El PP i el PSOE eliminen de la Carta Magna el terme ‘disminuït’ per l’empenta social

Els dos partits blinden la modificació i s’alien per inadmetre una desena d’esmenes d’altres partits, cosa que impedirà debatre avui les propostes

El PP i el PSOE eliminen de la Carta Magna el terme ‘disminuït’ per l’empenta social

Miguel ángel rodríguez

2
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

La Constitució espanyola es reforma si el PP i el PSOE es posen d’acord. I només es debat sobre els canvis que les dues formacions hagin pactat. Alberto Núñez Feijóo i Pedro Sánchez van tancar fa unes setmanes un acord perquè el terme disminuït, un dels vestigis d’una Carta Magna que es va aprovar el 1978 i que es manté gairebé inalterada, desaparegui de la Constitució per dignificar les més de 4.300.000 persones amb discapacitat que viuen a Espanya. No obstant, aquest no ha sigut l’únic acord entre els populars i els socialistes. Les dues formacions també van decidir ahir inadmetre a tràmit més d’una desena d’esmenes presentades per altres partits, cosa que impedeix que aquest dijous es debatin les seves propostes.

En una reforma exprés –tots els debats es resoldran en 8 dies– que ha sigut durament criticada per totes les formacions, el PSOE i el PP van registrar a finals de desembre una proposició de llei per modificar l’article 49 de la Constitució. El text va ser consensuat entre ells. Cap altre grup va ser consultat. Ara, els dos partits s’han tornat a aliar en la Mesa del Congrés per inadmetre les esmenes de Compromís, Més i el PNB. L’argument ofert és que "no s’ajustaven a la reforma de l’article concret". És a dir, només es pot esmenar l’article que ells han acordat modificar.

La decisió dels populars i socialistes impedirà que avui es debatin iniciatives com una de Compromís que reclamava la inclusió del dret civil valencià; la de Més que demanava que Formentera tingués senador propi a la Cambra alta, o la desena d’iniciatives del PNB en les quals reclamaven des de limitar la inviolabilitat del Rei fins a suprimir l’article 155 o reconèixer el dret del País Basc a l’autodeterminació. En l’anterior reforma de la Constitució, el 2011, ja van actuar de la mateixa manera.

Sense perill

La diputada de Compromís Àgueda Micó va denunciar ahir el "veto polític" i la "barbaritat parlamentària" exercida per la Mesa del Congrés i ha registrat un escrit de reconsideració. En cas que no hi hagi rectificació, com probablement passarà, ja ha anunciat que recorreran al Tribunal Constitucional. El PNB, a través d’un comunicat, també ha criticat la "nul·la intenció" del PP i el PSOE de debatre. No obstant, no perilla el vot positiu de cap d’aquestes formacions.

L’"oasi" –en paraules de Feijóo- d’entesa entre el PP i el PSOE al voltant de les reformes de la Constitució tindrà com a resultat més que positiu l’eliminació de la paraula disminuïts, que serà substituïda per "persones amb discapacitat" amb una àmplia majoria. Únicament Vox, amb la seva abstenció, impedirà aconseguir el sí unànime de la Cambra.

Notícies relacionades

El text, que s’aprovarà avui al Congrés i rebrà el vistiplau definitiu del Senat dimecres vinent, recull que els poders públics "impulsaran les polítiques que garanteixin la plena autonomia personal i la inclusió social de les persones amb discapacitat, en entorns universalment accessible". Afegeixen que "s’atendran particularment les necessitats específiques de les dones i els menors amb discapacitat".

El president del Comitè Espanyol de Representants de Persones amb Discapacitat (CERMI), Luis Cayo Pérez, va aplaudir aquest dimecres que aquesta reforma deixa "a les persones amb discapacitat, a les seves famílies i al país elements de millora perquè en dos o tres generacions la discapacitat no sigui un càstig, sinó un element de diversitat".