On Catalunya
Gourmet's
Per a nens amb gust

Aduriz, receptes i endevinalles Per a nens amb gust Arguiñano, còmic i història Parellada, amb superxefs Iñaki Oyarbide, plats sans Cuina senzilla i divertida Ratatouille, el referent virtual_MEDIA_5
El boom de la gastronomia a Espanya s'ha traslladat al món dels llibres, però els lectors més petits encara no tenen una biblioteca amb llibres enfocats al seu univers culinari infantil firmats pels superxefs patris, tal com passa en altres països. A la nòmina dels que han escrit per als petits de la casa en els últims temps (el mediàtic Karlos Arguiñano, el científic Andoni Luis Aduriz, la inquieta Ada Parellada...), s'hi sumaran ben aviat Ferran Adrià i els germans Joan, Josep i Jordi Roca. El primer, associat amb Disney, amb un llibre amb més de 40 receptes saludables inspirades en diferents pel·lícules de la productora nord-americana; els segons, amb Pau i Marc Gasol, en un còmic que editarà Edebé al mes de setembre (Los hermanos Gasol y Roca presentan a Luis y al señor Kandinsky) i que incentivarà els hàbits saludables de nens i les famílies a través de la gastronomia i l'esport. Perquè, al capdavall, tots aquests llibres pretenen inculcar bons hàbits i afició per la gastronomia. Els futurs xefs i gurmets són els seus lectors.
Aduriz, receptes i endevinalles
Andoni Luis Aduriz enganya a primera vista. Es pot pensar que és un paio seriós, sever fins i tot amb la seva cuina naturalista, però això no és incompatible amb el fet que llanci divertits llibres per a la canalla. Un, dirigit per a un públic més juvenil, és El gourmet extraterrestre, protagonitzat per Gemuk, un ésser lleig i atrevit que arriba a la Terra per comprovar si aquí es menja millor que al seu planeta provant receptes internacionals. L'altre es titula Txiquichef, amb receptes perquè les facin els més petits, que estan il·lustrades amb fotografies i maridades amb poemes, refranys, endevinalles, embarbussaments... perquè la feina a la cuina sigui més suportable i divertida.
Arguiñano, còmic i història
Karlos Arguiñano té èxit entre les àvies i els nens. No s'explica d'una altra manera el seu èxit de llarg recorregut. Ja el 1997 va llançar La cocina divertida de Karlos Arguiñano, un llibre ple de vinyetes que tant aportava història i informació sobre els aliments bàsics i quotidians, com el pa, la pasta, les patates, la llet, els ous i l'arròs, com explicava receptes fàcils de fer per als més petits, com amanida de pasta de colors, musclos dues salses, rotllets de carn i formatge al pebre verd, broquetes de fruita amb xocolata, pans de nous... L'ocellet Txantxangorri és el fil conductor d'aquest volum, que va tenir segona part.
Parellada, amb superxefs
La cuinera més prolífica pel que fa a llibres de cuina per a nens és Ada Parellada. És lògic perquè a Semproniana, el seu restaurant, ofereix els dissabtes tallers de cuina per als nens. La mediàtica xef ha publicat Cocinamos, Més enllà dels macarrons, Fem pastissos amb Les Tres Bessones i Grandes cocineros, pequeños chefs, que reuneix receptes dels millors cuiners espanyols com Ferran Adrià, Elena Arzak, Martín Berasategui, Jordi Cruz, Quique Dacosta, Dani García, Carme Ruscalleda i Pedro Subijana, acompanyades d'un menú per a nens compost per Parellada i centrat en algun ingredient per introduir hàbits saludables.
Iñaki Oyarbide, plats sans
Iñaki Oyarbide va treballar a Príncipe de Viana y Zalacaín, el primer restaurant de Madrid que va lluir tres estrelles Michelin i que era propietat dels seus pares. I ha guanyat més popularitat gràcies als programes del Canal Cocina Menú i A mesa y mantel. El xef navarrès, que ha publicat moltíssims llibres de cuina, també ha dedicat una obra als més petits. Es tracta de Recetas para los más pequeños, llançat, com el de Karlos Arguiñano, a mitjans de la dècada dels anys 90. Aquesta obra inclou una sèrie de receptes atractives per als nens amb un objectiu: ajudar les mares i els pares a inculcar als seus fills el valor d'una alimentació sana i variada.
Cuina senzilla i divertida
Notícies relacionadesMasterchef va ser un fenomen de masses televisiu. I la seva seqüela infantil, Masterchef junior, també. I en els dos casos, va ser per la dinàmica del concurs i el ganxo del jurat (Jordi Cruz, Pepe Rodríguez i Samantha Vallejo-Nágera). Per això les dues versions del programa s'han convertit en llibres. Per a nens, n'ha sortit un de receptes divertides i senzilles, com les patates rostides amb forma de ratolí, el dòmino de síndria i les galetes de crunchies. També hi ha Juega con Masterchef junior, amb activitats com buscar un ingredient secret, escollir la tècnica apropiada per superar un repte, fer manualitats per crear un barret de cuiner o un davantal...
Ratatouille, el referent virtual
Podria considerar-se que Remy, el protagonista de la inoblidable Ratatouille (2007), és un xef de referència per als nens però també per als adults. A més, Ferran Adrià va posar veu a un comensal del restaurant Gusteau, on treballa el ratolinet cuiner. Així que tot quadrava perquè el film animat es convertís en un llibre que relata la mateixa història que la de la pel·lícula i que pot inspirar més d'un xaval a ficar-se a la cuina. També es va publicar un volum amb adhesius perquè els que encara no saben llegir s'entretinguin i, de passada, es familiaritzin amb el món de la cuina i la gastronomia, i un altre per dibuixar i pintar, en la mateixa línia lúdica.
- Famosos Ferran Adrià desvela a 'Col·lapse' la frase que li va dir Xavi Hernández: "Se'm va quedar sempre al cap"
- Preus rebaixats Ni Lidl ni Carrefour: aquest és el supermercat 'low cost' que arrasa a Espanya
- Urbanisme BCN traurà a concurs la Torre Ona de Glòries abans de final d’any
- Bancs Confirmat pel Banc d’Espanya: aquests són els motius pels quals poden bloquejar-te el compte
- Crim de la Guàrdia Urbana Una criminòloga sentencia la personalitat de Rosa Peral: «Seductora, manipuladora i mentidera»
- Mercat laboral Espanya suma més de 230.000 ocupats a l’abril
- Sector bancari Economia obre l’enquesta sobre l’opa i dona fins al 16 de maig per votar
- Cuerpo diu que el Govern central no busca una resposta de "sí o no"
- Reunió anual del Cercle d’Economia António Costa: "El que necessitem és un rearmament col·lectiu, no 27"
- Feijóo, ¿al pitjor país del món?