On Catalunya

LES novetats DE LA TEMPORADA 2015-16

Un curs d'allò més atractiu

Grans noms de la cuina s'involucren en projectes que veuran la llum els pròxims mesos

Jordi Vilà s’instal·la a la Moritz.

Jordi Vilà s’instal·la a la Moritz. / JOAN CORTADELLAS; JOAN PUIG; DANNY CAMINAL

6
Es llegeix en minuts
FERRAN IMEDIO
BARCELONA

La tardor i l'hivern gastronòmics es presenten calents. Tant com els fogons dels nous restaurants que veuran la llum en el transcurs dels pròxims mesos, molts d'ells portats per grans noms de la gastronomia que ja saben què és triomfar en una plaça tan competitiva com Barcelona. Aquests són els nous projectes amb base a la capital catalana.

SETEMBRE

Norte Verdi, Can Codina i Ultramarinos

El setembre ja ha començat amb dos projectes modestos a Gràcia: el nou Norte del carrer de Verdi, 4. Els responsables del local homònim al carrer de la Diputació acaben d'inaugurar aquesta setmana aquesta sandvitxeria (hi ha panets, pa de motllo i bagels fets a mà) en què també se serveixen amanides. Obre cada dia de 18.00 a 00.30 hores. També ha arribat al barri Can Codina (Torrent de l'Olla, 20), una taverna amb aspecte d'haver-hi estat tota la vida i que serveix tapes de tota la vida.

El dia 30 arribarà un nou i més ambiciós local a Barcelona: Ultramarinos s'estrenarà a la Rambla, al costat del Teatre Principal. Dissenyat per l'omnipresent Lázaro Rosa-Violán amb aires urbans (s'inspira en les parades de carrer de menjar) i amb música en viu, cobrirà totes les franges horàries (de 9.00 a 3.00 hores) i servirà cuina mediterrània amb producte nacional.

OCTUBRE

Timesburg, Spoonik i Tejedor a Speakeasy

Després li tocarà el torn al quart local de Timesburg (Rosselló, 520), cadena d'hamburgueseries amb segell Barcelona, i del nou Spoonik, un clandestí que celebrava sopars en una casa de la plaça de Lesseps. A partir del dia 15, ja de manera públicaJon Giraldo i Jaime Lieberman mantindran al carrer de Bertran, 28, la fórmula de combinar cuina creativa amb audiovisuals, mapping, actuacions musicals... per alimentar els cinc sentits d'uns comensals asseguts en taules compartides. Es podrà maridar el menú amb vins, amb caves o amb begudes sense alcohol elaborades perquè encaixin amb els plats que se serviran.

També torna a entrar en escena Carles Tejedor, un tipus inquiet com ell sol (se'n va anar de Via Veneto per explorar els olis de tot el món) que s'ha associat amb Javier de las Muelas per encarregar-se de la cuina del clandestí Speakeasy i del restaurant The Academy, tots dos al local que comparteixen amb Dry Martini. Al primer hi oferirà la cuina refinada que va aprendre i va sublimar al Savoy de Londres i el Via Veneto barceloní, on va mantenir l'estrella Michelin que va heretar, mentre que al segon hi farà alguna cosa «més divertida, més casual, més desenfadada»: plats asiàtics informals com ramen i buns, a més a més d'altres divertimentos com amanides de còctel. El tiquet mitjà rarament superarà els 25 euros. «La idea és crear sinergies entre els còctels de De las Muelas i la meva cuina», explica el xef. Una cuina més panoràmica després dels seus viatges per tot el món (ha arribat d'una gira per la Xina i el Perú) amb el seu projecte Oilmotion, una de les seus del qual és a Pequín.

NOVEMBRE

Els germans Kao,La Dama i Jordi Vilà

El novembre serà un mes realment pròdig. Els germans Lluís i Josep Maria Kao obriran un nou concepte a l'Hotel Claris. «Un dim sum club -comenta el Josep Maria- en què servirem dim sum (tapes o platets xinesos com dumplings). Podríem dir que tindrà un 75% del Kao Dim Sum que vam obrir fa un any i mig i un 25% del Shanghai». El nou local ocuparà el lloc de l'East 47: a peu de carrer hi haurà menjador i cocteleria i a la primera planta, menjador i cuina.

Més hotels. El Casa Bonay, a Gran Via 700 (entre Bailèn i Girona), tindrà des de finals de novembre la cuina informal que prepararan els responsables dels exitosos restaurants de Madrid Sudestada (plats del Sud-est Asiàtic amb aires llatinoamericans) i Chifa (fusió de cuina creativa peruana i xinesa). Hi haurà molts vins naturals.

Jordi Vilà estrenarà una braseria al soterrani de l'antiga fàbrica Moritz (ronda de Sant Antoni, 41) que «barrejarà tradició i modernitat a preus assequibles amb producte mediterrani». El xef ja s'encarrega de l'oferta gastronòmica del local de la marca cervesera.

José María Parrado, empresari que atalaia la ciutat des de la terrassa de Martínez i dóna vida al barri del Raval amb Cañete, reobrirà l'emblemàtic La Dama (Diagonal, 423) amb altres socis a finals del mes de novembre. Mantindrà el nom i apostarà per una «cuina de Barcelona» cuidada, amb un preu mitjà que rondarà els 80 euros. Aquell mes, un altre empresari, Tomás Tarruella (cofundador de Grupo Tragaluz i propietari de Gallito y Palmito) obrirà El Ninot Cuina al mercat del mateix nom, on farà cuina amb producte d'allà mateix.

HOMENATGE A L'ANTIGA PAGESIA / Els propietaris de Suculent i La Taverna del Suculent (Rambla del Raval, 39 i 43) afegiran al número 45 del passeig un nou local: 4 amb 5 Mujades. Homenatjarà la pagesia de fa un segle (una mujada és una mesura que s'usava abans i que equivalia a mitja hectàrea). La carta serà vegetal i la carn o el peix només es farà servir en les bases; que ningú hi vagi a buscar un filet perquè no el trobarà. La carta es complementarà amb vins biodinàmics. El xef serà Toni Romero, que també està al capdavant del restaurant Suculent.

La pastisseria Airó, emblema a la zona alta (Mandri, 29), es convertirà en un bar de tapes anomenat Chico, on hi haurà una gran barra en què es cuinarà en un costat i es menjarà a l'altre. «Cuina de mercat a la planxa o al carbó amb producte de temporada», resumeix un dels socis del local, Gonzalo Ros.

Els germans Iglesias (Rías de Galicia, Espai Kru, Cañota...) tindran llest Bobo Pulpín, darrere de la catedral; «un bar de pops familiar, informal, modern i assequible», en paraules de Juan Carlos Iglesias.

DESEMBRE

Menjar català al Palau Moja

Gairebé al desembre, el Palau Moja, situat a la cantonada de les Rambles amb el carrer de Portaferrissa, tindrà un espai dedicat a promoure Catalunya entre els turistes a través de la cultura i del paladar, ja que també tindrà una cafeteria que treballarà el producte autòcton de qualitat que també vendrà en una botiga. Al mes de desembre, Tarruella preveu estrenar un restaurant vegetarià «per a no vegetarians» al carrer de la Reina Cristina.

2016

Carles Abellan, Jordi Cruz i Albert Adrià

Entre finals d'aquest any i principis del que ve, Carles Tejedor s'involucrarà en el projecte dels empresaris que són darrere de l'èxit del faraònic El Nacional, ja que s'encarreguen de la seva direcció gastronòmica. Entre el desembre i el gener posaran en marxa als antics cines Capsa (que després van ser una botiga de mobles) una superbraseria que mimarà la carn de boví. Ni més ni menys que 1.000 metres quadrats. Per què hem de tenir por si el Nacional té 2.600 metres quadrats i els omplen. Carles Abellan tornarà a l'atac amb Tapas 24 del Mar, al passeig Joan de Borbó. «Hi haurà una barra única amb platets mariners de sempre però actualitzats amb productes de la Llotja de la Barceloneta», avança el xef.

Al gener, Vilà reobrirà el restaurant amb estrella Michelin Alkimia (va tancar a l'agost per trasllat) al primer pis de l'antiga fàbrica Moritz. I Jordi Cruz es farà càrrec de The Mirror (Còrsega, 255) que fins fa poc dirigia Paco Pérez. «Serà un bistrot cosmopolita, urbanita, amb grans receptes de tot el món, on es podrà menjar bé i ràpid, amb bons vins», promet Cruz.

Notícies relacionades

De cara a la primavera del 2016 hi ha pendent l'enorme Cañota de 1.000 metres quadrats de menjador i 1.000 més de jardí interior que els Iglesias, que tenen plans d'obrir a mitjà termini un restaurant al Camp Nou, inauguraran al carrer d'Enric Granados, amb una carta una mica més sofisticada que al restaurant original del carrer de Lleida. També l'any que ve es renovarà Gresca (Provença, 230), de Rafa Peña, que pretén ampliar el negoci amb un bar de vins al costat.

Ben entrada la primavera vinent, hi haurà una de les obertures més esperades del 2016: Enigma (a Sepúlveda amb Entença), d'Albert Adrià, amb un menú degustació maridat amb còctels creatius encara «més estratosfèric i avantguardista» que el de 41º, local al qual substitueix.

Temes:

Gastronomia