On Catalunya

CONCERT

L'abraçada més tendra de Sole Giménez

En 'Los homes sensibles' canta a duo amb Dani Martín, Víctor Manuel, Pedro Guerra, Carlos Goñi i Mikel Erentxun, entre altres

3
Es llegeix en minuts
Núria Martorell
Núria Martorell

Periodista

ver +

Sole Giménez ha decidit envoltar-se d’homes sensibles, reivindicar la seva delicadesa a través de composicions inèdites (seves i d’ells) i convidar-los a compartir micròfon. Los hombres sensibles (així ha titulat el seu nou disc) són Dani Martín, Carlos Goñi, Mikel Erentxun, Víctor Manuel i el seu fill, David San José, Teo Cardalda, David DeMaría, Pedro Guerra, Antonio Carmona, Edgar Oceransky, Chabuco i Melomans. Havien de ser ells, diu, perquè a tots els admira «com a artistes i com a persones, per les seves trajectòries, els seus treballs i la seva coherència». «A més, la majoria són amics amb qui resulta fàcil parlar sense intermediaris. I tots han demostrat tenir una gran sensibilitat ¡i no se n’avergonyeixen!»..

A Carlos Goñi el coneix des de fa 30 anys (és l’avantatge d’arrossegar una llarga trajectòria, ja sigui com a presumpta implicada o directament implicada en solitari). Però amb altres, com Dani Martín, la relació és recent. La primera vegada que va parlar amb ell va ser en un concert de Pedro Guerra i, quan li va explicar el projecte, Dani es va il·lusionar tant que li va escriure una cançó amb el leitmotiv de l’àlbum: «Que yo ya lo dije, que los valientes siempre se atreven a llorar…», insisteix a la lletra. «És la peça que tanca el cercle i que li dona sentit a tot –subratlla-. I a Barcelona la cantaré amb un convidat especial, Miquel Fernández, guanyador de Tu cara me suena i una de les veus que més m’han emocionat últimament».

Sole Giménez, després de gravar en acústic 'Mi mapa del món'.RICARD FADRIQUE

VISIBILIDAD DE {LOS} {PROBLEMAS} DE {GÉNERO}

¿Creus necessari recordar que els «homes són sensibles»? Perquè es pot interpretar com una manera de perpetuar estereotips. «Vivim un moment especial pel que fa a la visibilitat dels problemes de gènere i a la petició d’igualtat per part de les dones. I, en aquest discurs, que espero que no respongui a cap moda ni estereotip, és molt important convidar els nostres companys de vida a trencar amb la tradició que els fa haver de ser durs, hermètics, freds i insensibles, perquè, senzillament, no ho són. Nosaltres hem trencat i seguirem trencant tradicions que ens relegaven a un segon pla i ens silenciaven de per vida (com encara passa en molts llocs del món). I per nosaltres i per les nostres filles hem d’avançar per aconseguir societats més equilibrades i justes per a tothom». La cantant té clar que «aquests avenços no els poden aconseguir només les dones». «Hem de tenir al nostre costat homes sensibles, que són la majoria, i implicar-los en aquest avanç social. Demanar-los que alcin les seves veus amb les nostres, perquè només junts aconseguirem el verdader canvi».

Sole Giménez

Festival Mil.lenni

Notícies relacionades

Fa 12 anys que va deixar Presuntos Implicados. Cómo hemos cambiado, li podria cantar Sole a un panorama musical al qual es llança amb un treball autoproduït i en format de disc llibre. «El projecte va anar creixent fins a convertir-se en el que és: un àlbum de duets amb cançons originals d’artistes me ravellosos. No podíem fer un disseny gràfic on només fossin un nom més. Havien de tenir el seu espai, la seva importància. I això d’autoproduït… és que no hi ha més remei», es lamenta. Al repertori crida l’atenció la trista cançó Me equivoqué, que aborda amb la reconeixible veu de Víctor Manuel. «Quan la vaig compondre vaig saber que l’havíem de cantar junts. Va sortir com surten algunes cançons, des de l’inconscient, sense preguntar, a boca de canó. I em va desarmar».

La presentació del disc a Barcelona propiciarà el seu debut a l’escenari del Casino L’Aliança. I avança que comptarà amb més convidats. «En representació de Los hombres sensibles hi haurà Pedro Guerra. I com que tinc amics músics que viuen aquí, hi haurà sorpreses». La sensibilitat està garantida