L’impuls de #Booktok, clau de l’èxit literari

Els usuaris de TikTok comparteixen en comunitat les novetats literàries i impulsen el futur triomf de les novel·les amb ‘trends’ a la xarxa social i un eficaç efecte crida. Però #Booktok també continua recordant clàssics i insuflant-los nova vida entre els lectors joves

L’impuls de #Booktok,  clau de l’èxit literari

ZOWY VOETEN

3
Es llegeix en minuts
Judit Bertran
Judit Bertran

Periodista

Ubicada/t a Barcelona

ver +

TikTok té tots els joves –i no tan joves– enganxadíssims. S’ha convertit en la plataforma estrella per a vídeos i moments virals; però també ha passat a tenir un enorme potencial per al màrqueting. La xarxa social té un algoritme molt personalitzat i, per tant, unes comunitats molt específiques que aconsegueixen connectar amb les afinitats de cadascú. I la dels llibres no podia faltar: el famós #Booktok.

Una vegada s’entra en l’univers literari ja no se’n surt, i la comunitat literària de TikTok s’encarrega de mantenir els usuaris al dia de les novetats i dels grans favorits aclamats per la crítica. D’aquesta manera, molts acaben caient en la temptació de comprar els llibres de què tothom parla.

#Booktok no es reserva únicament a novetats literàries o segones, quartes i cinquenes parts de populars sagues. La comunitat literària també continua recordant clàssics tant de la literatura espanyola com de la literatura internacional. Títols com Cien años de soledad o Crónica de una muerte anunciada, de Gabriel García Márquez, continuen deixant la seva empremta fins i tot a les plataformes més mil·lennistes i generació Z. No caduquen. Tampoc falten en les llistes de favorits L’ombra del vent o Marina, de Carlos Ruiz Zafón. Però sens dubte, Orgull i prejudici, de Jane Austen, és el clàssic que més cors ha robat.

Temes polèmics

Un escriptor actual que ha aterrat amb molt bon peu és Javier Castillo, que va triomfar el 2023 amb el thriller El cucut de vidre. Tanmateix, a #Booktok molts el recorden per la seva primera obra: la bilogia d’El día que se perdió la cordura, publicat el 2014 i una de les favorites de la comunitat.

El 2023, novel·les contemporànies com Los siete maridos de Evelyn Hugo, de Taylor Jenkins Reid, també van causar una onada de furor a la xarxa social. En aquesta es pot viatjar al Hollywood dels anys 50 de la mà d’una actriu d’Oscar en una novel·la que tracta temes polèmics com que les aparences de vegades tenen més pes del que caldria. En la mateixa mesura ho està fent Magnolia Parks, de Jessa Hastings, que malgrat haver-se publicat el 18 de gener d’aquest any, els #Booktokers ja n’han aconseguit el seu exemplar i estan inundant la xarxa social de crítiques positives clamant les seves referències a la famosa sèrie Gossip Girl.

Un altre dels llibres que més va marcar #Booktok el 2023 és el de Tan poca vida, de l’autora Hanya Yanagihara. En aquest llibre es visibilitza com de preuada que és la vida i el valor que té amb el relat de l’amistat de quatre homes que creixen junts a Manhattan i han de passar per diverses males experiències. L’obra ha sigut considerada la millor novel·la del 2023, segons diversos mitjans internacionals, per la seva capacitat per descriure amb mestria la psicologia de personatges complexos.

D’altra banda, i passant a la fantasia, Alas de sangre, de Rebecca Yarros, ha revolucionat #Booktok i és probablement el llibre més viral del 2023. Yarros submergeix el lector en un món fantàstic on la protagonista haurà de passar unes proves molt estrictes per aconseguir ser genet de drac i de poder vincular-se –i, per tant, aconseguir poders– a un d’ells. Però no té un camí fàcil, ja que serà constantment assenyalada per ser la filla de la general, raó per la qual molts voldran –i intentaran– matar-la. La segona part, Alas de hierro, es publicarà en castellà el pròxim 21 de febrer, i molts ja n’han reservat en prevenda l’edició especial.

La reina de la fantasia

Notícies relacionades

Yarros va triomfar el 2023, però sense dubtar-ho la reina de la fantasia juvenil i young adult –almenys a #Booktok– és Sarah J. Maas, que ha escrit tres de les famosíssimes sagues que estan a dalt de tot de les novel·les top de la plataforma: ACOTAR (Una corte de rosas y espinas, per la sigla en anglès), TOG (Trono de cristal, per la sigla en anglès) i CIudad medialuna, que veurà la seva tercera part el 22 de febrer. En aquestes, l’autora relata un món de fades fae amb poders i entrellaça trames amoroses, odi, malediccions, guerra i conflictes polítics.

El fandom de #Booktok estima i lloa l’autora, ja que es cuida molt de l’elaboració dels mons de les diferents sagues, interconnectant-los entre si i fent que cada detall compti per a l’experiència del lector, fins i tot l’ordre dels llibres. L’ideal, segons #Booktok, és llegir primer la saga d’ACOTAR, seguida de TOG i Ciudad medialuna pels possibles espòilers, ja que els personatges de les dues primeres sagues poden aparèixer en l’última.