Eleccions municipals

Junts per Catalunya manté l'alcaldia de Girona

El partit de Puigdemont guanya amb 9 regidors, seguit de Guayem Girona i PSC amb 6, i ERC amb 4

El bloc independentista revalida la seva majoria absoluta, mentre que el PP surt de l'ajuntament

zentauroepp48267786 graf5853  gerona  21 05 2019   el presidente de la generalit190526230427

zentauroepp48267786 graf5853 gerona 21 05 2019 el presidente de la generalit190526230427 / David Borrat

2
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez

Girona continuarà sent feu independentista.Girona  feu independentista. I de la neoconvergència, més concretament. Marta Madrenas, de Junts per Catalunya, ha aconseguit l'alcaldia de l'ajuntament amb nou regidors (un menys que quatre anys enrere) i 13.300 vots amb el 99% escrutat. Madrenas ha revalidat la victòria que el 2015 va aconseguir Carles Puigdemont, llavors un desconegut. Puigdemont, que llavors es va presentar sota la marca de CiU, va deixar el consistori el gener del 2016 per succeir Artur Mas com a president de la Generalitat. El van substituir Albert Ballesta primer i Marta Madrenas després, qui des d'avui seguirà quatre anys més. La participació en aquestes municipals ha sigut d'un 65%, gairebé vuit punts més que el 2015 (56,02%).

En segon lloc ha quedat Guanyem Girona, la candidatura conformada per la CUP, 'comuns' sobiranistas, antics socialistes independentistes i moviments socials i veïnals, i liderada per Lluc Salellas, el germà de l'advocat Benet Salellas. Guanyem Girona han aconseguit sis escons (davant els quatre del 2015) i 8.100 vots, un centenar més que els socialistes. I és que el PSC, amb Sílvia Paneque al capdavant, s'ha col·locat com a tercera força amb també sis regidors, dos més que el 2015. En quart lloc ha quedat ERC, liderada per Quim Ayats, que ha obtingut quatre escons, els mateixos que en les municipals anteriors.

En cinquè lloc es queda Ciutadans (amb Daniel Pamplona al capdavant), al revalidar els dos escons que ja tenia a l'ajuntament. El PP no ha aconseguit entrar a l'ajuntament i ha perdut l'única regidora (Concepció Veray) que tenia. Tampoc Girona en Comú ni Vox han aconseguit fer-se un lloc en el nou ple, que aquesta legislatura tindrà 27 escons, dos més que el 2015 perquè la ciutat ha arribat als 100.000 habitants.

El bloc independentista (Junts per Catalunya, ERC i Guanyem Girona) ha aconseguit 19 escons davant els 14 que exigeix la majoria absoluta. El bloc constitucionalista, només vuit. La ciutat de Girona juga un paper fonamental en el cosmos independentista. "Barcelona ha abdicat de ser la capital de Catalunya, mentre que Girona s'ha mantingut al costat del país i de les institucions catalanes", va dir la setmana passada el president Quim Torra. 

Els reptes de Girona

Notícies relacionades

Entre els reptes que haurà d'afrontar l'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, hi ha l'augment del preu del lloguer i la falta de vivenda social assequible. Es tracta d'un fenomen relacionat amb l'augment massiu del turisme, concentrat al Barri Vell, el que ha fet proliferar els pisos d'ús turístic, que han superat els 700 al barri.

Mentre els veïns del Barri Vell demanen una pacificació del centre de la ciutat, la resta de barris reclamen més atenció especialment en qüestions com ara mobilitat –millora d'horaris, freqüència i reducció de les tarifes del transport públic–, infraestructures i sobretot en matèria de seguretat, un tema que preocupa especialment els veïns, per la qual cosa reclamen la recuperació de la figura del regidor de barri i una presència policial més gran. ¿Us sona?