On Catalunya

visita cultural

Manresa convida a veure fòssils i minerals

El Museu de Geologia Valentí Masachs disposa d’un fons de més de 10.000 peces al campus de la UPC de la capital del Bages

Museo de Geología Valentí Masachs.

Museo de Geología Valentí Masachs. / MIREIA ARSO

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

El Museu de Geologia Valentí Masachs de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) està situat a l’Escola Politècnica Superior d’Enginyeria de Manresa. Es pot visitar els diumenges d’onze del matí a dues del migdia excepte al juliol, l’agost, per Nadal i Setmana Santa. I es poden concertar visites per a grups. Disposa d’un fons d’uns 5.000 minerals, 2.000 roques i 3.000 fòssils, aproximadament. El fons s’ha format principalment amb mostres trobades pels membres de l’equip del museu, donacions de col·leccions particulars, intercanvis i algunes adquisicions que s’han fet.

El centre va ser fundat el 1980 i el doctor Valentí Masachs Alavedra va ser-ne el primer director. Amb la seva col·lecció particular de fòssils i minerals, juntament amb les mostres de minerals recollides pels membres del museu, es van muntar les primeres vitrines de mineralogia i paleontologia amb les quals es va inaugurar el centre. El 1993 es van incorporar les vitrines d’aplicacions dels minerals que van marcar una nova etapa en l’oferiment docent del museu a alumnes i professors de tots els nivells d’ensenyament, completat el 1995 amb nous expositors sobre la utilitat dels materials petris. A mitjans del 2007, el museu va obrir un accés directe a nivell del carrer de Bernat de Cabrera, que dona a l’espai Àrea de Reflexió, on alumnes i visitants poden aprendre i reflexionar sobre tres propostes: ​​La Terra s’esgota; Radioactivitat: pros i contres; Minerals i persones.

Notícies relacionades

Entre les col·leccions més notables hi ha la de Josep Lluís Serch Valls, que va entrar el 1983 i està formada per uns 100 minerals, procedents bàsicament d’Andalusia i Extremadura, de molt interès geològic, i la de Carles Curto Milà, que s’hi va incorporar el 1991 i està formada per 216 minerals d’arreu del món amb una qualitat extraordinària i de gran valor científic. Una altra de les importants és la de Josep Closas Miralles, que va ingressar-hi el 1997 i compta amb un llegat constituït per 2.300 minerals i roques, totes peces de bona qualitat, algunes de gran raresa i d’altres d’interès geologicomineralògic.

Finalment cal destacar la col·lecció recollida per Jaume Serrate i incorporada al museu el 2002, un conjunt d’uns 1.200 minerals que ofereix mostres de molta bellesa i d’interès didàctic, utilitzades habitualment a les aules.