On Catalunya

‘Tour’ pels carrers

Ruta | A la caça d’art urbà per Barcelona

Destapen les seves coordenades a les xarxes a l’estil mapa del tresor. Són murals i grafitis per aplaudir que s’escapen de les rutes turístiques. De la ‘13, Rue del Percebe’ catalana a la Rosetta del muralisme.

Ruta | A la caça d’art urbà per Barcelona

ELISENDA PONS

3
Es llegeix en minuts
Abel Cobos
Abel Cobos

Periodista

Especialista en cultura digital, tendències i oci.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Des de façanes modernistes fins a galeries, si alguna cosa no falta a Barcelona és cultura. Però hi ha un tipus d’art més quotidià que passa desapercebut: l’urbà. La ciutat és plena de murals, grafitis i pintures a l’aire lliure dignes d’aplaudiment. I no, no només parlem del petó de Fontcuberta o de la sanefa de Keith Haring. Instagramers i tiktokers ara surten a la caça de l’art urbà més desconegut. Aquests són els imprencindibles.   

Per començar, el mural de la culer Alexia Putellas, icona futbolera de l’artista Tvboy que encara es manté al 217 del carrer de l’Escorial, a Joanic. El mural va aparèixer fa menys d’un any per celebrar la Pilota d’Or de la jugadora, però també per substituir la imatge de Maradona, una cosa que va causar molts detractors: el dibuix ja ha sigut vandalitzat en diverses ocasions amb insults masclistes i homòfobs, cosa que demostra per què continua sent necessari reivindicar la seva figura públicament.

Baixant per la Sagrada Família, la ruta continua fins a la plaça de Pablo Neruda. Situada entre Marina, Aragó i Diagonal, un embolic d’autopistes urbanes, cotxes i obres, als marges d’aquest petit jardí destaca un mural que decora el lateral d’un edifici, els mítics Balcons de Barcelona

Aquesta pintura, nascuda del rentat de cara dels Jocs Olímpics del 1992, pretén incloure en un mateix edifici els grans noms de la Barcelona del segle XX. Una mena de 13, Rue del Percebe en versió catalana, amb Picasso, Gaudí, Miró, Rodoreda i Carmen Amaya, entre d’altres, compartint escala a la mateixa comunitat de veïns. 

No gaire lluny, un racó urbà amb més pintures que el saló de Hogwarts, el pàrquing d’Ambulancias Tomás (Padilla, 165). No és un museu, però els seus fans a Instagram l’han batejat com a tal. Aquesta sortida de l’aparcament d’ambulàncies està decorada com una galeria d’art trash. Aquí no t’esperis uns quadros dignes de l’Acadèmia de París: les pintures són tan kitsch que semblen robades del pis de Carmen de Mairena.

La següent parada és a la Barceloneta. Sobre un lateral del restaurant Pez Gordo del Mar (Pescadors, 87), s’alça un mural que li encantaria a Karina: una paret monocromàtica amb desenes d’objectes estampats que fa de bagul dels records del barri, recollint des de xancletes i ulleres de sol fins a estrelles de mar i vegetació costanera, desenes d’elements que reflecteixen la identitat de la Barceloneta. 

La Meca del grafiti

Notícies relacionades

També a primera línia de mar, a prop del Fòrum, hi ha Play Barcelona (avinguda Litoral, 115). Aquest espai, impulsat per Nike, és un híbrid esportiu amb més diversitat que un anunci de Benetton. Compta amb zones polivalents per animar els seus usuaris a provar diferents disciplines esportives. No és estrany anar-hi a jugar a bàsquet i acabar unint-se a una classe de ball. Però si forma part d’aquesta ruta és pels murals que presideixen el seu camp. Fins fa res estaven decorats amb ‘stills’ de Rosalía. A finals de l’any passat van ser repintats amb un ‘collage’ de motius urbans i esportius igual de populars a les ‘stories’ barcelonines. 

L’última parada, a la Sagrera, és la Nau Bostik (Ferran Turné, 1-11), un antic recinte industrial reconvertit en un espai de creació artística i cultural que s’ha alçat com la Meca de l’art urbà. Les parets que recobreixen l’espai estan pintades amb motius i figures de diversos artistes, un collage que va més enllà del grafiti i serveix com la Rosetta del muralisme contemporani de Barcelona. ¿Vols una excusa per visitar-los més enllà de l’art? Apunta’t a l’agenda que el cap de setmana que ve acullen el Saló de Vins Naturals de Barcelona. Art i tast de vins, pla ideal.