El Govern admet el seu fracàs dels convenis amb les elèctriques: «no hem obtingut resposta»

Busquen marges legals perquè les empreses es facin càrrec de la meitat de les factures de les famílies vulnerables

foto 3357624

foto 3357624

1
Es llegeix en minuts
Elisenda Colell / Fidel Masreal

La llei catalana de la pobresa energètica, aprovada per unanimitat fa més de tres anys, diu que les empreses subministradores de gas, llum i aigua han d’assumir la meitat de les factures de les famílies vulnerables firmant convenis amb l’administració. Mentre que les companyies d’aigua es van afanyar i ja fa més de dos anys que van firmar aquests protocols, amb les elèctriques continua sent impossible. "Hem enviat cartes a 19 empreses i no hem rebut resposta", ha dit la consellera d’empresa i coneixement, Angels Chacón, avui en roda de premsa posterior al consell executiu. 

Notícies relacionades

Segons la consellera, aquests convenis són "voluntaris". "Hem demanat capgirar la normativa perquè obligui aquestes companyies i la firma dels convenis sigui obligatòria", ha assegurat Chacón. La consellera veu dos problemes que estan dificultant les negociacions. D’una banda, que moltes de les competències sobre la regulació del mercat elèctric són estatals. L’altra, que la firma d’aquests acords no té compensació econòmica, cosa que ajudaria, al seu entendre, a les firmes de les elèctriques. 

Preguntada sobre la manipulació de la instal·lació elèctrica a les vivendes okupades, Chacón ha afirmat que "no seria legal" instal·lar comptadors en aquests pisos. "La norma diu que hi ha d’haver cèdula d’habitabilitat, i aquestes vivendes no les tenen", ha afirmat la consellera.