On Catalunya

Barcelonejant

La ruta de Harry Potter: aquests són tots els esdeveniments màgics que s’oculten a Barcelona

Se senten mandràgores cridaneres més escandaloses que la senyora que crida dels mems. Hi ha des d’exposicions immersives fins a mercats de bruixots    

 Del rei emèrit a Julio Iglesias i Maradona: així són els nous museus de vividors de Barcelona

 Aquesta és Aitana: és model i ‘instagrammer’, guanya 4.000 euros al mes i no existeix

barcelona/YO.jpg

barcelona/YO.jpg / Jordi Otix

6
Es llegeix en minuts
Ana Sánchez
Ana Sánchez

Periodista

ver +

Aquí es practiquen encanteris tan potents com els que necessitaria ara mateix Feijóo. Tant et pots trobar varetes en duel com espelmes que leviten i retrats que et fan burla al passar. Al Port Vell ara hi ha més criatures sinistres de les que podria assumir Iker Jiménez. Fins i tot mandràgores cridaneres encara més escandaloses que la senyora que crida dels mems. 

Avui s’inaugura un nou caramelet immersiu per a ‘instagramers’: ‘Harry Potter: The Exhibition’ (fins al 7 d’abril). S’ha instal·lat en una macrocarpa del Port Vell de 3.000 metres quadrats. Una hora i mitja de postureig màgic inspirat en l’univers de J. K. Rowling. Pots escolar-te pel sofà XXXL del gegant Hagrid, colar-te al minizulo sota l’escala on maldormia el Harry a casa dels seus oncles malvats i fins i tot fer-te ‘selfies’ amb un drac de tres metres que intimidarien els Targaryen. Buah, fins i tot tenen una capa invisible. Quina pena que l’exhibeixin en una vitrina i no es pugui emprovar. 

Rèplica de la minihabitació on dormia Harry Potter a casa dels seus oncles. /

Jordi Otix

No és l’únic racó de Barcelona on teletransportar-se a Hogwarts, no. En aquest moment de la franquícia, fins i tot la Siri sap posar en pràctica els encanteris del Harry. Prova a dir-li «lumos», és l’encantament d’il·luminació. Per art de màgia s’encendrà la llanterna. 

La primera botiga temàtica d’Espanya

Ja hi ha més tràfec de criatures màgiques per les Galeries Maldà que als armaris de ‘Poltergeist’. Fa anys que és destí de pelegrinatge amb vareta. Aquí hi ha la primera botiga temàtica de Harry Potter d’Espanya: Carreró Maldagó (Portaferrisa, 22). Va obrir el 2017 amb cues de tres hores. Tant et pots trobar cerveses de mantega comescombres amb forma aerodinàmica, varetes de col·leccionista, la mateixa pedra filosofal o una andana 9 i ¾ amb carro incrustat a la paret per a ‘selfies’. En total, 200 metres quadrats de marxandatge de Hogwarts amb mags i bruixots rere el taulell.  

Carreró Maldagó. /

.

Va ser la primera inauguració alternativa de Reino de juguetes. Fa temps que van superar la desena de botigues temàtiques a les Maldà. També organitzen esdeveniments, a part del multitudinari Harry Potter Book Day anual (va ser a l’octubre). Han muntat fins i tot una escola d’herbologia on ensenyar a crear mandràgores. Preveuen reprendre a l’estiu els seus ‘tours’ màgics: rutes per Barcelona inspirades en el món de J. K. Rowling.  


Mercat de bruixots

Harry Potter sortiria d’aquí amb la Visa tremolant. Es venen beuratges multisucs, ulleres rodones majorista, pocions d’amor a 5 euros. «Adopta un elf», se sol pidolar en algun cartell. És el BCN Witch Market, un festival de fantasia que converteix cada any l’edifici històric de la UB (Gran Via de les Corts Catalanes, 585) en un univers paral·lel que descol·locaria Tolkien.

La setena edició se celebrarà el 2 i 3 de desembre. «La temàtica és el bosc màgic», avança Sofia Guerrero, una de les organitzadores, fundadora de Fandocracia junt amb Mara Antón i Víctor Fernández. Hi haurà mercat ambulant, tallers i fins i tot un musical màgic. Rifes malèfiques, música èpica amb què entren ganes de fer heroïcitats i fins i tot rutes de boscos encantats. ¿Et fa l’efecte que escoltes Galadriel, l’elfa d’‘El senyor dels anells’? Doncs sí, també hi haurà l’actriu de doblatge Nuria Mediavilla


Cor màgic

Dir que canten de pel·lícula seria una obvietat. El seu repertori és la banda sonora de la saga de Harry Potter. Es diuen Corocrux, versió coral del cinèfil Horrocrux (el que s’utilitza en la saga per emmagatzemar part de l’ànima). Sembla que t’has teletransportat a Hogwarts: tots van amb els seus uniformes –capes, corbates, bufandes de ratlles– i entonen cançons que posarien els pèls de punta a Voldemort.  

Corocrux. /

.

«El que ens uneix –resumeix Josep Cambray, cofundador i president de l’associació– és la passió per la música i pel món màgic de Harry Potter». Es van estrenar fa sis anys a la Witch Market. «A la gent li va agradar molt –recorda el Josep– i vam dir: ‘Escolta, doncs seguirem’». Ara són una vintena de fans del mag de pel·lícula que canten sota la vareta (la utilitza de batuta) de la directora coral Anna Borrego. «Hem anat professionalitzant el cor». Hi ha cantants de tot Catalunya. «Som nòmades», diu rient el Josep. Fan un assaig al mes a Barcelona i un altre a Lleida. Hi seran, a la pròxima Witch Market. Per Nadal se’ls sol trobar cantant pel carrer Major de Lleida.  


Classes d’encanteris

«¿Varetes preparades?». No és una pregunta retòrica, no per a Roger Belso. Ell fa classes avançades d’encanteris, anuncia en el seu Instagram. És mag i director creatiu, 23 anys. Amb 16 ja va arribar a la final de ‘Got talent’. «De petit volia anar a Hogwarts –confessa ara– i com que no m’arribava la carta, al final els Reis Mags em van portar un Magia Borràs». I fins ara.  

Al desembre instal·larà les seves classes d’encanteris (‘Varitas preparadas’) a l’‘escape room’ també inspirat en Potter Last Minute Cornellà, en una sala que recrea el despatx de Dumbledore. Màgia de prop per a grups de 15 persones. 

També organitza esdeveniments de pel·lícula en els Cines Filmax Gran Via. «Els de Harry Potter són els més sonats –garanteix–. Ja hem portat alguns actors de les pel·lis». El pròxim serà al febrer. Per calmar el mono, aquest desembre faran programació màgica: es podran veure les dues primeres pel·lícules de la saga en 4DX. És a dir, que nevarà tant a Hogwarts com a la sala.  (Una vintena d’efectes estan sincronitzats amb el que passa en pantalla).


Quidditch

És l’esport estrella de la saga de Harry Potter: aquesta espècie de rugbi màgic sobre escombres voladores. La seva versió terrestre es juga a Barcelona des del 2013. Sense efectes especials, es corre sobre pals de PVC d’entre 80 centímetres i un metre de llarg. Ja no en diuen Quidditch, com a les pel·lícules, ara és quadbol. Es practica a 40 països. Hi ha lliga, Copa Catalunya (es juga diumenge, 26 de novembre, a Sant Llorenç Savall), tornejos europeus, i fins i tot Mundial

Partit de Quidditch (ara anomenat quadbol) dels Barcelona Eagles. /

.
Notícies relacionades

Aquest és un esport «mixt i inclusiu», explica Marc Alcalà, secretari de l’associació de quadbol de Catalunya. «Per reglament –detallen a la seva web–, el gènere amb què un jugador s’identifica es considera el seu gènere al camp». ¿Què enganxa? «A part de ser mixt, que és una experiència única, combina diversos esports». Rugbi, handbol, pilota presonera. «No t’avorreixes», en dona fe el Marc. Sens dubte que no: ¡es juga amb cinc pilotes! Es pot anar a aprendre’n in situ els diumenges: els Barcelona Eagles –un dels tres equips catalans– s’entrenen de 10.00 a 13.00 h al parc de la Pau (Sant Adrià de Besòs).


Tallers de varetes

T’ensenyen a fer varetes, beuratges i runes màgiques sense deixar anar ni un sol encanteri. És l’associació de fans de Harry Potter de Barcelona, tot i que se’ls coneix més pel nom del rol amb què van començar el 2014: Caput Draconis. Solen organitzar tallers, colònies, gimcanes, trivials i rol en viu, detalla Patricia Cruz, la coordinadora. De fet, aquest dissabte, 18, estaran fent tallers de varetes a la Granollers Zona Friqui. És el que més els demanen: «Varetes i pocions». Que no se n’assabenti Ayuso.