Doble aniversari

Estopa i EL PERIÓDICO brinden pel futur a ritme de rumba

El grup musical i el diari celebren conjuntament, en un acte familiar a l’Antiga Fàbrica Damm, que van començar a caminar un dia d’octubre –un el 1999, l’altre el 1978– amb la pretensió de no perdre mai el contacte amb el carrer

Els Muñoz van oferir un concert acústic de butxaca de vuit cançons 

Estopa i EL PERIÓDICO brinden pel futur a ritme de rumba

RAFAEL TAPOUNET

4
Es llegeix en minuts
Rafael Tapounet
Rafael Tapounet

Periodista

Especialista en música, cinema, llibres, futbol, críquet i subcultures

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Són moltes les coses que comparteixen EL PERIÓDICO i Estopa. Tots dos van començar a caminar un dia d’octubre amb la pretensió de fer-se més grans sense perdre mai el contacte amb el carrer. Tots dos han construït els seus respectius projectes a partir de la convicció que les coses complexes s’expliquen millor amb paraules senzilles i que la proximitat et fa arribar més lluny. Tots dos entenen que la Barcelona real és metropolitana i que l’única manera de saber sempre on ets és no oblidar mai d’on vens. I tots dos han après que la vida cal celebrar-la; si és possible, en comunitat.

Quan Estopa va néixer el 1999, EL PERIÓDICO tenia dues dècades a la seva esquena, i es diria que des del principi va detectar alguna cosa de si mateix en aquests dos nanos en la vintena de Cornellà que, amb els ulls brillants d’il·lusió, componien himnes de vocació majoritària a partir de les petites coses que veien al barri. I va decidir acompanyar-los. És molt possible (tot i que hi ha debat sobre això) que el primer reportatge sobre els germans David i Jose Muñoz Calvo publicat a la premsa generalista fos el que els va dedicar Ramón Vendrell al suplement Dominical d’aquest diari arran de l’aparició de l’avui llegendari primer elapé del duo. Des d’aleshores, els camins d’Estopa i EL PERIÓDICO s’han encreuat infinitat de vegades.

Té, per tant, tot el sentit que Estopa, que en aquest 2024 preveu commemorar per la porta gran els seus primers 25 anys, resultés el grup elegit per posar el fermall feliç al programa de festejos del 45è aniversari d’EL PERIÓDICO. Junts van brindar ahir pel futur en un acte de caràcter familiar celebrat a l’Antiga Fàbrica Estrella Damm (recinte clavat per a uns artistes que han dedicat a la cervesa tants i tan inspirats versos) i en què es van reunir subscriptors, treballadors, anunciants i proveïdors del diari, així com representants institucionals com l’alcalde de Conellà de Llobregat, Antonio Balmón; el secretari de Mitjans de Comunicació i Difusió de la Generalitat, Oriol Duran, i la portaveu del Govern, Patrícia Plaja, entre d’altres.

Llaç afectiu

Aquest vincle històric entre el rotatiu i els Muñoz es remunta a molt abans que el d’Estopa fos un nom més o menys conegut. «El meu pare ens enviava cada dia al quiosc del coix a comprar l’Sport i EL PERIÓDICO», va explicar el David durant la breu xerrada amb el periodista Jordi Bianciotto que va servir de preàmbul a l’acte. Bianciotto, per cert, és, a més de crític musical d’aquest diari, autor d’El libro de Estopa, que és el més semblant a una biografia oficial del grup que s’ha publicat fins a la data (com veuen, el fil de les connexions suma i segueix).

També Sergi Mas, presentador de la funció, i el director d’EL PERIÓDICO, Albert Sáez, van destacar en les seves intervencions el llaç afectiu que uneix el duo i la capçalera barcelonina. «Estopa, EL PERIÓDICO i Damm formen un triangle imbatible», van remarcar. «Aquí ens sentim súper a casa», va assegurar el gran dels Muñoz.

Tot això va passar abans que els Estopa es posessin el vestit de feina i oferissin un concert de butxaca de vuit cançons acompanyats únicament per una guitarra acústica, format mínim que els va portar a aparcar el costat rock del seu repertori i explotar a fons el seu perfil més rumber.

Va ser una mena d’imitació del recital acústic que el 2013 van oferir en exclusiva per als lectors d’EL PERIÓDICO a Luz de Gas. I com llavors, la cosa va ser bastant apoteòsica perquè el David i el Jose en tenen prou amb el seu carisma i cançons per marcar el pas, trencar el gel, partir la pana, tirar llenya a la foguera del sentiment i posar tot el públic a picar de mans i corejar tornades.

«Gràcies a EL PERIÓDICO per recordar-se sempre de nosaltres», va exclamar David Muñoz abans de tancar l’actuació amb la captivadora Como Camarón, que un quart de segle després de la seva publicació continua sent la peça favorita dels germans. I va afegir: «¡Ens veiem a l’Olímpic!».

Perquè sí, la pròxima presentació d’Estopa en directe a Barcelona tindrà lloc el 10 de juliol, a l’Estadi Olímpic Lluís Companys, que no és poc (les entrades van volar en unes hores).

Notícies relacionades

Això passarà en el marc d’una ambiciosa gira de 25è aniversari que uns dies abans, el 22 de juny, els haurà portat a l’estadi Cívitas Metropolitano de Madrid, també amb tot el paper venut. Serà, sens dubte, un dels cims de la temporada musical: igual que el vi negre de la cançó, el David i el Jose s’hauran fet més llestos amb els anys, però cada vegada que surten a la carretera es continuen menjant el món a bocaos. Tros a tros, gram a gram.

I tal com ha passat sempre, EL PERIÓDICO serà allà per poder explicar-ho.