On Catalunya

NOVETATS ESTIMULANTS

Llibres de gastronomia amb la mirada jove

Dues editorials fundades per gent que ronda la trentena s'obren forat

2
Es llegeix en minuts
FERRAN IMEDIO / BARCELONA

Hi ha una altra manera d’editar llibres gastronòmics quan tens trenta i pocs anys. O això sembla, perquè dues editorials de nou encuny, Libros con Miga i Cinco Tintas, s’estan fent un forat a les llibreries a base d’obres que se surten una mica de l’oferta tradicional i que es recolzen en les xarxes socials per guanyar lectors.

Juan García Calvo, de 34 anys, es va associar en fa dos amb el seu germà Lucas, de 40, i el seu cunyat, Lorenzo Mariani, de 38, per llançar Libros con Miga el 2013. El pan, de Jeffrey Hamelman, va ser un projecte que va néixer via crowdfunding. «Coneixem molt bé el que passa a internet, als fòrums d’aficionats, a les comunitats que comparteixen coneixement, i això ens permet identificar necessitats que potser a una gran editorial li costa més per mida i per inèrcies de treball», assenyala Juan García Calvo, que es confessa «usuari» dels seus propis llibres, un altre fet diferencial respecte a una empresa més gran, més vella.

L’èxit d’El pan els va animar a seguir i ja han llançat dos volums més, Pan y dulces italianos i Pasta fresca. «La idea és editar llibres de gastronomia per a aficionats a la cuina, makers i artesans, per a tota aquella gent que disfruta fent coses a casa, experimentant. Volem recuperar coneixements i maneres de fer gastronòmics perduts, no caure en les típiques receptes fàcils, sinó aprofundir en els coneixements tècnics, antropològics o culturals», explica aquest editor que, igual que els seus socis, es considera creador de continguts que transcendeixen les pàgines de les obres que editen.

Notícies relacionades

ESCOLA ‘ON LINE’ / Per això, el setembre del 2015 van llançar Cursosconmiga.com, una escola on line que imparteix videocursos relacionats amb les matèries dels llibres que han llançat o que llançaran: pa casolà, cervesa casolana, cuina al buit... I ara organitzen al Miele Center (Via Augusta, 26) fins al 19 de març Horno de pan, iniciativa que inclou cursos, conferències i tallers relacionats amb el pa, amb referents com Xavier Barriga, Anna Bellsolà, Ibán Yarza i Jordi Morera. Cada dimarts i dimecres, a més, estarà obert al públic que vulgui fornejar el seu pa i aclarir els seus dubtes amb els experts.

L’altra editorial jove (perquè va néixer l’any passat i perquè els seus fundadors tenen 34 i 31 anys) és Cinco Tintas, dels germans Ramon i Cristina Paricio Oló, que pertanyen a la tercera generació d’editors (el seu avi Gabriel Paricio Fonts va dirigir l’editorial Iberia i va fundar Omega, amb llibres sobre art, fotografia i obres tècniques i científiques, i als anys 60 i 70, el seu pare, Gabriel, i el seu oncle Antonio van fundar Ediciones Medici, especialitzada en medicina, embaràs i puericultura). Cinco Tintas es dedica al llibre pràctic il·lustrat, sobretot gastronòmic. Coediten les obres amb editorials de referència d’altres països, i busquen tendències, com Greens (receptes amb verdures i hortalisses) i Pasteles y postres (receptes ràpides i fàcils), els primers llibres, als quals han seguit Manual de cocteleríaPaleodietaComida que sana... «Sobretot, fem el que ens agrada, i pel fet de ser d’una generació 2.0 fem servir més internet, cosa que no passa en editorials tradicionals. Apostem per la venda electrònica, provem i pengem a les xarxes el resultat de les receptes dels nostres llibres, utilitzem Skype per comunicar-nos amb col·legues d’altres països, seguim blogs gastronòmics... Tot ho fem per potenciar el paper, perquè no morirà», resumeix Cristina.