Una eurodiputada al servei de Putin

La letona Tatjana Zdanoka porta dues dècades als passadissos del Parlament Europeu lligada al servei d’espionatge rus. Va recolzar el procés i va intentar sabotejar la investigació dels crims no resolts d’ETA.

Una eurodiputada al servei de Putin

m. m.

2
Es llegeix en minuts
Marc Marginedas
Marc Marginedas

Periodista

Especialista en països de l'antiga Unió soviètica i el món àrab-islàmic.

ver +

"¡Tinc una espia al darrere!". Amb sorna, l’eurodiputat verd austríac Thomas Waitz, afiliat a la facció Els Verds / ALE, obria el camí a qui va ser fins fa dos anys la seva companya de grup parlamentari a l’Eurocambra. Tot seguit, un núvol de periodistes a la seu del Parlament Europeu a Estrasburg es va abalançar sobre la menuda diputada letona Tatjana Zdanoka, que, segons The Insider, va coordinar durant dues dècades les seves activitats com a política europea amb agents del Servei Federal de Seguretat (FSB).

"¿Està vostè preocupada davant les investigacions obertes?, ¿És cert que va treballar per al FSB?", preguntaven els informadors, mentre ella avançava impertèrrita i en silenci. Més tard, durant el debat dedicat a les ingerències de Rússia, va prendre la paraula per recordar que el 2004 la UE considerava Rússia un "soci estratègic" i s’autoproclamava un "agent de la pau". "¿Tu, un agent de la pau?", va poder sentir-se des del grup.

Causes secessionistes

"Sempre que hi havia un acte en favor dels independentistes (a Catalunya o el País Basc), allà hi havia Zdanoka", explica a EL PERIÓDICO un europarlamentari espanyol. "Era molt xocant que ella, que evidentment s’havia oposat al seu dia a la independència de Letònia de l’URSS, pogués donar suport d’aquesta manera a causes secessionistes", continua. El 2017, en plena crisi catalana, Zdanoka denunciava el que considerava com a "doble vara de mesurar" de la UE i Occident a l’hora d’afrontar els moviments secessionistes a Catalunya i Kosovo. Una opinió idèntica a l’expressada en aquells crítics dies pel president rus Vladímir Putin davant el fòrum Valdai. També en els moments àlgids del procés, el setembre d’aquell any, Zdanoka va firmar una petició que no va tirar endavant perquè la Comissió Europea condemnés la "persecució judicial i política" dels alcaldes catalans que havien posat la infraestructura municipal al servei del referèndum no autoritzat.

Notícies relacionades

Fins que la van expulsar per la seva negativa a condemnar la invasió d’Ucraïna, Zdanoka va formar part del grup parlamentari on troben lloc ecologistes i minories nacionals, el mateix en què militen els eurodiputats d’ERC. Hi ha nombroses fotos a les xarxes on apareix en actes amb els seus dirigents, entre els quals l’exconseller d’Exteriors Raül Romeva, la seva dona i eurodiputada, Diana Riba, Jordi Solé i Oriol Junqueras, tot i que fonts d’ERC neguen que existís una relació personal.

Maite Pagazaurtundúa, de Ciutadans, també recorda els seus intents de sabotejar el viatge a Espanya d’una delegació per investigar els crims no resolts d’ETA i va mirar de visitar Arnaldo Otegi a la presó de Logronyo.