El retorn de Sheela, la mà dreta d’Osho convertida en guru pop

  • La controvertida exsecretària de la secta que va protagonitzar el documental ‘Wild Wild Country’ torna Netflix en un altre programa centrat en la seva figura mediàtica, la seva gira mundial i el seu relat dels fets

  • Diversos estudis apunten que l’èxit del fenomen d’Osho es devia al sexe, l’espiritualitat i el culte al líder

jgarcia43277886 barcelona  11 de mayo de 2018  sheela  mano derecha del gur 180511204149

jgarcia43277886 barcelona 11 de mayo de 2018 sheela mano derecha del gur 180511204149 / RICARD FADRIQUE

2
Es llegeix en minuts
Carol Álvarez
Carol Álvarez

Subdirectora d'El Periódico

Especialista en Cultura, societat, Barcelona

ver +

El gran públic va conèixer Sheela a partir de la sèrie de Netflix ‘Wild Wild Country’, centrada a relatar la pugna entre la secta liderada pel guru Osho i un poble d’Oregon, als EUA, on va comprar un ranxo per instal·lar el seu asram. La sèrie documental, emesa el 2018, recreava aquell moment estel·lar de la secta als 80, amb documents audiovisuals de l’època i testimonis de l’actualitat.

El guru i protagonista de la trama era Osho, un indi que va fer un pas de rosca a la mística de la seva religió al sumar-li sexe i diners, seduint milers d’occidentals àvids d’abraçar una nova espiritualitat a canvi de donacions. Però va ser la seva mà dreta i secretària, Ma Anand Sheela, qui va fascinar els espectadors amb un magnetisme que frega el sinistre.

Com a portaveu del moviment, Sheela va repartir clatellots als periodistes que qüestionaven la legitimitat del grup i les seves accions, que van acabar en investigacions i condemnes per tràfic de persones, bioterrorisme i intents d’assassinat. La màxima el fi justifica els mitjans va arribar gairebé a les seves últimes conseqüències en una comuna que es va resistir amb totes les armes –literalment– a perdre la seva ascendència. Sheela, després d’abandonar la secta en un avió privat i refugiar-se a Europa, va fer implosionar el tinglado i es va guanyar la ira d’Osho, que es va despatxar a gust amb ella en entrevistes amb aires de baralla d’amants ofesos. La ja exassessora del guru va tenir el seu judici i, després de complir presó durant 39 mesos (la seva bona conducta la va deslliurar de la condemna real de 20 anys), es va instal·lar a Suïssa, on es va casar amb un exmembre de la secta, va aconseguir la seva nacionalitat i ara regenta dos centres d’assistència a discapacitats intel·lectuals.

Notícies relacionades

Netflix ens porta ara a les pantalles de nou el personatge amb el documental ‘Searching for Sheela’ en un intent d’aclarir el misteri que envolta el seu paper en l’organització sectària i sobretot per posar llum sobre la seva personalitat, que causa tanta fascinació com repulsa. Sheela, ara amb 71 anys, va fer una gira mundial –va participar en una entrevista amb públic al festival Primera Persona de Barcelona el 2019– i el documental recull el seu relat personal a través de la seva tornada a l’Índia.

Amazon també treballa en una pel·lícula que portarà a la ficció la seva vida i que protagonitzarà Priyanka Chopra, protagonista de ‘Quantico’, sota la direcció de Barry Levinson.