La persecució judicial dels clubs cannàbics es dispara

La proliferació d’aquestes associacions a Catalunya és un fet, amb 448 investigacions obertes només a BCN el 2022

La persecució judicial dels clubs cannàbics es dispara

j. g. a. G. G.

2
Es llegeix en minuts
Germán González
Germán González

Periodista.

ver +
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La proliferació d’associacions i clubs cannàbics en els últims anys ha disparat a Catalunya el nombre de procediments penals contra aquestes entitats. Només a Barcelona, la fiscalia va obrir 448 investigacions el 2022. Tant aquesta institució com la Fiscalia General de l’Estat han mostrat la seva preocupació per aquesta situació i la banalització del consum de marihuana entre els joves, que pot perjudicar-los la salut. "Fa molt temps que adverteixo que es tracta d’un negoci que en part es basa a crear confusió i transmetre als joves que això no és perillós. El Ministeri de Sanitat està preparant una regulació de l’ús terapèutic del cànnabis. Em sembla excel·lent per aclarir aquestes qüestions", assegura a aquest diari Rosa María Morán, fiscal en cap de la Fiscalia Antidroga.

L’última memòria del delegat de la Fiscalia Antidroga a Barcelona afirma que el tràfic de droga pel que fa a derivats del cànnabis va mantenir el 2022 "un malaurat protagonisme, un any més", amb un "sorprenent" increment quantitatiu. Fins i tot remarca que "es pot témer que les xifres negres de criminalitat –la realitat percebuda policialment– arribin a un volum alarmant cap a un horitzó insuportable que protagonitzi el crim organitzat". Sobre els clubs de cannabis, l’informe ressalta que la seva proliferació a Catalunya s’ha estès a tot Espanya i que s’ha "metastatitzat".

Per la seva banda, la persecució penal d’aquestes entitats va canviar el 2013 arran de les noves pautes marcades per la Fiscalia General de l’Estat. En una instrucció, s’apuntava que s’havia de tenir en compte que "darrere de l’aparença jurídica d’algunes associacions es poden ocultar autèntiques organitzacions o grups dedicats a la distribució de droga" utilitzant la quota que paguen els socis "com a contraprestació" de la substància que rep del club.

Set anys de presó

Aquest concepte, per tant, ha obert la possibilitat d’acusar els promotors d’aquests clubs d’organització o grup criminal, de manera que es dispara la condemna. Per exemple, en un escrit d’acusació al qual ha tingut accés EL PERIÓDICO, la fiscalia reclama per als fundadors d’una associació fins a set anys de presó, més multa i inhabilitació.

Notícies relacionades

La Fiscalia de Barcelona reconeix en la seva última memòria que, després de nou anys d’actuació amb les pautes d’aquesta instrucció, encara "no se sap què motiva la proliferació" dels clubs cannàbics, tot i que algunes fonts ho relacionen amb el fet que Catalunya s’ha convertit en un dels principals subministradors de marihuana cap a Europa. Una dada: el 2012 es van comptabilitzar 50 clubs a Catalunya; el 2014, n’hi havia, principalment a Barcelona, més de 200.

Segons la fiscalia, la tolerància a Catalunya ha atret consumidors i "proveïdors clandestins" d’altres comunitats espanyoles "menys empàtiques amb el moviment cannàbic". No obstant, segons l’advocat penalista Jorge Rey, "a Espanya és urgent, des de fa dècades, una llei de regulació integral del cànnabis que permeti el seu consum de manera controlada a majors d’edat", ja que la "repressió penal" és "ineficaç" per protegir la salut pública", a més que "la prohibició fomenta la comissió de delictes".