On Catalunya
SOC A WASHINGTON
La Barcelona nord-americana
Dos restaurants inspirats en la ciutat comtal triomfen a la capital dels EUA

nquera39272206 onbarcelona restaurante de washington inspirado en barcelona170726200259 /
A milers de quilòmetres de la bombolla del lloguer, la gentrificació i les onades de turistes arribats en creuer, Barcelona no ha perdut gens ni mica el seu poder de seducció. El nom de la ciutat i alguns dels seus emblemes han inspirat restaurants de moda a Washington, on és possible prendre unes tapes a la Boqueria i sopar al Barcelona. Cap d’ells té darrere propietaris catalans, ni tan sols un asturià mig català com José Andrés, l’ambaixador oficiós de la cuina espanyola a la capital nord-americana. Però el nom serveix d’imant per a una cuina desacomplexada de textures mediterrànies. Per als nord-americans, Barcelona és un dels seus principals destins turístics, una ciutat que, segons la ràdio pública NPR, atrau pel seu «clima, les seves tapes i la seva vida bohèmia».
Sasa Mahr-Batuz va descobrir Espanya quan jugava a tennis en el circuit internacional. A Múrcia es va enamorar, va viatjar per la Península i es va acabar establint a Porto abans de tornar als Estats Units, on va unir forces amb el xef Andy Pforzheimer per obrir el Barcelona Wine & Restaurant. El primer va aparèixer a Connecticut i, des d’aleshores, ha donat peu a una franquícia amb presència a sis estats. El de Washington és al carrer 14 NW, un dels epicentres nocturns de la ciutat. Una terrassa amb mobles de fusta i una llar de foc dona la benvinguda a un local modern i gairebé sempre ple. Les tapes són l’element essencial de la seva cuina, governada pel xef dominicà Alex Ureña, que va fer pràctiques a El Bulli i al Martín Berasategui.
Potser per això els plats tenen un aire de sofisticació, però en el fons aspiren a reproduir la tradició. Gambes amb allada, croquetes de pernil i manxec, espinacs saltats amb panses i pinyons, o fustes de formatges i embotits, des de fuet a llonganissa de Vic, formatge de Maó o Idiazábal. També es pot apostar per la fideuà o la paella de marisc. El Barcelona presumeix de tenir la carta més extensa de vins espanyols i portuguesos dels EUA, i tots els seus cuiners passen una temporada a Barcelona abans de posar-se darrere dels fogons.
Notícies relacionadesBoqueria no té aspecte de mercat ni una decoració que reprodueixi l’atmosfera de l’emblemàtic lloc de la Rambla, però els seus entrepans de botifarra, les coques, la sípia a la planxa o els xurros amb xocolata poden servir per aplacar l’enyorança. Boqueria es va estrenar a Nova York i des d’allà va fer el salt a Washington. Creat pel parisenc Yann de Rochefort, té el barceloní Marc Vidal com a xef executiu.
Barcelona Wine & Restaurant i Boqueria se sumen a la creixent oferta de restaurants espanyols a Washington, amb noms com ara Estadio, Jaleo, La Tasca o Taberna del Alabardero.
- Ciberseguretat Evita ser estafat amb només desactivar aquesta opció del telèfon
- Carla Simón: "La meva mare va deixar l’heroïna i em va tenir, tot i que després va venir la putada de la sida"
- Successos Una pacient psiquiàtrica se suïcida després d’esperar 48 hores a urgències
- Demanda disparada Adeu a les concessions: Catalunya redissenya la futura xarxa de busos públics per connectar el 2028 tots els municipis
- Transport aeri Barcelona és la connexió més afectada per la retallada de 36 rutes de Ryanair
- Servei saturat Els metges d'Urgències de l'Hospital de Terrassa van alertar que la seguretat dels pacients estava "en risc" un mes abans del suïcidi
- Descobriment científic Pacients amb fatiga crònica, després de descobrir-se l'origen genètic de la seva malaltia: "Ens han fet pensar que era psicològic"
- La investigació més gran fins ara Un macroestudi reconeix que la fatiga crònica té origen genètic i obre la porta a nous tractaments
- L'ONZE DE SETEMBRE Les Diades del procés: vuit diferències
- Guerra a Ucraïna Putin amenaça d’atacar tropes occidentals si es despleguen a Ucraïna