On Catalunya

Barcelonejant

Així són les multitudinàries festes ‘runner’ de Barcelona

Han reunit més de 300 corredors al carrer. Corren de nit amb motxilles-altaveu i acaben amb cerveses. Els Midnight Runnersja són a 18 països

La ruta de Harry Potter a Barcelona

Així són els nous museus de vividors

barcelona/231122EPC_FERRAN NAD (186231431).jpg

barcelona/231122EPC_FERRAN NAD (186231431).jpg / Ferran Nadeu

5
Es llegeix en minuts
Ana Sánchez
Ana Sánchez

Periodista

ver +

Els transeünts desenfunden els mòbils amb els ulls més desencaixats que si acabessin de topar amb el nou president de l’Argentina acabat de llevar-se. Una marabunta en malles creua el Born a tota velocitat. Com Shakira al veure un inspector d’Hisenda. Deuen ser com a mínim 200 ‘runners’. Se n’han arribat a reunir més de 300. Ronden de nit pel carrer amb motxilles-altaveu i ànim discotequer. S’animaria a córrer amb ells fins i tot Homer Simpson: després hi ha cerveses. Són festes ‘runner’. Ara el que es porta és sortir a prendre alguna cosa en sabatilles i suat.  

Midnight runners, es llegeix a les seves samarretes. Corredors de mitjanit. És l’hora –no en tenien cap altra– a què van començar a sortir de festa-‘runner’ dos amics per Londres fa vuit anys. Ara és una moda multitudinària que s’ha estès per 18 països: de Nova York a Sydney. Tenen més de 10.000 membres actius per tot el món. Més de 1.600 a Barcelona. Va ser la quarta ciutat a afegir-se a aquestes carreres nocturnes, després de Boston i Berlín.  

Aquí es posen a córrer a les vuit de la tarda. «És que hem de treballar al matí», s’excusa Nicolas Graetz, un dels capitans somrients. Són 13 a Barcelona, tots voluntaris. Aquestes festes al carrer són gratuïtes. ¿Què enganxa? «La part social», respon el Nicolas sense pensar-s’ho. «El que és important –diu el ‘runner’– és que la gent ha de presentar-se a dos, tres, persones noves en cada esdeveniment». Hi ha molt joc per socialitzar, molt entrenament interactiu. Acabes corrent de xerrameca amb ja no tan desconeguts. I després cerveses: els dilluns, al Bar Tetuan; els dimecres, al Yatai Market Barcelona. Els deixen una sala on ningú els mira per sobre de l’espatlla per anar suats i en malles. «Potser s’hi queden 80 persones», calculen. Al final, «córrer –riuen– és l’excusa». 

Corrent per Ciutat Vella. /

Ferran Nadeu

Les rutes es planegen amb intenció turística: Arc de Triomf, Born, Gòtic, la platja... «No som aquí per fer una marca –insisteixen–. Som aquí per passar-ho bé, explorar la ciutat d’una forma diferent i fer una festa». Se sent parlar en tots els idiomes. El 70% dels ‘runners’ són estrangers. De totes les edats. N’hi ha d’amateurs i algun que acaba de fer tres maratons en dues setmanes. «Ron», es presenta entre gambada i gambada. De seguida t’ensenya com respirar per poder parlar i córrer alhora. Aquí és bàsic.  

Surten els dilluns (9 quilòmetres) i els dimecres (5-6 quilòmetres). «És igual si corres lent o ràpid –animen–. Cada quilòmetre i mig, fem parades i exercicis perquè la gent es concentri de nou». Cada semàfor en vermell és una festa. Hi ha capitans amb altaveus tant per als primers com per als últims. Tant xoques la mà amb algun transeünt que fas la planxa al ritme de ‘La Macarena’ amb l’hotel Vela de fons. Acabes corrent amb més afany que Forrest Gump. Impossible desanimar-se entre tanta marea ‘runner’. Deixes anar més adrenalina que l’alcalde de Badalona al parlar del seu arbre de Nadal. «A l’estiu és de bojos –esbufega el Louis, un altre capità–. Hem arribat a ser-ne 300-400».

Una de les parades tècniques amb abdominals i exercicis interactius. /

Ferran Nadeu

«M’ha encantat conèixer noves persones», diu l’Angie, 30 anys, després de la seva primera carrera-festa. «És una manera entretinguda de fer exercici», diu la Paula, 23, ella repeteix per segona vegada. «Jo ja ho veig com anar a prendre alguna cosa», assegura l’Ana, 28, una veterana. 

Creuant el passeig del Born. /

Ferran Nadeu

Funciona millor que Tinder. Després de conèixer algú tot suat, les cites només poden anar a millor. D’aquí han sortit moltes parelles –asseguren els capitans–, matrimonis, fins i tot nadons. «Al final és gent que té el mateix interès –apunta el Nicolas–. Per això sempre intentem empènyer que la gent entri en contacte». Ningú corre amb cascos. 

A la plaça del mercat del Born. /

Ferran Nadeu

Hi haurà esdeveniment encara més multitudinari al febrer: és el sisè aniversari del grup de Barcelona. «Just és la data de la mitja marató», apunta el Nicolas. Se’ls uniran –ja els ho estan confirmant– centenars de ‘midnight runners’ d’altres ciutats. 

La marea blava dels Fun Runners

Els dimarts i dijous toca #mareaAzul, així s’identifiquen a Instagram. És el color de les seves samarretes. Són els Fun Runners. També ofereixen gratis dos dies d’entrenament de carrer. «Estan oberts a tothom –animen– i es realitzen diversos grups per nivell». Són 240 socis. Els dimarts se’n solen ajuntar uns 60: corren per la zona de Mar Bella. Els dijous fan ‘trail’ des de la plaça de Karl Marx. ¿El seu objectiu? «Fomentar l’esport –diuen– per formar equip, progressar i compartir una mateixa passió».

Homes llop ‘runners’

A hores d’ara, ja hi ha fins i tot homes llop ‘runners’: Moonrunners. Porten trotant sota la lluna plena des del 2015. «Sense llums –descriuen–. Sense frontals. Sense rellotge. Sense GPS. Sense mòbils. Sense música. Només tu, les teves sabatilles i els teus cinc sentits». Van començar sent-ne 13. Han arribat a reunir-se’n més de 80. Queden la nit de lluna plena de cada mes. «Caigui en el que caigui –prometen–. I caigui (del cel) el que caigui». La pròxima cau en dilluns, aquest 27 de novembre. Solen quedar cap a les 22 h. Concreten la ubicació al seu canal de Telegram: moonrunnersBCN

Notícies relacionades

Per als matiners hi ha els Sunrise Runners. Serien la nèmesi dels Midnight. Fa set anys que corren i caminen quan surt el sol: queden a les 7.30 a la Barceloneta. Acaben banyant-se al mar (fins i tot a l’hivern) i esmorzant en comuna. Són gairebé 5.000 membres a Meetup. «Han de treure’t del llit amb grua –confessen– però saps que ho disfrutaràs». 

Els ‘runners’ cervesers

I sí, també hi ha comunitat ‘runner’ de cervesers: Beer Runners. Si veus una marea taronja, són ells. «Som gent amb una mateixa afició –es defineixen–: el ‘running’ i la cervesa». Ja en són més de 25.000 a tot Espanya, detallen a la seva web. Són a més de 70 ciutats. A Barcelona fa 10 anys. Corren dimarts i dijous a les 20 h., van canviant de ruta; asfalt i muntanya, ho fan tot. El seu cas, diuen, és el ‘social running’. És a dir: «Entrenament i rialles». I brindis, clar.