La danesa quan besa

La danesa quan besa

per PILAR GARCÉS

4
Es llegeix en minuts
Pilar Garcés
Pilar Garcés

Periodista

ver +

El nou rei de Dinamarca, Frederic X, va sortir diumenge passat al balcó després de la seva proclamació per rebre l’aplaudiment dels ciutadans, i després va demanar a la seva dona que s’hi unís. El moment exacte que una Mary Donaldson radiant de blanc, ja reina consort, li dona la mà i se suma a la històrica estampa, ajuntant els seus llavis amb els del seu marit, ve descrit a la premsa amb adjectius antagònics: l’australiana li va fer una "cobra", segons uns titulars, o va ser un "petó apassionat", per a d’altres.

Potser va ser apassionat segons els cànons de Groenlàndia, però, en el llenguatge del cos de la resta de l’univers, aquesta dona estava més rígida que una estalactita i evitava el contacte visual amb el seu proïsme. Es va tractar, com a mínim, d’un òscul que es va fer esperar, una esquerda en la guerra freda existent en la parella des que al novembre la revista espanyola Lecturas publiqués un complet reportatge sobre el cap de setmana del llavors príncep a Madrid, en companyia de Genoveva Casanova, ex de Cayetano Martínez de Irujo, al domicili de la qual va pernoctar prescindint dels seus guardaespatlles. En aquestes fotos dels amics agafats del braç, que van anar a veure una exposició i després a sopar a un tablao, sí que no hi havia ni cobra ni gel que valgui, tot era complicitat i proximitat. Dos mesos després, i després de visualitzar-se els vídeos de l’escena del balcó a Copenhaguen, s’ha sabut que quan el ja monarca va estendre la mà a la seva cònjuge, ella li va contestar: "¿Ho hauríem de fer?". No costa gaire imaginar-se la reina Margarida, acabada de firmar la seva abdicació després de cinc dècades al tron pel bé de la institució, responent pel seu compte: "¡Síii, sisplau!".

La més ben valorada

L’advocada Mary Elizabeth Donaldson, nascuda a l’estat australià de Tasmània fa 51 anys, filla d’un professor de matemàtiques i una secretària d’universitat, és la persona de la família reial més ben valorada pels danesos, amb un 83% de popularitat, quan Frederic X aconsegueix un 79%. Un valuós actiu per a la corona, que la seva sogra s’ha entossudit a protegir i conservar fins i tot a costa de retirar-se abans del previst. Per molt que el país senti una notable afecció per la seva monarquia, protegida dels escàndols per bona part de la premsa, la crisi espanyola de final d’any, amb el príncep de marxa mentre la seva dona es trobava de viatge de feina a Nova York, va poder influir en el cop de timó amb què la longeva sobirana va cedir el testimoni als hereus. No sempre va comptar l’actual reina amb el favor de la seva mare política. Donaldson i el príncep es van conèixer durant els Jocs Olímpics de Sydney, al coincidir en un bar on ell havia acudit amb el seu germà Joaquim i els seus cosins Felip de Borbó i Nicolau de Grècia. Van començar la seva relació a distància i es van veure en secret fins que una revista va publicar una foto de tots dos.

Ella va deixar llavors la seva feina d’executiva en una petita empresa de publicitat i es va traslladar a Dinamarca, on va començar a aprendre un idioma que avui domina i a formar-se en història local i protocol. No va ser fins a mesos després que Frederic la va presentar oficiosament com la seva nòvia, que Margarida de Dinamarca va acceptar a palau la plebea, després d’investigar-la a fons. Per al seu casament el maig del 2004 va renunciar a la nacionalitat britànica i australiana, quedant-se la danesa. Inoblidable el moment en què va arribar a l’altar i va ser rebuda pel nòvio fet un mar de llàgrimes. També va plorar l’ara rei després de coronar-se i prometre ser un "element d’unió" per al seu país.

Notícies relacionades

A favor de causes solidàries

Si li sobra cola, té un matrimoni per recompondre l’home aficionat als cotxes veloços, a les models, a punxar música i que se li perdonin les relliscades, que va tenir l’encert de trobar en un altre continent una dona a l’altura de qualsevol exigència, bolcada en tasques com la lluita contra el bullying, l’obesitat i la violència contra les dones, i a favor de causes com l’atenció als refugiats, la protecció de la salut mental i la vacunació infantil. El primogènit dels seus quatre fills en comú, Christian, acaba de fer els 18 anys i és el primer a la banqueta. El jove es va emportar l’aplaudiment més sentit del públic en la coronació de Frederic X, fa quatre dies; totes les mirades d’amor i complicitat de Maria de Dinamarca, i cap cobra.