On Catalunya

Tradiciones

Un àpat multitudinari amb un origen medieval

La Festa de l’Arròs de Sant Fruitós compleix la tradició dels àpats que se servien als pobres a les portes de la Quaresma

zentauroepp18399830 icult club tr3sc mon sant benet   18 adelanto sabado   noti 200527183210

zentauroepp18399830 icult club tr3sc mon sant benet 18 adelanto sabado noti 200527183210 / MARC VILA

1
Es llegeix en minuts
DAVID BRICOLLÉ

Més de 3.000 racions d’arròs cuinat durant hores en enormes paelles i al caliu de les brases se serviran aquest diumenge a Sant Fruitós de Bages, complint així amb la que segurament és la tradició mes arrelada i representativa d’aquest municipi. Una gran celebració popular que té un origen medieval, forjat en aquells àpats comunitaris que se servien al voltant del Carnaval i, especialment, pensats originalment per als pobres, a les portes de la Quaresma.

Fins als anys 60, els ingredients per a l’elaboració de l’arròs s’obtenien de les cases del poble, que col·laboraven així en la tradició. Dies abans de la Festa, l’agutzil municipal passava per totes les cases del poble per recollir les col·laboracions per al tiberi.

Al principi mantenia l’essència de solidaritat cap als més pobres per afrontar l’abstinència de Quaresma. Però amb el pas dels anys els costums canvien i es produeixen modificacions substancials en el sentit i la forma de l’acte festiu. Si abans els convidats havien sigut els pobres, ara ho són la gent del poble i visitants.

Notícies relacionades

Actualment, la Festa de l’Arròs recull tot l’esperit de les tradicions que l’han fet possible al llarg dels temps i li han proporcionat la seva identitat. La seva capacitat d’evolució i d’adaptació, integrant noves activitats i renovant o recuperant-ne d’altres donant-los un nou sentit, i la implicació de veïns i entitats fan que avui sigui una festa amb un ampli programa d’activitats lúdiques i històriques, que van molt més enllà del moment d’asseure’s a taula.

Hi ha activitats programades durant la setmana, però diumenge serà el dia central de la festa. A l’una del migdia, es farà l’habitual recepció d’autoritats i convidats a la Casa de la Vila i, a continuació, la desfilada d’autoritats i parelles a la zona del Bosquet. Posteriorment, hi haurà la benedicció i el repartiment de l’arròs. Quant a l’habitual homenatge als membres de les quadrilles de cuiners de la Festa de l’Arròs, en aquesta edició, Josep Maria Lupón i Esther Sala seran la parella homenatjada, que han col·laborat en la festa durant més de 25 anys, des de la dècada dels 80 fins al 2010. Una fira d’artesania i comerç, gegants, recreacions i concursos de pintura i fotografia són altres de les activitats que donen vida a la festa.

Temes:

Carnaval