On Catalunya

10 tendències per al 2024: l’any antiestrès

Vius amb més tensió que Cifuentes visitant un Eroski. Segons els gurus de les tendències, no acabar cremats serà l’objectiu del 2024. Descobreix com fer-ho

barcelona/Pantone .jpg

barcelona/Pantone .jpg / Pantone

7
Es llegeix en minuts
Abel Cobos
Abel Cobos

Periodista

Especialista en cultura digital, tendències i oci.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

És acabar-se l’últim raïm i desenes de Nostradamus treuen les seves boles de vidre per vaticinar el futur. ¿Què portarà el 2024? Les sibil·les de les tendències han dictat sentència més ràpid que Hisenda amb la Pantoja, i asseguren que farem plans antiestrès, disfrutarem de música en concerts immersius, portarem roba reciclada i fins i tot provarem sort amb una triella. Repassem les modes que aixecaran passions, perquè no et quedis més fora que Podem.

1. La tonalitat del 2023 - El préssec, fruita (i color) de l’any

El 2023 serà de color pastís. Així ho assegura Pantone, l’equivalent cromàtic a la RAE, que ha determinat que aquest any s’estilarà el color préssec. Bones notícies per als fans de Call me by your name. El Peach Fuzz, nom oficial del color, que en català vindria a ser "borrissol de préssec", és un color vellutat, suau, tranquil i ple de calidesa.

Segons preveuen a Pantone, al mig de la complicada agenda política que es divisa l’any 2024, regnarà l’empatia, "el desig de cuidar-nos a nosaltres i els altres". I aquest color sembla el més adequat.

2. Aniràs a concerts immersius - Estímuls audiovisuals

Diuen que un esquirol podria creuar Barcelona d’experiència immersiva en experiència immersiva. Sí, l’any 2023 aquest tipus de plans ha arrasat. I el 2024 prometen seguir a la cresta de l’onada. Ara, després de l’art immersiu arriben els concerts immersius: veuràs un cantant interpretar la seva música mentre l’envolten imatges i projeccions que amplien sensorialment l’experiència.

El Centre d’Arts Digitals Ideal (Dr. Trueta, 196-198) va donar la benvinguda al solstici d’aquesta manera, amb un concert immersiu i hivernal de la cantant Maria Arnal. El mes de gener repeteixen l’experiència, aquesta vegada de la mà del cantant indie Triquell, que hi serà amb el seu projecte visual i musical des del dia 17 fins al 20.

3. Estaràs enganxat a una pantalla - Tornen les teves pel·lis i sèries preferides

Després del que va semblar una llarguíssima travessia al desert, s’ha acabat la vaga de guionistes als Estats Units. I, per descomptat, també la sequera d’estrenes. Això vol dir que tornen les teves sèries, pel·lícules i sagues favorites. Apunta, que en són moltes. El 2024 veurem la segona part de Dune, de Joker, de Chicas malas i d’Inside Out, entre d’altres. També tornen sèries com The White Lotus, La casa del dragón i Big Little Lies.

¿La millor manera de donar-li la benvinguda a aquesta allau d’estrenes? Anant a les millors sales de cine. Una de les més premiades, el Phenomena Experience (Sant Antoni Maria Claret, 168), amb tecnologia 4K i una cartellera que recupera clàssics i els projecta alhora que les últimes estrenes. A l’Hospitalet hi ha els Cines Filmax Gran Via 4DX (Gran Via 2, Granvia de l’Hospitalet, 75, l’Hospitalet de Llobregat) que compten amb tecnologia 4DX, dissenyada per estimular els sentits. Aquí, entre la calor, l’aigua, la neu i les olors, anar a veure una pel·li es converteix en una experiència amb més adrenalina per fer de copilot a Ortega Cano. I si vols una cosa més íntima, Video Instan (Viladomat, 239), l’últim videoclub en funcionament de Barcelona, que disposa d’una petita sala de cine que pots reservar per a projeccions privades.

4. T’apuntaràs a arts marcials - Afegeix el cinturó negre al teu armari

Ni Ortega Smith s’atrevirà a encarar-se a tu aquest 2024. Segons apunten els cercatendències de Pinterest, la inflació també ha afectat l’estrès i els nivells d’angoixa són més alts que el lloguer. Per això, avisen d’una moda que està a l’alça: alliberar-se de l’estrès a base d’hòsties. Això sí, guiades per un professional. Arriben les arts marcials com a afició favorita per alliberar tensions. Enmig d’aquest ecosistema, no és estrany que també torni Karate Kid a la pantalla gran amb un spin-off de la sèrie Cobra Kai.

Per aprendre a fer puntades de peu, cops de puny i claus hi ha centenars d’opcions, com la cadena Brooklyn Fitboxing, amb desenes de locals per tot Catalunya, o els dojos veïns de Gràcia Fudoshin Dojo (Torrent de l’Olla, 216) i Shorei-Kan (Torrent de les Flors, 146). ¿Busques alguna cosa més fora de sèrie? Converteix-te en samurai. L’opció més tradicional és a Aikido Kobayashi (Lleida, 27), un dojo on es practica kendo, arts marcials amb espases de bambú. I a Samurai Experience (Consell de Cent, 605), l’experiència 360o: t’ensenyen a tallar amb katana, la meditació samurai i fins i tot pots degustar sushi i dolços japonesos.

5. Te n’aniràs tu sol de viatge - ‘Detox’ digital

El 2024 acabaràs més sol que UPN a Pamplona. Però no per cap moció de censura del teu entorn més pròxim, sinó com a recepta a la hiperconnectivitat. Els cercatendències pronostiquen que serà un pla a l’alça: anar-te’n tu sol de viatge a llocs allunyats de la mà de Déu, amb poca cobertura i molta natura. Un remei extrem per practicar una mica de detox digital.

6. Et sortiran durícies a les mans¡ - ViSCA les manualitats!

Davant un any de sequera i calor extrema, cada vegada és més difícil negar la severitat de la crisi climàtica sense sonar com Feijóo dient que no és president perquè no vol. Som molt conscients del mal del capitalisme desenfrenat i del consum constant, i per això, segons apunten portals de tendències com Pinterest i Trendhunter, les manualitats cada vegada tindran més pes. ¿Per què gastar-te diners a comprar un adorn a qualsevol botiga quan pots fer una cosa personalitzada, molt més mona i amb més amor?

A Barcelona hi ha gairebé més plans per a manualitats que locals de brunch. Junt amb les experiències immersives, és el boom del 2023. I el 2024 tot pronostica que continuaran creixent. Algunes recomanacions amb tallers imperdibles: Fàbrica Lehmann (Consell de Cent, 159), Taller Balam (plaça Ventura Gassol, 25) i Mercantic (avinguda Rius i Taulet, 120, Sant Cugat del Vallès).

7. Et posaràs toga romana - Torna la moda d’abans de Crist

Torna Gladiator. 24 anys després de la seva estrena arriba la seva esperadíssima seqüela, aquesta vegada protagonitzada per Paul Mescal, l’actor ben plantat fetitxe de la Generació Z. El film de Ridley Scott és a totes les agendes cinèfiles del 2024, i de fet les grans companyies de disfresses ja preveuen que hi haurà un comeback de les disfresses romanes per a aquest Halloween. Ves preparant la toga.

8. Adeu al ‘Black Friday’ - Ara es porta la segona mà

Que el Zara gegant inaugurés la seva plataforma pre-owned per promoure la reutilització de la roba de la seva marca va ser el senyal que el fenomen de la roba de segona mà és imparable. El secunden també el creixement exponencial d’Humana, que fa unes setmanes va obrir una superbotiga al centre de Barcelona, o les desenes de mercats ambulants que hi ha cada cap de setmana per tot Catalunya. És conseqüència d’un fenomen global: consumir menys per frenar la hiperproducció. Si fins i tot ja hi ha plataformes de lloguer de roba de luxe.

9. Et faràs pirata - Plans A alta mar

One Piece, un dels animes més aclamats de la història, compleix 25 anys. El 2023 ja ha tingut diversos homenatges a Barcelona (tant al Manga Barcelona com al Serielizados Fest se li van dedicar ponències i projeccions). I el 2024 promet portar més aventures i esdeveniments dedicats a aquests pirates, més longeus que els del Carib. Si fins i tot John Waters diu que anar de pirata serà la tendència de moda absurda que marcarà aquest any.

Per anar posant-te al dia, passa per Luffy’s Shop (Galeries Maldà, Portaferrissa, 22), una botiga dedicada exclusivament als pirates de One Piece. I per als fans més petits, a la costa catalana hi ha festes marines amb temàtica pirata.

Notícies relacionades

10. Entraràs en una triella - Disfruta de l’amor lliure

Que no ho senti Rouco Varela o li agafarà un infart: els matrimonis tradicionals estan al caire de l’extinció. Cada vegada es trenquen més estigmes sobre el poliamor i les relacions obertes, fins i tot moltes conductes romàntiques que abans semblaven una bogeria ara són ben normals, com les trielles (és a dir, parelles de tres persones). En aquest ecosistema liberal, els caçadors de tendències del New York Times es mullen i asseguren que serà la tendència dating del 2024: les trielles, crear parelles amb més integrants que una coalició d’esquerres.