On Catalunya
el museu imaginari
Milà i Fontanals, una escola on espavilar-se
Toni Moog, que torna al Club Capitol amb '100% Toni Moog,' recorda els seus anys en aquest centre del Raval, on va aprendre "la llei del 'busca't la vida'

moog /
Toni Moog sempre fa gala dels seus orígens: el Raval. "Soc un tio de barri", proclama. Així que res millor que el lloc on va conèixer les normes bàsiques de supervivència infantil, l’escola Milà i Fontanals (Àngels, 1), per conservar-lo al museu imaginari d’'On Barcelona'. "Allà vaig aprendre a espavilar-me perquè era la llei del 'busca’t la vida'. No hi havia cap altre remei. O et feien la vaca (t’obrien de cames i et rebentaven contra el pal d’una cistella) o els la feies a un altre. Aprenies a defensar-te, a no tenir por. Ara un jonqui m’intenta atracar i l’amenaço de rebentar-li el cap".
Aquelles vivències li donarien per a un dels seus monòlegs transgressors que tant èxit tenen, ja que acumula 1.030 representacions en 12 temporades seguides (des del 2006). Malgrat tot, l’humorista no guarda mal record d’aquella etapa malgrat els episodis de 'bullying' i de maltractaments d’uns professors que “et podien pegar”. I posa com a exemple com els agafaven de les patilles o els clavaven "clatellots". "Eren els anys 80", resumeix amb resignació.
UN PATI "GEGANTÍ" QUE LI SEMBLAVA LA MODEL
El "gegantí" pati del Milà i Fontanals li semblava "la presó Model" perquè a l’hora d’esbarjo s’ajuntaven tots els alumnes: "N’hi havia 30 per classe i sis classes per curs. Hi havia els més grans, que eren els 'abusadors', i havíem d’associar-nos amb els col·legues per protegir-nos uns als altres perquè de sobte aquells decidien anar contra algú".
L’humorista, que torna al Club Capitol amb '100% Toni Moog,' un nou xou en el qual pensa ser més transgressor que mai –que aviat és dit– sobre coses que li fan "ràbia i fàstic" com 'youtubers’ i 'influencers', va seguir els passos de la seva mare i els seus oncles, que havien passat per aquesta escola oberta el 1931.
EL 'CARA AL SOL’ I 'EL NEGRE'
Les seves històries són reflex de la història del barri i del país: "A ells els obligaven a cantar el 'Cara al sol’ i els tenien prohibit parlar en català; en la meva època només hi havia un negre: era 'El Negre', perquè era l’únic. I ara tot són filipins, pakistanesos, colombians, marroquins... I un o dos catalans". Certament, aquí té un monòleg en potència.
- TURISME DENTAL Alerta sobre la nova moda de viatjar al Marroc a la recerca del somriure perfecte: «És una temeritat»
- Successos Mor un menor de dos anys en quedar-se tancat dins d'un cotxe a Valls
- Ocupació pública El Govern aprova aquest dimarts la pujada salarial del 0,5 % pendent per als funcionaris, segons CCOO i UGT
- Rellotge biològic masculí La ciència confirma que l’edat del pare és clau en el desenvolupament del fetus i la salut del nadó
- 14. Fernández Borbalán i un CEO corporatiu lideraran el nou CTA remodelat al gust del Reial Madrid i els clubs
- La UE debatrà de nou l’oficialitat del català el 18 de juliol
- Joan Carles I es reivindica amb unes memòries després de cinc anys d’‘autoexili’
- La consellera de Salut, en contra d’ampliar el Prat
- Els convocants afirmen que tres de cada quatre jutges i fiscals secunden l’aturada
- Escassa incidència i normalitat a Catalunya