Sánchez renuncia a presentar els Pressupostos d’aquest any

El Govern dona per descartat el suport d’ERC i Junts després de l’avanç electoral i opta per prorrogar els comptes del 2023

Sánchez renuncia a presentar els Pressupostos d’aquest any

Iván Gil Juan Ruiz Sierra

2
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

La legislatura torna a la casella de sortida. La decisió d’avançar les eleccions catalanes per al pròxim 12 de maig després del rebuig ahir dels seus comptes té un efecte rebot en els Pressupostos Generals de l’Estat. El Govern, segons confirmen fonts de la Moncloa, ha optat per renunciar a presentar els seus Pressupostos i prorrogarà els de l’any anterior durant tot el 2024. El nou escenari provocat per la situació política a Catalunya obliga el Govern central a paralitzar la presentació dels Pressupostos Generals de l’Estat, que es preveia per a la setmana vinent, i mirar als següents. El suport d’ERC i Junts, sense incentius i en mode electoral, es dona per descartat.

El Govern haurà ara d’esperar que s’aclareixi l’escenari de la governabilitat a Catalunya per determinar el recorregut de la legislatura amb els Pressupostos del 2025. Una inestabilitat sobrevinguda que genera frustració en el Govern i, sobretot, en el PSOE respecte a Sumar. Els Comuns són l’espai a Catalunya de la formació de Yolanda Díaz, i paradoxalment són els que han forçat aquesta situació amb el seu vot en contra dels comptes catalans que pot fer trontollar la legislatura.

El Govern haurà d’esperar a les eleccions catalanes i els seus resultats per reprendre amb garanties una negociació pressupostària que li ofereixi estabilitat per estirar la legislatura. Fonts d’Hisenda admeten que més enllà de l’abril no tindria sentit presentar els d’aquest any, de manera que la convocatòria electoral ha obligat a fer aquest pas.

Es dona per fet que la legislatura queda a expenses del que passi el pròxim 12 de maig, sense possibilitat mentrestant de tirar endavant mesures i, encara menys els Pressupostos. És per això que es mira ja als comptes de l’any vinent, tot i que amb més incertesa perquè les estratègies d’ERC i Junts poden canviar en funció de les aliances que es formin després de les eleccions.

El rebuig dels pressupostos catalans i la inestabilitat per l’avançament electoral han provocat un xoc en la coalició amb repartiment de culpes entre PSOE i Sumar. L’esclat d’unes tensions latents des que l’espai de Díaz no va aconseguir retenir al si del seu grup els diputats morats. No només per obligar el Govern a haver de negociar amb un altre partit més per tirar endavant les seves iniciatives, sinó per la fragmentació de l’esquerra que fa més difícil la seva suma i provoca desmobilització de l’electorat progressista, com es va veure en els passats comicis gallecs. A Ferraz sempre es van lamentar de la falta d’entesa entre Díaz i Podem i ara eleven les seves crítiques per l’efecte contagi en la governabilitat que pugui tenir l’escenari català.

Repartiment de culpes

Notícies relacionades

En les últimes hores, els col·laboradors de Sánchez havien parlat amb Díaz per calibrar el pols dels seus socis. Converses que no van fer més que incrementar el seu nerviosisme al constatar l’autonomia dels Comuns davant Sumar i la seva negativa a suavitzar la seva posició. Un "problema", expliquen fonts coneixedores de les esmentades converses, que també compartiria Díaz.

Després de constatar-se els seus pitjors presagis, fonts socialistes lamentaven que el PSOE va aconseguir "acords a set bandes", amb referència als pactes d’investidura, mentre que Díaz "no controla ni els seus". Això últim es venia deixant anar durant les últimes hores tant per fonts de Ferraz com de Moncloa, però les acusacions es van fer més directes després de confirmar-se l’avançament electoral pel rebuig del partit d’Ada Colau als comptes catalans.

Temes:

Govern