On Catalunya

Rutes artesanes

Vuit itineraris permeten descobrir museus, centres d’interpretació i tallers vinculats a l’artesania

2
Es llegeix en minuts
DAVID CÉSPEDES

Catalunya és una terra artesana. Confeccionada gràcies a la tasca d’artesans i artesanes que resisteixen al pas del temps i que amb el seu treball enforteixen un teixit cultural. L’artesania és un concepte ampli i divers que es pot completar amb visites a museus, centres d’interpretació i coneixent zones geogràfiques de gran interès. Per aquesta raó s’ha editat la guia digital que es recull en la web www.rutesartesanes.cat, que inclou vuit itineraris que cobreixen les zones de les comarques de Girona, l’Alt Pirineu i Aran, la ciutat de Barcelona i les comarques de Lleida.

Notícies relacionades

Aquestes rutes portaran el visitant a conèixer de primera mà museus, centres, tallers vinculats a l’artesania, itineraris per contemplar paisatges en totes les èpoques de l’any, activitats artesanals, natura i també un dels puntals i actius artesanals més destacats de Catalunya: la gastronomia. Segons es va detallar el dia de la seva presentació, una ruta descobreix els oficis artesans vinculats a les comarques gironines, com la imatgeria festiva d’Olot, les culleres de fusta de Tortellà, la torneria de Sant Hilari Sacalm, la ceràmica de la Bisbal i el fang de Quart i Breda. Els seus promotors destaquen que l’etapa fa parada al carrer dels Sastres i al Museu dels Sants d’Olot; s’endinsa a Tortellà per explicar la llarga tradició en l’elaboració d’estris de cuina amb fusta de boix; visita la Confraria de les Olles a Quart; el Centre Cultural Els Forns de Breda i el Centre Artesà de la Torneria a Sant Hilari, i passa pel Museu Terracota de Ceràmica de la Bisbal d’Empordà, un dels centres d’interpretació de la ceràmica més importants del país.

Hi ha també diferents rutes per la geografia catalana que portaran el visitant, per exemple, a l’Alt Pirineu i Aran per fer un recorregut i conèixer l’art de la llana d’ovella o el cultiu d’herbes aromàtiques. A les Terres de l’Ebre l’itinerari explora el barri artesà del Raval dels Canterers, a Miravet, i ens proposa visitar el poble artesà i especialista en ceràmica de la Galera. A les comarques de Lleida les possibilitats són diverses i es pot portar a terme una ruta per conèixer el patrimoni cultural de la ciutat de Lleida, el Museu de Vestits de Paper de Mollerussa, el taller d’artesans del vidre i la ceràmica negra de Verdú o els murals d’art que decoren les parets de les cases de Penelles.