On Catalunya
ENTREVISTA
El príncep de les estisores
"La barba és un símbol de masculinitat. Va molt més enllà d'una moda", assegura el barber barceloní
Barcelona és un paisatge poblat de barbes, barbats i barbuts, que no té res a veure amb la deixadesa d’una altra època. El fenomen va esclatar per quedar-se. Així ho defensa el gremi. El barber ha adquirit categoria de mestre protector, com un osteòpata de mans sàvies, un iogui del 'mindfulness', un dietista o un estomatòleg. Alleugen la qualitat de vida.
Fa més de 20 anys que no m’afaito i fins aquest 2016 me les apanyava a casa. És un dir, la meva barba es va assilvestrar. Sense demanar-ho, vaig col·leccionar comentaris atrevits, impertinents, a vegades sin-cers. Ho havia d’arreglar. Davant l’allau d’establiments oberts en pocs anys per Barcelona, vaig consultar amb l’expert en imatge personal Santi Torras. ¿En quines mans destres m’havia de posar? «No ho dubtis, el millor barber de Barcelona és Vicenç Moretó, carrer de Joaquim Costa, 51. Telefona amb temps, té llista d’espera».
Vaig fer un Google: grata sorpresa, el tal Moretó tenia una excel·lent pàgina a Facebook, amb visites, m’agrades i recomanacions de mig planeta, impartia formacions per a professionals per Espanya, Holanda i Alemanya, lluïa els títols de millor perruquer de l’any. Les fotos mostraven un home que havia estrenat feia poc la quarantena, simpàtic, cap rapat i barba d’espadatxí. Vaig trucar, vaig obtenir cita per a la setmana següent.
-Senyor Vicenç, ¿qué es una barba? És un símbol de masculinitat. La barba ha canviat la barberia com no havia vist en 28 anys. És un complement ornamental, canvia les faccions d’un home i és tan masculina que perdurarà. Va molt més enllà d’una moda.
-¿Per les seves barbes els coneixereu? Per descomptat. Alexandre el Gran obligava a afaitar les barbes dels seus genets per evitar que els descavalquessin. Avui, una barba molt demanada és la del tsar Nicolau II. Les barbes donen poder. La que també sol·liciten és la famosa barba de 'hipster' que està tant de moda, si us agraden els clixés, que a mi no. Una mica més curta a les galtes i més llarga a la part del mentó i frontal, que allarga les faccions i et fa més atractiu.
-Les barbes ja no fan por. No. Abans a molts clients els deien: «¿On vas amb aquesta barba de talibà?». S’han trencat els estereotips.
-¿Què té d'especial la teva barberia? Creiem en el que fem, som conscients que millorem els altres, no només per fora, sinó per dins. Que la gent no ve a la meva barberia només a tallar-se els cabells o arreglar-se la barba, ve a regalar-se una hora.
-¿El teu pare t’ho va ensenyar tot? Sí. Els valors, el respecte a la gent i a disfrutar del millor ofici del món.
-¿Altres mestres? Un dels meus gurus és Albert Català. Em va introduir en el món de la formació i de la barberia més popular. Un altre gran mestre és a Rotterdam: Robert Lagerman, propietari de la New York Barbershoop.
-¿Què veus al mirar-te al mirall? Veig una persona normal, pare de família, un treballador, un lluitador que intenta que cada dia compti. Intento millorar dia a dia.
-Parla’m de la teva Barcelona, la de la teva infància i adolescència... Recordo la barberia del meu pare, aquells 'Intervius' desgastats, els llibrets d’'Hazañas Bélicas', les batalletes de l’avi, i també un barri, que en aquella època, sóc de l’any 73, no havia canviat. Després van arribar aquells magnífics Jocs Olímpics del 92 que ho van transformar tot.
-¿Del Raval de tota la vida? De Santa Coloma de Gramenet establert al Raval. Aquell Barri Xino es va il·luminar amb el MACBA, amb l’obertura també de la rambla del Raval, del carrer de Joaquim Costa, que abans era el de Ponents, molt famós gràcies a Terenci Moix i el seu 'El pes de la palla'. Aquí teníem l’antiga barberia, a Ferlandina amb Sant Vicens.
-Tens clients de 75 països. A aquests 40 metres quadrats ens ve gent de tot el món: australians, americans sobretot, gent de tot Europa. ¿Com ens han arribat? Em vaig submergir fa uns anys en el meravellós món de les xarxes socials i vaig veure el que es movia en el món i, a poc a poc, vaig treballar amb Instagram, Facebook, Twitter en anglès i castellà, i es va obrir un horitzó. Molts col·legues m’anaven enviant els seus clients si viatjaven a Barcelona. A més, vaig tenir la fortuna de conèixer Bill, un client que vivia a cavall entre Barcelona i Nova York, i que em va introduir el portal Yelp. Si l’obres i escrius 'barber' (barberia, en anglès), apareixem com una de les que fa més temps que està en aquest canal. Les xarxes ens han llançat a l’exterior.
-Fins i tot va arribar un client del Kazakhstan. Sí, i un altre de Tahití, que va arribar per un Erasmus. La marca Barcelona és molt potent.
-¿D’on ve aquest canvi d’actitud dels homes barbuts? Això va començar una mica amb els metrosexuals, com Cristiano Ronaldo o David Beckham, gent més depilada, més cuidada, que va començar a anar al gimnàs i es va començar a veure una miqueta millor. El següent pas va ser deixar-se aquesta barba, canviar la manera de vestir…
-Tres consells per cuidar la barba. El primer, tenir paciència: el segon, anar a un bon barber, i el tercer, mantenir una bona cura és summament important.
Notícies relacionades-¿Amb sabó, cremes? La higiene, el condicionat, la hidratació i el producte ja acabat. Evidentment, no tots necessiten els quatre productes però n'hi ha dos que són summament primordials: les pastilles de sabó especials per a barba o els xampús molt hidratants, i els sèrums, olis o bàlsams especials per hidratar.
-¿i arreglaràs la barba a Messi? M’encantaria. Segur que tindríem una bona conversa.
- Detenen una parella amb sis primats bebès ocults als genitals
- Referent social Mor Enric Morist, el somriure enmig del desastre
- Entrevista Giuseppe Russolillo, president de l’Acadèmia de Nutrició: «El dejuni intermitent no ha sigut concebut per perdre pes i pot posar en risc la salut»
- Barcelona prorroga 24 hores el permís d’obres al Camp Nou
- Investigació ‘La casa dels horrors’ d’Oviedo tenia un desmesurat consum d’aigua i una sala d’estudi per als tres nens
- Detenen una parella amb sis primats bebès ocults als genitals
- Apagada Què ens passa amb la fi del món?
- Referent social Mor Enric Morist, el somriure enmig del desastre
- Enquesta flaix Gairebé un 60% dels espanyols veuen «insuficient» la informació del Govern durant l’apagada, segons el CIS
- El moment del vi Falset obre la temporada primaveral de fires i mostres vinícoles a Catalunya