On Catalunya

amb pressa i sense pausa

Menjar ràpid per a gurmets a Barcelona

Bocates, kebabs, pites, frankfurts. Aquí menjaràs com una exhalació i menjaràs bé. Sí, es pot: això és ‘fast food’ per a paladars fins

Menjar ràpid per a gurmets a Barcelona
7
Es llegeix en minuts
Òscar Broc

El temps és or, que diria Constantino Romero. No estan les coses com per dedicar-li dues hores a un menjar. Tens dues reunions, un article per escriure i una cita amb el teu gestor. No et dona la vida. S’imposa el ‘fast food’, però no a qualsevol preu. Perquè tenir els minuts comptats per menjar alguna cosa no implica que aquest «alguna cosa» hagi de ser menjar porqueria. En aquests restaurants menjaràs com una exhalació i menjaràs . Sí, es pot. Salses casolanes, producte de proximitat, ingredients de qualitat, el gaudi no està renyit amb la pressa i a Barcelona cada vegada és més fàcil buidar el plat en 15 minuts sense tenir la sensació que t’han servit manduca radioactiva. ¿Fast food per a paladars fins? I tant, és clar.  

1. Pites gurmet 

Fast àrab

Parking Pita, el germà petit de l’exitós Parking Pizza, ha tret de molts conflictes els nombrosos comensals escassos de temps i sobrats de paladar que s’asseguin a la seva taula comunitària. El suc de la carta es concentra en les pites artesanals de la casa. Ja coneixes la cançó: producte de qualitat i proximitat, pa elaborat a la casa i més amor que en un anunci de Mi Pequeño Pony. Res es deixa a l’atzar en aquests entrepans àrabs. Cada mossegada és un regal. El meu favorit bé podria ser el de pollastre eco tandoori, tomàquet sec, cogombre, menta, coriandre i salsa de iogurt. Magnífic també el de vedella Ras El Hanout i el vegetarià amb albergínia. Als entrants, per cert, abunden les picades d’ullet al Pròxim Orient; atenció amb la coliflor rostida amb pistatxos i curri o amb el labneh amb za’atar, pistatxos, tàperes i menta. En 20 minuts hauràs anat i tornat de terres libaneses. / Passeig de Sant Joan, 56. parkingpizza.com


2. Blau cel 

‘A saco taco’

El taco trucant a la porta de l’alta cuina. El mos ‘street food’ per excel·lència convertit en peça de joier per obra i art de l’ex Lasarte Antonio Sáez. Tot el que perd Xuba Tacos en comoditat –espai casual, petit, amb vasos de plàstic i vaixella d’un sol ús– ho guanya en qualitat per al seu producte estrella. Les truites casolanes de blat de moro blau són el DNI de la casa, la tela sobre la qual plouen ingredients prèmium combinats amb un extra de creativitat. Els clàssics –al pastor i cochinita– són impecables, i per als més atrevits hi ha tacos de llobarro, pop o filet amb foie. Importantíssim no deixar-se la torrada de tonyina i baixar-ho tot amb un cub de michelada. / Mallorca, 194. xubatacos.com


3. Chao pescao 

BCN-London

Encara recordo amb horror els fish & xips que vaig engolir a Londres en els meus esbojarrats dies d’Erasmus. Afortunadament, aquell fast food greixós i amb sabor de matalàs no té res a veure amb el plat estrella dels restaurants comandats pels germans Alam. Ells van ser els primers a perfeccionar la recepta fins a fer-la apta per als exigents paladars mediterranis, i ara The Fish & Chips Shop és el referent més inapel·lable: ningú prepara el peix amb patates tan bé com aquesta santa casa. Peix fresc, de qualitat, sucós, revestit amb una cuirassa arrebossada i especiada que el converteix en un objecte gairebé pornogràfic. Les patates fregides que l’acompanyen estan a l’altura de les circumstàncies i els entrants no es queden enrere: les braves de pop haurien de formar part de la teva vida ja. / Balmes, 240. Rocafort, 70. Pepe Rubianes, 37 / Casanova, 91. Canalejas, 20. thefishandchipsshop.es


4. Batalla de galls 

Amb les mans

No són pollastres a l’ast, això el primer. Són galls alpins, una varietat més petita i tremendament sucosa que es deixa estimar com poques per les brases de carbó que bateguen a la cuina. Els galls criats en llibertat de The Yard Gallito són llaminers, s’esmicolen amb facilitat, tenen una carn saborosíssima i es presenten en societat en diferents ‘outfits’, com el picant, el satay o el teriyaki. Els tenen per a tots els gustos, però un dels seus nous ‘hits’ és el gall anticuchero, amb adob peruà; te’l menges en 5 minuts i et sobra temps per omplir diversos crucigrames. A la carta també trobaràs llaminadures gal·linàcies, com les aletes glacejades en forma de piruleta o el burger de pollastre fregit. Si vols fer el ridícul, utilitza els coberts. / Bruc, 46. theyardgallito.com


5. Entrepans artesans 

Urban de poble

Ja parlaven de ‘finger food’ quan el concepte estava en bolquers a Barcelona. I ho van fer sense flipar-se, apel·lant a un producte 100% natural l’origen del qual es troba a les terres de Sagàs. D’allà surten els vegetals i carns que inunden la seva carta. Del camp a la taula i tiro perquè em toca. La xarcuteria artesana és el seu fort i així ho expliciten en una col·lecció d’entrepans d’‘alt standing’ que exigeixen diversos pitets per absorbir la salivació descontrolada del respectable. La seva ‘burger’ picant a la mexicana i el seu entrepà de cansalada viada amb salsa hoisin són ’hits’ eterns. Els valents haurien d’intentar-ho amb el de llengua de vaca i els que busquen emocions fortes tenen una cita amb el cubanito. I res de fer-se el digne: si no remates la feina amb les sevesmonumentals braves (del millor de Barcelona), millor queda’t a casa xarrupant uns Yatekomo. / Pla de Palau, 13. sagasfarmersandcooks.com


6. Onigiris a Gràcia 

Triangle perfecte

Els onigiris són una icona de l’‘street food’ japonès. Els pots trobar en qualsevol Seven Eleven, prestos a ser devorats mentre corres pels carrers de Tòquio. Es tracta de generosos triangles d’arròs amb diferents farcits i embolicats en una cruixent fulla d’alga nori. Un invent que a Omu han convertit en mos gurmet per a japonòfils amb pressa. Bàsicament tracten els pocs elements d’aquest entrepà nipó amb tot l’amor que els cap al pit: l’arròs, els ingredients i fins i tot l’alga són ambiciosos. En definitiva, no conec cap altre espai a Barcelona que faci millor onigiris que els d’Omu. En la meva última visita en vaig detectar d’anguila, de ventresca de tonyina, d’alvocat, de porc ibèric, de pollastre teriyaki... Sí als triangles d’amor extravagant. / Biada, 1. theonigirishop.com


7. Pollastre entre pans 

Pits màgics

El triomf de la senzillesa. Menys és més. Podria seguir amb més tòpics, però crec que queda clar: Rooq va al segur i prefereix donar molt amb poc. S’ha especialitzat en burgers de pollastre fregit i es decanta per pits frescos de pollastre groc que marina durant 16 hores i cobreix amb una barreja d’herbes i espècies més secreta que la combinació del maletí nuclear de Joe Biden. Envinagrats i salses fetes a casa, per descomptat. Fins i tot el pa surt de la seva cuina. El resultat és una de les burgers de pollastre més senzilles i delicioses de Barcelona. ¿El teu dietista et vigila? Doncs a buscar el bocata de pollastre a la planxa i els nuggets vegans, i deixa ja de queixar-te. / Diputació, 349. www.rooq.es


8. Damasc al Gòtic 

Kebabs estratosfèrics

L’ensurt que ens vam emportar quan Salem Khabbaz va tancar el seu negoci va ser espaterrant. Afortunadament, va ser un conat d’infart i El Cuiner de Damasc va tornar a apujar la persiana i va aturar els laments dels seus feligresos. Diuen els experts que els kebabs d’aquest petit racó amagat al Gòtic són els millors de l’univers. No arribo a tant, però puc assegurar que són els meus preferits amb diferència. Hi ha moltes llegendes sobre la composició de la carn que inclou la seva obra magna, una suposada barreja de gall dindi i be amb tocs de canyella que no té rival a la ciutat. El combo d’ingredients –tomàquet, enciam, cogombret– i salses funciona, i el pa de pita està en el punt perfecte. Si vas amb gana, dona-li una oportunitat també al falàfel i al gloriós hummus, d’una simplicitat i qualitat sorprenents. / Templers, 2 


9. Frankfurts llegendaris 

Notícies relacionades

Salsitxa feliç

¿Potser hi ha un fast food més ‘nostrat’ que el frankfurt? Alguna cosa em diu que no. A l’agitat interior del Frankfurt’s Casa Vallès de Gran de Gràcia les salsitxes són l’únic De´al qual resen els fidels, alguns d’ells clientela tan fixa que no els treus d’allà ni amb salfumant. Juguen amb un gran avantatge, les salsitxes que fabrica la mateixa Casa Vallès són exemplars de qualitat fumats amb llenya de faig que omplen amb altes dosis de felicitat els seus entrepans més mítics: la malaguenya, la cervela, el bratwurst... Ni tan sols en ple apocalipisis hi renunciaries. / Gran de Gràcia, 84. Jordi Girona, 2-4. casavalles.es