On Catalunya
QUÈ PODEU FER AVUI A BARCELONA
Mússol: joves artistes en un concert solidari
La Barts acull aquest recital amb Amaia, Núria Graham o El Niño de la Hipoteca, entre d’altres
Els concerts solidaris tenen un doble avantatge. D’una banda, ens permeten disfrutar d’un selecte grup d’artistes que no és fàcil que es tornin a reunir i, de l’altra, tenim la satisfacció de contribuir amb el pagament de l’entrada a afavorir una bona causa. Aquesta nit tindrà lloc un d’aquests actes a què val la pena assistir tant pel seu vessant musical com pel seu aspecte benèfic, per ajudar l’AFANOC (Associació de Familiars i Amics de Nens Oncològics de Catalunya) i la Casa dels Xuklis. Es tracta de la segona edició del Festival Mússol, que presenta un cartell impressionant i estarà ple de sorpreses. El seu nom no té res que veure amb els mussols: és la contracció de les paraules ‘música’ i ‘solidaritat’. La cita és a les 20 hores a la Sala Barts i les entrades estan a la venda a partir de 13 euros. Preparem-nos per a una autèntica festa de les cançons i el bon rotllo.
El grup és molt variat i compost majoritàriament per joves intèrprets, cantautors catalans i en plena efervescència. Al concert cada artista interpretarà tres cançons del seu repertori, acompanyats per una banda de músics fixa, en un format únic a tot el món, que prové de grans centres de formació musical com l’ESMUC o el Taller de Músics, que també volen col·laborar amb la causa. El repertori es manté sota secret, tot i que n’hem aconseguit descobrir alguns detalls, com que hi haurà alguna col·laboració sorpresa que no se sabrà fins al dia del directe.
Grans cantautores
Encapçala la llista prevista Amaia Romero, la cantant de Pamplona, que es va donar a conèixer a ‘Operación Triunfo’, on va ser la guanyadora, que ha seguit una carrera ascendent. Explica que cantarà tres dels seus temes més populars i assegura que li fa «molta il·lusió participar en aquesta causa tan bonica». A més, es reserva un al·licient addicional, ja que interpretarà els seus temes amb un magnífic piano de cua.
També participarà en aquest concert extraordinari la pianista i cantautora Meritxell Neddermann, amb el seu últim llançament encara recent, ‘In the backyard of the castle’. Experimenta amb ‘loops’, pedals, el piano i la veu, i crea un so propi que beu directament de diferents paisatges musicals, com la música clàssica, el jazz o la música indie. En aquesta ocasió ens cantarà ‘Ja no vull’ i col·laborarà amb altres artistes del cartell.
Del folk al flamenc
Un altre nom important és el de la catalanoirlandesa Núria Graham, que va debutar amb First Tracks el 2015, quan només tenia 16 anys, i ha anat evolucionant amb nous treballs fins a posicionar-se com a imprescindible per entendre el folk-pop local. Acaba de publicar ‘At Last’, un single de dues cançons com a avenç d’una nova etapa sonora que culminarà amb el seu pròxim àlbum. Nous camins que anuncien les seves millors cançons fins ara, sempre immersos en el seu univers creatiu particular.
Queralt Lahoz és una jove cantant que combina estils com el flamenc amb diferents sons urbans com el hip-hop o el dancehall trencant amb els convencionalismes. L’any passat va publicar el seu primer treball en solitari, ‘1917’, i destaca per la seva energia i presència escènica. Els seus temes aborden les experiències femenines a partir de la seva vida com a dona de classe obrera i d’extraradi unint influències d’artistes del passat amb els del present i mirant cap al futur. ‘Avança que farà algun tema del seu treball més recent, ‘Pureza’, com ‘Con poco’.
Reggae i rap
Sr. Wilson és un dels principals noms del reggae nacional, que ja fa més d’una dècada que té experiència amb ‘singles’ com el popular ‘Chatty Chatty’. Amb el temps, també s’ha consolidat com un dels MC més actius i més ben considerats de l’escena i ha participat en diversos festivals. Actualment està presentant el seu tercer disc ‘24/7’, compost íntegrament amb la seva banda The Island Defenders.
El Sr. Chen (Martí Mora) ens ha xivat que, entre els seus temes, interpretarà ‘Tabú’. És productor d’artistes com Lildami, raper i un constant investigador de nous sons i estils. A principis d’aquest any va publicar el que és el seu tercer àlbum, creat després de la quarantena i una crisi personal, titulat, ‘Cómo no hacer un trio’.
Jazz i pop
Canviem de ritme amb un artista versàtil, Alex Dee, especialista en jazz i música, però que també ha col·laborat amb artistes tan diferents com Nathy Peluso, Macaco, l’OBC o la Fundació Tony Manero, a més de posar veu a nombrosos doblatges i compondre música per a anuncis. Ha publicat ‘Freedom Songs’ amb The Gourmets Vocal Quartet, integrat per espirituals negres i gòspel, i el 2019 va editar ‘Morning’, el seu primer elapé en solitari.
La festa seguirà amb Sabana, sis joves amics de tota la vida que fan música sincera, fresca i delicada, a mig camí entre el pop més clàssic i propostes més innovadores. Les seves lletres expliquen històries i anècdotes quotidianes relacionades amb moments concrets. Parlen de l’amor, la culpa, les rutines, les ambicions o les angoixes. Reconeixen les influències de Manel, Els Pets, The Beatles, Lluís Llach, El Petit de Cal Eril, l’esmentada Núria Graham o Jorge Drexler, i acaben de publicar ‘Ja no m’hi encanto’.
El ‘cantautuber’ i el presentador
Tanca la llista El Niño de la Hipoteca, nom artístic de Gui Cortés. És tot un personatge, que es va donar a conèixer com un cantautuber, ja que va ser un dels primers cantants que va sorgir de YouTube. Aquest cantautor del Guinardó va començar tocant al metro i en petits locals i va sorprendre amb ‘Que te vaya bien’, la més inesperada crònica d’una ruptura, però, sobretot, amb ‘Copypaste’, una divertida recopilació composta per 42 fragments de cançons populars de tots els temps unides enginyosament.
Notícies relacionadesEl presentador de l’esdeveniment també té el seu vessant musical, ja que es tracta de Yung Azulejo, pseudònim de Quintí Casals, un artista polivalent de Lleida que combina la música amb l’escriptura o la pintura. La seva funció consistirà a conduir el directe, entretenir el públic i presentar tots els artistes que passaran per l’escenari, a més de ser el comunicador de les xarxes socials del festival.
L’organització
Convé destacar també la tasca de l’organització. La Casa dels Xuklis és una llar per a les famílies que han de passar llargues estades als hospitals mentre els seus fills s’estan tractant d’un càncer. També és un lloc on els nens poden anar, tenir una formació educativa i moltes altres funcions. Es diu Casa dels Xuklis en honor al «Xuklis», el personatge que es va inventar l’AFANOC, un ésser que «xucla» el mal rotllo del càncer infantil. El festival també incorpora una fila 0, per a totes les persones que no puguin assistir-hi, però que vulguin col·laborar amb la causa i puguin fer donacions al projecte. Tant els artistes, que col·laboren desinteressadament, com les entitats benèfiques mereixen que els rebem amb un fort aplaudiment.
Mússol Concert
¿On? Barts (avinguda del Paral·lel, 62).
¿Quan? avui, dilluns 6, a les 20 hores.
Preu: a partir de 13 euros.
Més informació: Mússol Concert.
- Sant Joan de Déu qüestiona que els instituts comencin classe a les vuit
- Un Madrid indolent pateix una patacada sense excuses a Lilla
- Política social El Govern utilitza 31 milions de l’excedent de tresoreria per a vivenda social
- L’edifici pioner del 22@ es converteix en hospital
- Estrena cinematogràfica ‘La virgen roja’ o la dona perfecta
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Un Madrid indolent pateix una patacada sense excuses a Lilla
- El Girona es derrota a si mateix
- L’Ineos Britannia, a un triomf de lluitar per la Copa Amèrica
- El desencant dels menjadors de pipes