On Catalunya

estiu marcat per Covid-19

Espanya lluirà 688 banderes blaves aquest estiu i manté el seu lideratge mundial

4
Es llegeix en minuts
Agencias

Espanya lluirà aquest estiu 589 banderes blaves a les platges, 23 més que l’any passat, el que testifica el bon estat de conservació mediambiental d’aquests espais i la gran qualitat dels serveis que presten, en un estiu marcat per la crisi sanitària de la Covid-19.

En roda de premsa, l’Associació d’Educació Ambiental i del Consumidor (Adeac), promotora de la iniciativa, ha difós el llistat de banderes blaves per al 2020 (platges, ports i embarcacions sostenibles) i ha posat èmfasi en la «prevenció, distanciament social i aforament a les platges» per reduir riscos davant la pandèmia, segons informa Efe.

En total, Espanya ha obtingut un total de 688 Banderes Blaves (589 platges, 98 ports esportius i cinc en embarcacions turístiques sostenibles) que onejaran a partir del juny al litoral espanyol, cosa que en suposa 19 més respecte a l’any passat, sent el País Valencià líder en nombre de platges amb bandera blava aquest any, tot i que l’augment més significatiu es produeix a Andalusia.

D’aquesta manera, Espanya, amb 23 platges més i 4 ports menys, manté el seu lideratge internacional ininterromput des de 1987. Tot i que més de 100 banderes blaves fa més de deu anys que llueixen a Espanya, deu platges espanyoles estrenen aquest estiu la seva bandera blava.

De les Banderes Blaves concedides, Espanya ve mantenint un percentatge al voltant del 15%. Així, tot i que només en una de cada cinc (18,4%) de les platges espanyoles onejarà aquest estiu la bandera blava, entorn d’una de cada set Banderes Blaves que onegi al món ho farà al litoral espanyol.

Segueixen Espanya en aquesta classificació a nivell internacional, Grècia (514), Turquia (508), França (507), Itàlia (482) i Portugal (387). El Jurat Internacional Bandera Blava 2020, amb participació, entre d’altres, dels Organismes de les Nacions Unides per al Turisme (OMT) i el Medi Ambient (PNUMA), ha concedit banderes blaves a 45 països de l’hemisferi Nord.

De les 662 platges candidates a bandera blava a Espanya el 2020, han sigut guardonades 589. Això significa que un 89% de les platges que es presenten a bandera blava són guardonades, informa Europa Press.

La seguretat sanitària serà essencial

En l’esdeveniment de presentació celebrat de manera telemàtica aquest dimarts, la secretària d’Estat de Turisme, Isabel Oliver, va assegurar que el litoral espanyol manté alts estàndards de qualitat, fet que enforteix encara més la imatge d’Espanya com a destinació turística líder i com el país més competitiu del món.

«La seguretat sanitària aquest any serà essencial. Aquest any no serà suficient que les nostres platges tinguin accessos fàcils i segurs o que hi hagi equips de primers auxilis i socorristes. Aquest any hem d’oferir un plus de seguretat a residents i turistes», va explicar Oliver, recordant que en aquests moments està pendent de validar per part del Ministeri de Sanitat d’una guia per a la reducció del contagi per Covid-19 en platges.

Oliver va explicar que a les platges espanyoles «no hi ha perill» per a aquest estiu i que el més important a tenir en compte aquesta temporada estiuenca serà tant el control de l’aforament com el distanciament físic. «L’objectiu és reduir riscos de contagis i estic segura que ho aconseguirem», va assegurar la secretària d’Estat.

Una opinió compartida pel president de l’Associació d’Educació Ambiental i del Consumidor (ADEAC-FEE), José Ramón Sánchez Moro, que va assegurar que l’objectiu no és fer un rànquing de platges amb les millors instal·lacions, sinó millorar la consciències mediambientals i buscar viatgers més responsables en llocs més sostenibles.

«L’objectiu de bandera blava no és aconseguir cada vegada més banderes o més turistes a tot el nostre litoral. Pretén atreure i millorar actituds i comportaments civicoambientals en unes destinacions més sostenibles, que atreguin usuaris i viatgers més responsables», va indicar Moro. I va afegir: «Mai les banderes blaves han sigut tan útils, necessàries i merescudes».

El País Valencià lidera el rànquing espanyol

El nombre de municipis litorals espanyols participants el 2020 és de 244, el mateix que el 2019, dels quals 233 (+6) han obtingut alguna bandera blava, malgrat l’augment i el control de les seves exigències.

El País Valencià lidera el nombre de platges amb bandera blava aquest any, amb 134, seguida de Galícia, amb 107; Andalusia, amb 100; Catalunya, amb 95; Canàries, amb 51; Balears, amb 38, i Múrcia, amb 26.

L’augment més significatiu en nombre de banderes blaves s’ha produït a Andalusia, amb 21 banderes blaves més per a platges. Això és a causa del treball conjunt dels ajuntaments amb les administracions competents, per corregir els incompliments de la llei de costes que van motivar la denegació de banderes blaves el 2019, així com a la presentació de noves platges candidates.

Encapçala aquesta classificació, en el nombre de ports guardonats, Catalunya, amb 23; seguida d’Andalusia, amb 18; el País Valencià amb 14; les Balears, amb 13; Galícia, amb 12 i les Canàries, amb 5.

Notícies relacionades

Respecte del total de platges, ports i embarcacions, destaca el País Valencià amb 148 (134 + 14 + 0), seguida d’Andalusia amb 120 (100 + 18 + 2); Galícia, amb 119 (107 + 12 + 0); Catalunya. amb 118 (95 + 23 + 0); les Canàries, amb 56 (51 + 5 + 0); les Balears, amb 54 (38 + 13 + 3), i Múrcia amb 32 (26 + 6 + 0).