La gala més feminista

Maria Rovira i Ana Polo, les presentadores dels 16ns premis Gaudí, que s’entreguen demà a partir de les 22 hores, asseguren que el MeToo també serà present en la cerimònia. «Les agressions en el cine figuraven al guió abans de Vermut», aclareixen les creadores del pòdcast ‘Oye Polo’.

La gala més feminista

ALba Giraldo

3
Es llegeix en minuts
Alba Giraldo
Alba Giraldo

Redactora

ver +

L’esclat (contingut, per ara) del MeToo espanyol en el món del cine amb les acusacions d’agressió sexual a Carlos Vermut i Armando Ravelo ha coincidit amb la celebració d’algunes de les gales més importants de la indústria. Els premis Feroz de la setmana passada van estar marcats pel suport a les víctimes d’agressions sexuals. També els Javis, presentadors dels premis Goya el 10 de febrer, van admetre fa uns dies que estaven fent canvis en el guió de la nit més important del cine espanyol per condemnar els abusos. Però aquesta reivindicació ja estava present a la gala dels Gaudí des d’abans de les denúncies a Vermut i a Ravelo gràcies a les seves presentadores, Maria Rovira i Ana Polo, creadores del pòdcast d’humor Oye Polo.

Aquest diumenge, el CCIB (Centre de Convencions Internacional de Barcelona) acollirà la gala d’entrega dels 16ns premis Gaudí, una producció de Focus per a l’Acadèmia del Cinema Català, dirigida per Oriol Faura, que reconeixerà les millors pel·lícules del 2023 en 25 categories. A les 19.15 hores s’inaugurarà l’alfombra vermella i la gala començarà a les 22.00 hores. Es podrà seguir tant a TV-3 com a Catalunya Ràdio.

El feminisme i la condemna a les agressions sexuals protagonitzaven l’entrega dels Gaudí des del principi. Les presentadores dels guardons tenien el guió escrit des d’abans que sortissin a la llum les primeres acusacions i no han hagut de retocar-lo per fer front a les últimes notícies. "No és que Carlos Vermut sigui pioner de l’agressió en el món del cine. Els agressors són un problema que ja havíem patit i, desgraciadament, no ha sigut necessari un cas particular perquè l’incloguem", explica Rovira en una conversa amb aquest diari. "És un tema que contemplàvem, i el fet quesurti aquest cas una setmana abans dels premis reforça el nostre missatge", assegura, per la seva banda, Polo.

"Qualsevol esfera en la qual els que manen són majoritàriament homes, té risc de ser un espai on pot sorgir un MeToo", denuncia Polo. L’acadèmia va crear el maig del 2022 un departament contra els abusos en el sector audiovisual i de les arts escèniques. Una iniciativa pionera a Espanya que té per objectiu el suport i assessorament a les víctimes, així com l’elaboració d’eines de prevenció, detecció, abordatge i reparació. "És un tema que havíem de tractar. No només per explicar les coses dolentes que passen, sinó que també existeix una acadèmia que està responent i fent feina per garantir que el cine sigui un espai segur per a les dones", expressa la presentadora.

"El bloc sobre agressions en el món del cine té aquesta part de denúncia, però també d’esperança i ganes respecte als nous protocols i mecanismes que es van posant en marxa", apunta Rovira. A nivell estatal encara no existeixen protocols d’actuació per a aquesta mena de situacions, però les humoristes remarquen que aquests mecanismes "es poden replicar de manera molt senzilla" i amb "facilitats", així que demanen que l’Acadèmia de Cine Espanyola tingui la "voluntat" d’adoptar-lo pròximament.

To reivindicatiu

Notícies relacionades

Les mestres de cerimònia –a més de debutar en la interpretació amb alguns vídeos que emetran durant la nit– se centraran en els reptes als quals s’enfronta el cine català i reivindicaran la necessitat que les administracions apostin més per la cultura. Les creadores d’Oye Polo tractaran els temes que consideren importants "respecte a l’audiovisual català com a reflex de la societat catalana" com millor saben fer-ho: amb un to "reivindicatiu i perspectiva crítica, però també amb humor".

El feminisme també es manifestarà amb la presència majoritària de dones finalistes, amb un 57% davant del 43% d’homes.