La inflació porta una campanya de la renda amb més disparitat

A partir de dimecres vinent, 3 d’abril, ja es podran presentar les declaracions en un termini que es prolongarà fins a l’1 de juliol / Entre les novetats hi ha un paquet de mesures fiscals que afavoreixen les rendes més baixes

La inflació porta una campanya de la renda amb més disparitat
5
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Aquest dimecres, 3 d’abril, arrenca la campanya de la renda 2023, que es prolongarà fins a l’1 de juliol, amb gran disparitat de tarifes autonòmiques per pal·liar els efectes de la inflació durant l’exercici passat. Aragó, Extremadura, la Comunitat de Madrid i Navarra, aquesta última fora del règim comú, apliquen aquestes rebaixes de diferents maneres amb efectes per a la renda del 2023. A més, les Canàries mantenen l’ajust de tarifes que ja van aplicar per a l’exercici del 2022; i la Comunitat Valenciana eleva les càrregues per a les rendes de més de 52.000 euros.

D’aquesta manera, les tarifes de l’IRPF de les comunitats es continuen apartant de la tarifa estatal (9,5% a 24,50%). De les autonomies de règim comú, sis tenen el mateix tipus mínim que l’estatal del 9,50% (Andalusia, Aragó, Balears, Cantàbria, Castella-la Manxa i Múrcia), sis l’han fixat per sota (Canàries, Castella i Lleó, Galícia, la Rioja, i la Comunitat Valenciana, amb el 9%; Madrid, amb el 8,50%, i Extremadura, amb el 8%, que és el 9,50% per als que van morir abans del 15 de setembre de l’any passat) i són dues les que estan per sobre (Astúries, amb el 10%; i Catalunya amb el 10,50%, a més de les tres forals basques, amb el 23%).

Pel que fa al marginal màxim, en sis comunitats és inferior a l’estatal del 24,50% (Andalusia, Castella-la Manxa, Galícia i Múrcia, 22,50%; Castella i Lleó, 21,50%; i Madrid, 20,50%) i en nou és superior (Comunitat Valenciana, 29,50%; la Rioja, 27%; Canàries, 26%; Aragó, Astúries, Cantàbria i Catalunya, 25,50%; Extremadura i Balears, 25%). Actualment cap comunitat té una tarifa exactament igual a l’estatal, per la qual cosa és difícil realitzar comparacions, ja que en molts casos no coincideixen ni en el nombre de trams, adverteixen des del Registre d’Economistes Assessors Fiscals (REAF).

Sumant el tram autonòmic i l’estatal, el tipus mínim més elevat s’aplica a Astúries, amb el 19,50% a partir de 12.450 euros i el més baix, a Extremadura per als que no van morir abans del 15 de setembre passat, amb el 17,50% a partir de la mateixa quantitat. El marginal agregat més alt és a la Comunitat Valenciana, amb el 54% a partir de 200.000 euros; i el més baix, a Madrid, amb el 45% a partir de 57.320,40 euros.

Per a l’exercici del 2022, a més de Canàries, que manté per al 2023 les mesures que van ajustar el tram autonòmic de l’IRPF, Andalusia, Aragó, Castella i Lleó, Galícia, Múrcia, Comunitat Valenciana, així com Madrid , ja van portar a terme retocs de la tarifa.

Al seu torn, les Balears, Cantàbria, la Rioja, Navarra i el País Basc també han rebaixat l’IRPF, però de cara al 2024, cosa que significa que els contribuents d’aquests territoris no ho notaran fins a la declaració de la renda que presentaran l’any que ve. A Catalunya estava previst abaixar el tipus mínim del 10,50% al 9,50% en el tram autonòmic per a rendes de fins a 33.000 euros, però al no aprovar-se els pressupostos per a l’exercici actual no podrà aplicar-se.

Segons l’anàlisi que realitza el REAF, Catalunya és la comunitat de règim comú en la qual més gravades estan les rendes anuals entre 30.000 i 45.000 euros. La Comunitat de Madrid és la que millor tracta els ingressos anuals per sobre dels 160.000 euros.

El mateix estudi revela que Madrid i la Comunitat Valenciana són en les que menys es tributa fins als 16.000 euros i en les comunitats forals de Biscaia, Guipúscoa i Àlaba, en les que més. Davant una Comunitat de Madrid que és el territori en què menys es tributa per l’IRPF dels 160.000 euros d’ara endavant; la Comunitat Valencian és en la que més a partir dels 110.000 euros endavant.

En aquesta campanya ja s’ha fixat l’obligació de presentar la declaració de la renda a través de mitjans electrònics, sempre que l’administració tributària asseguri l’atenció personalitzada als contribuents que necessitin assistència per fer-ho.

I hi ha algunes altres novetats que afecten els contribuents de rendes més baixes que es van incloure en un paquet de mesures fiscals "orientat a la justícia social i l’eficiència econòmica" amb la reducció per rendiments del treball sobre sous bruts entre 15.000 i 21.000 euros. Segons càlculs del Govern, aquesta mesura suposarà una rebaixa per al 50% dels treballadors, i comportarà un estalvi de 1.881 milions d’euros. També hi haurà un augment en la base de l’estalvi per a rendes superiors a 200.000 i 300.000 euros, que passaran de tributar al 26% a fer-ho al 27% i 28% respectivament. A més, no estaran obligats a declarar els contribuents que percebin rendes del treball de més d’un pagador si la suma dels esmentats rendiments no supera els 15.000 euros, a diferència dels 14.000 euros anteriors.

Els que més canvis experimentaran seran els autònoms, que estaran obligats a presentar la seva declaració independentment que no compleixin els ingressos mínims, tal com reflecteix el Reial Decret Llei 13/2022 que estableix el nou sistema de cotització per als treballadors per compte propi. Fins ara, només havien de declarar IRPF aquells que haguessin obtingut uns beneficis superiors als 1.000 euros anuals. El Ministeri d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions va estimar el 2023 que hi havia més de 200.000 treballadors per compte propi que no presentaven la declaració d’IRPF que, ara, estaran obligats a fer-la.

Nova deducció

Notícies relacionades

En l’àmbit de les deduccions, aquest any hi ha una nova deducció estatal per compra de vehicles elèctrics endollables aplicable a tots els cotxes que s’hagin comprat des del 30 de juny del 2023 i en la qual els contribuents es poden deduir el 15% del valor d’adquisició amb una base màxima de 20.000 euros, així com per la instal·lació de punts de recàrrega.

La deducció per maternitat establerta per a les mares amb fills menors de 3 anys que realitzin una activitat per compte propi o aliè s’estén a les mares que es trobin en situació d’atur o que treballin a temps parcial. En les comunitats, hi ha nombrosos canvis: de les més de 250 deduccions autonòmiques, 45 tenen canvis, se n’eliminen 7 i n’hi ha 16 de noves.

Temes:

Extremadura IRPF