i, ara mateix, per problemes de planificació i de gestió durant anys, no pot ser.

També és necessari oferir una oferta per a la gent jove, que acostuma a marxar fora. No creiem que hagi de ser únicament des de l'Administració, ni de bon tros; l'Administració ha de posar les eines perquè pugui ser una realitat, però Rubí hauria de tenir una oferta d'oci per a tots els gustos prou àmplia perquè els joves estiguessin a gust a Rubí. 

  P. Aparcament i activitats per a joves són els ítems més mal valorats (suspenen) per a la ciutadania segons l'Estudi esmentat. Hi estan d'acord?

R. Sí, hi estem d'acord. En el tema de polítiques de joventut, encara que reconeixem que ara s'està fent alguna cosa, és veritat que l'Administració, sobretot el Govern del PSC, ha optat per adormir d'alguna manera el moviment juvenil i fer-lo molt minoritari, fins i tot a vegades de manera clientelista. El que s'ha de fer és treballar en xarxa per poder oferir a la ciutat espais ben dinamitzats, amb recursos i infraestructures perquè els joves, ells mateixos, puguin autogestionar-se i desenvolupar l'oci o les polítiques de joventut que ells creguin convenients. Però falten espais grans, llocs d'assaig o centres cívics –només tenim un espai municipal petit, com la Torre Bassas, que a més és molt específic- on la gent pugui desenvolupar l'oci o la cultura a la seva manera.

 Més notícies de Rubí

Notícies relacionades

 

 

Temes:

Rubí