On Catalunya

Excursió estival

Platges, rius i pobles amb encant

¿Cerques viatges breus, a prop de Barcelona, que no requereixin demanar-te un dia de festa a la feina? Aquesta llista de recomanacions té opcions per a tots els gustos, del mar al Pirineu.

zentauroepp11053763 begur 27 07 2009     cuaderno del verano   playa de aiguabla190729201626

zentauroepp11053763 begur 27 07 2009 cuaderno del verano playa de aiguabla190729201626 / DANNY CAMINAL

5
Es llegeix en minuts
Abel Cobos
Abel Cobos

Periodista

Especialista en cultura digital, tendències i oci.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Tu enganxat al ventilador i, mentrestant, el teu mòbil bombardejant-te amb correus d’"out of office" i stories en platges paradisíaques. ¿Ets dels que no tindrà vacances aquest estiu? No és excusa per quedar-se a Barcelona aguantant l’illa de calor i les massificacions de guiris. Catalunya està plena de joies per a una escapada idíl·lica de caps de setmana i dies festius. Apunta: recomanacions per matar el cuc d’unes bones vacances.

1. Les millors platges i cales

Escapada costanera

Ja ho deien a Casa en flames: "¿Què us passa als catalans amb les cales?". Sí, són la nostra passió. Platges amb aigües cristal·lines, paisatges frondosos i vista litoral d’infart. I sense agafar un avió, és clar. Un clàssic és la cala d’Aiguablava de Begur, que cada any es cola en els rànquings de millors platges. El del 2025 no és una excepció, i és una de les recomanades per Viajes National Geographic. A Begur també s’amaguen d’altres must per a la revista: la cala Sa Tuna i la platja de l’Illa Roja, dues joietes de la regió. La llista continua amb altres recomanacions a la Costa Brava, com les cales Culip, Montjoi, Prona, Jugadora i Culleró (parc natural del Cap de Creus). Menys coneguda, però "un paisatge de postal", segons Enric Llinares, excursionista viral que s’amaga sota el pseudònim de Sherpa de Collserola, és la cala Canyet, a Santa Cristina d’Aro, que inclou ponts de pedra entre les roques i aigües cristal·lines. Un altre clàssic de la Costa Brava, molt a prop d’aquestes platges, és cala Pola, a quatre quilòmetres Tossa de Mar.

A l’altra punta de la costa catalana hi ha les platges d’Altafulla i Tamarit. També se solen colar en els rànquings i, tot i que bastant massificades, són àmplies i segur que hi trobes un tros de sorra on deixar la tovallola. ¿Arribes aviat i encara no s’han omplert? Acosta’t a la cala Jovera, a l’extrem sud de Tamarit, al camí de ronda. Aquesta petita cala té un castell sobre un precipici, una vista pictòrica imprescindible. Si prefereixes no anar-te’n gaire lluny, a Barcelona tres recomanacions accessibles a menys d’una hora de tren. Una, la d’Ocata, àmplia i neta. Dues, la platja de les Casetes del Garraf, amb joies a la sorra i a les roques ancorades en el temps: les antigues cases de pescadors que poblaven tot el litoral català. I tres, la platja de Sant Sebastià de Sitges, amb una panoràmica costanera que inclou l’escultòrica església de la ciutat.

Torrent de la cabana, en la ruta de los 7 'gorgs' /

Ajuntament de Campdevànol

2. Rius i gorgs

AIGUA a LA muntanya

Desperten la mateixa passió que les cales entre el públic català: els gorgs, basses en rius, acompanyades de salts d’aigua i cascades, que serveixen com a alternativa perfecta a una platja. Tot i que a la majoria està prohibit el bany per preservar l’equilibri natural, alguns encara permeten que els seus visitants s’hi posin en remull. Això sí, amb moltes limitacions d’accés. La ruta dels set gorgs és una de les més famoses i freqüentades (requereix reserva prèvia). Va acompanyada d’una llarga caminada, però la recompensa de posar-se en remull en una de les seves basses val la pena. Altres noms que cal tenir en compte són els gorgs de les Planes de l’Espai Natural Protegit del Brugent (amb entrada a 5 euros per persona), els gorgs del Torrent d’en Puig (ves-hi aviat, que l’entrada és limitada), els gorgs de Santa Pau (6 euros per cotxe) i els gorgs del Freser (5 euros per cotxe).

Imagen panorámica del Congost de Montrebei. /

congostmontrebei.com

3. Esports d’aigua

Caiac amb vista envejable

Ara que, per fi, els números d’aigua dels pantans i dels embassaments estan en verd i no en alarmants vermells de sequera, tornen les activitats esportives d’aigua. Sau, Susqueda, Llosa del Cavall o Rialb ofereixen serveis de lloguer de barques i caiacs per recórrer el seu perímetre a base de remar. Sí, per fi podràs recrear la mítica foto navegant als voltants del campanar de Sau (salvant l’obligatòria distància prudencial de seguretat, per descomptat).

També són un hot spot del caiac els rius emmarcats en congostos. El congost de Mont-rebei o el congost del Doll són bones recomanacions gràcies a la seva vista i i als seus paisatges monumentals. D’aquí et surten stories que ompliran el teu Instagram de likes. Si vols una opció més pròxima a Barcelona –un puja i baixa de tota la vida–, passa’t pel Canal Olímpic de Catalunya, a Castelldefels. Allí pots practicar una desena d’esports, des de natació fins a running, bicicleta o tir amb arc. Si t’interessa un esport d’aigua, també pots llogar tant barques com caiacs (dobles i individuals), fer pàdel o surf de vela.

Peratallada /

VIAJAR

4. Escapades a la muntanya

Pobles i valls icòniques

Res d’esport i res d’aigua. Si el que tu vols és una escapada fàcil, de diumenge, visitant pobles i paisatges fotografiables, apunta’t aquests noms. Per començar, la Costa Brava. Aquí no tot són cales i platges paradisíaques. Els pobles també són dignes de postal. Per exemple, tens Peratallada, Pals, Begur i Ullastret (tots a la mateixa zona, a uns 20 minuts màxim els uns dels altres).

La iglesia románica de Arties sobresale entre las casas de piedra. /

A
Notícies relacionades

Un altre racó imperdible és la Vall d’Aran. L’extrem occidental de Catalunya serveix de refugi climàtic per als que estiguin farts de la calor metropolitana. En aquesta vall a quatre hores de la ciutat se t’escaparan desenes de camacu per minut. Sí, acostumat a carrers plens d’asfalt i autobusos, tot et semblarà molt bonic. Comença la ruta per la capital, Vielha, i el seu nucli antic creuat pel riu Nere, i continua per pobles com Arties, Salardú i Bagergue, que semblen trets d’un conte. Una altra vall que serveix com a respir d’aquest forn pirolític anomenat Barcelona és la Vall de Boí (a unes tres hores i mitja amb cotxe). És una impressionant vall plena de romànic (sí, les obres més emblemàtiques del Museu Nacional d’Art de Catalunya surten d’aquí), natura i desenes de rutes per conèixer les muntanyes a fons. A WikiLoc, la Viquipèdia dels senderistes, les tens totes més que documentades.

La iglesia de Sant Climent de Taüll, en la Vall de Bohí. /

Taüll

¿Última recomanació? La Vall Fosca. El seu llòbrec nom es justifica perquè els seus amplis pendents fan que la llum solar arribi al fons de la vall durant poques hores al dia. Sí, es tracta d’un altre refugi climàtic. Aquí neix el riu Flamisell, que creua diversos pobles i deixa estampes rurals imprescindibles.