"Els caps estan tensos i nerviosos"

Després de la denúncia feta per EL PERIÓDICO sobre les deplorables condicions laborals en les obres de remodelació del Camp Nou, la situació ara és una mica diferent. Hi ha treballadors que se senten més ben tractats, però també n’hi ha que se senten vigilats. Els canvis depenen de cada empresa.

"Els caps estan tensos i nerviosos"

ELISENDA COLELL GABRIEL UBIETO

3
Es llegeix en minuts
Elisenda Colell
Elisenda Colell

Redactora

Especialista en pobresa, migracions, dependència, infància vulnerable, feminismes i LGTBI

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Dos mesos després de la investigació d’EL PERIÓDICO que va revelar les crítiques i denúncies d’"explotació laboral" dels treballadors que estan portant a terme la reforma del nou estadi del Barça, la situació a l’obra és una mica diferent. D’una banda, perquè el nombre d’empleats s’ha multiplicat. D’altra banda, perquè les actuacions d’Inspecció de Treball entren en la seva fase definitiva. Diversos obrers expliquen que l’actitud dels seus superiors ha canviat. Alguns se senten més vigilats i controlats, d’altres perceben que el tracte que els professen és més amable. "Fa la sensació que estan tensos i nerviosos", coincideixen alguns d’ells.

Els canvis són diferents en funció de cada empresa subcontractada. En una d’elles, els treballadors expliquen que des que es va publicar el reportatge, i especialment arran de la macroactuació d’Inspecció de Treball, les condicions són més amables. "Ja no ens criden ni ens insulten, ens tracten amb respecte", explica un d’ells, que assegura, no obstant, que nota com els seus caps estan més preocupats i nerviosos. "Estan cagats per si parlem", segueix aquest empleat. Un altre obrer, que treballa en la mateixa empresa, assenyala a més que el seu salari va millorar el desembre passat. "I això que vam fer dues setmanes d’aturada per Nadal… vaig pensar que ens quedaríem sense cobrar. Crec que tenen molta por que parlem més", puntualitza.

En canvi, en una altra empreses la realitat és pitjor a la d’abans de la inspecció. Un dels empleats d’aquesta empresa afirma, mostrant els extractes bancaris, que al desembre va ingressar 987 euros. "Això és una merda, ens tracten com draps. Aquest empresa és escombraries", lamenta. Aquest peó explica que al desembre va treballar 20 dies amb jornades de nou hores. "¿Perquè ens paguen aquesta merda?", es queixa.

Es tracta de la mateixa empresa que, durant el mes de novembre, va ingressar en els comptes bancaris dels seus empleats menys diners del que posava a les nòmines. "Ara els demanem les nòmines de desembre una altra vegada i ens diuen que no ens les ensenyaran… A un company l’han acomiadat per aquesta raó, per exigir les nòmines", segueix aquest empleat. Ho confirma un altre company. "No sé el que passa, però els caps estan molt tensos, molt nerviosos", explica el treballador. Aquests empleats estan en contacte amb representants sindicals, a qui han enviat documentació sobre el que ha passat.

Prevenció de riscos

El que sí que afecta tots els empleats és que aquesta última setmana s’han instal·lat càmeres de videovigilància dins de l’obra. "Hi ha càmeres per tot arreu, et gires i n’hi ha una, ens graven tota l’estona", explica un obrer. Però el que més ha canviat en el dia a dia és l’augment de personal al recinte. "S’ha duplicat el nombre de treballadors", explica un d’ells. Les previsions per a principi d’any era que es pogués arriba a pics de més de 1.000 empleats de manera simultània a l’obra. Una vegada liquidades la majoria dels treballs de demolició i ara en fase de construcció del nou estadi, el nombre de treballadors va a l’alça.

Notícies relacionades

"Amb tanta gent és més difícil treballar, passar-se el material… està tot ple de grues i hi ha operaris per tot arreu, de vegades tens por que algú es faci mal", segueix aquest empleat. Fins ara, totes les actuacions d’inspecció han pogut acreditar que els mecanismes de prevenció de riscos laborals estan al dia i compleixen els requisits legals.

Els treballs a l’estadi canvien i les empreses requerides per portar-los a terme, també. Alguns dels empleats que han treballat des de l’inici temen ser acomiadats ben aviat. "Només ens han dit que en una setmana acabem la nostra feina, però no ens diuen ni on anirem, ni si ens acomiadaran, em temo el pitjor", diu un peó dels ingressos del qual depèn tota la família.