On Catalunya

Agafa pa i suca

La invasió del bistec tàrtar, per Òscar Broc

L’allau de carn crua adobada amenaça de sepultar-nos. McDonalds l’acabarà incloent fins i tot al Happy Meal dels teus nebots. ¿Sobreviurà a aquesta febre?

La invasió del bistec tàrtar, per Òscar Broc
1
Es llegeix en minuts
Òscar Broc

A l’últim programa de ‘Joc de cartes’, el periodista gastronòmic Josep Sucarrats ens va alertar de l’epidèmia de bistecs tàrtar que pateix Barcelona des de ja fa uns anys. Com sempre, Sucarrats va encertar i em va fer pensar en l’allau colossal de carn crua adobada que amenaça de sepultar-nos, si és que no ho ha fet ja. 

M’encantaria saber què impulsa les tendències gastronòmiques; ¿quina misteriosa força s’encarrega de consagrar certs plats o ingredients i convertir-los en moda? A Barcelona, aquestes onades es donen amb bastanta freqüència: algunes s’han mantingut en el temps, com el tàrtar de tonyina amb alvocat, d’altres s’han anat apagant, no tinc prou dits per comptar-les, però el cas del bistec tàrtar ha superat qualsevol expectativa. D’un temps ençà, la recepta s’ha colat a pràcticament tots els restaurants de la ciutat. No ens n’adonarem i McDonalds l’acabarà incloent fins i tot al Happy Meal dels teus nebots.  

Un disseny perfecte

Notícies relacionades

S’agraeix que un veterà es converteixi en tendència. La qualitat mai passa de moda, com deia l’eslògan de Levi’s. Tinc clar que, si s’executa bé, el bistec tàrtar és un disseny perfecte. Sempre he pensat que és un invent a prova de modes; no obstant, detecto que ja comença a tenir ‘haters’ per culpa de la seva molesta omnipresència. 

Pel que fa a mi, continuaré disfrutant del bistec tàrtar del Bardeni o del Mont Bar, per esmentar alguns dels meus favorits. De tota manera, en ple abús de la fórmula, la pregunta pesa cada vegada més. ¿Sobreviurà a aquesta febre el bistec tàrtar o, com bé deia la cançó, se’ns trencarà l’amor de tant utilitzar-lo? Sento ser pessimista, però em temo que ens acostem perillosament a la segona opció.