On Catalunya

Conficte al litoral

Els xiringuitos de platja de Barcelona reclamen celebrar de nou la revetlla de Sant Joan

Així va ser la revetlla de Sant Joan 2022, sense festes als xiringuitos

L’any passat el govern de Colau va prohibir les tradicionals festes especials als locals, però va permetre els ‘botellons’ a la sorra

Els xiringuitos de platja de Barcelona reclamen celebrar de nou la revetlla de Sant Joan

Zowy Voeten

2
Es llegeix en minuts
Patricia Castán
Patricia Castán

Periodista

ver +

A un mes de la revetlla de Sant Joan, la celebració que més gent porta al litoral, els negocis ubicats a peu de platja ja han iniciat una petició unànime per recuperar les festes que sempre havien acollit i que l’any passat Ada Colau no va autoritzar. Els xiringuitos reivindiquen una tradició que els suposava des de fa més de dues dècades poder fer convocatòries extraordinàries amb discjòqueis i poder treballar fins a les cinc de la matinada, més mitja hora per al tancament.

Els operadors, amb el Gremi de Restauració de Barcelona, han enviat una instància a la segona tinenta d’alcaldia, Janet Sanz; a la tercera tinenta, Laia Bonet; al cinquè tinent, Albert Batlle, i al gerent de Parcs i Jardins, Francesc Jiménez. Hi reivindiquen la tornada del permís excepcional que any rere any els permetia obrir fins a la matinada i convertir aquesta vetllada en la més rendible amb diferència de l’any.

En l’escrit recorden que així s’ha fet durant més de dues dècades i que només es va interrompre durant la pandèmia per raons sanitàries. Els resulta incomprensible que fa un any unilateralment l’ajuntament prohibís el festeig als xiringuitos malgrat que la situació tornava a ser de normalitat, i de fet més de 60.000 persones van prendre el litoral durant la revetlla. Ho van poder fer a la sorra, amb música i alcohol, malgrat que als establiments no hi va poder haver discjòquei, ni es va poder ballar, ni muntar barres extres, ni tancar passades les 3.30 hores, fet que va fer enutjar els afectats. Només es podia estar a les taules.

Més oferta regulada

El col·lectiu i la patronal creuen que durant Sant Joan «el més intel·ligent és reforçar i multiplicar de manera puntual l’oferta d’oci per canalitzar la demanda cap a espais regulats, segurs, fiables i controlats com els xiringuitos». Segons argumenten, «la ciutadania no deixarà de desplaçar-se fins a les platges perquè no s’autoritzin revetlles als xiringuitos; en canvi, el que trobaran seran menys serveis a la seva disposició». I al·ludeixen als sanitaris d’ús públic, per exemple.

Afegeixen que «no hi ha cap motiu d’ordre públic per prohibir la revetlla als xiringuitos. Ningú surt guanyant, es tracta d’una decisió arbitrària que lesiona innecessàriament els interessos dels llicenciataris», afegeixen, i al·ludeixen als 14 operadors que van guanyar l’últim i polèmic concurs públic.

Per tot això, reclamen que es notifiqui als concessionaris l’autorització expressa d’obertura fins a les cinc de la matinada (més tancament), la presència de discjòquei i barres supletòries a l’espai de terrassa, així com d’altaveus enfocats cap a dins del vetllador. Assumeixen que qualsevol activitat fora d’aquest espai i sobre la sorra seria sancionable, com abans.

Incertesa

Notícies relacionades

Fonts municipals indiquen a aquest diari que l’ajuntament encara no s’ha decidit al respecte. Una taula de treball específica de la revetlla, amb participació «de tots els serveis municipals implicats», té l’última paraula i estarà «avaluant diferents aspectes en les pròximes setmanes», ja que encara s’està dissenyant l’operació.

A ningú se li escapa que, quan falten uns dies per a les eleccions, una altra negativa com la de l’any passat obriria una nova tempesta amb el sector de l’hostaleria, que l’any passat ja va criticar la decisió municipal, en un Sant Joan marcat per la tornada massiva a les platges i l’oferta limitada a les begudes dels barcelonins, així com dels llauners que van poder fer l’agost a la Barceloneta.