Wiz Khalifa: marihuana a la margarina

El raper 'fumeta' ha aconseguit amb la balada 'See you again' batre el rècord de reproduccions a Youtube de la 'chikilicuàtrica' 'Gangnam style' .

zentauroepp39303836 mas periodico wizk halifa por tassies170714193240

zentauroepp39303836 mas periodico wizk halifa por tassies170714193240

4
Es llegeix en minuts
Nando Cruz
Nando Cruz

Periodista

ver +

Semblava impossible i fins i tot absurd intentar desbancar l’estratosfèric rècord del Gangnam style de PSY, però ja està batut. Aquesta setmana la cançó See you again ha arribat als 2.900 milions de reproduccions a Youtube i ja és, virtualment, la més vista de la història d’aquest canal. El cantant nord-americà al qual s’adjudica aquest mèrit és Wiz Khalifa. I, a diferència del Chikilicuatre sud-coreà, té un ampli historial com a raper.

 

  Wiz Khalifa fa una dècada que publica discos i encara més foguejant-se com a raper. Cameron Jirbil Thomaz (29 anys) va rebre l’àlies del seu avi que el va batejar com a Califa de la Saviesa; Wiz és l’abreviació de wisdom (saviesa). Fill de militars, va viure de nen a Alemanya, Anglaterra i el Japó abans de tornar als Estats Units i instal·lar-se a Pittsburg. Abans de complir la majoria d’edat ja havia llançat diverses gravacions i havia firmat un contracte amb la productora que guiaria els seus passos. Apuntava a estrella.

    

Encara que en el seu primer single, Say yeah, semblava un raper simpàtic i inofensiu, el seu progressiu èxit va fer que tot creixés al seu voltant: més singles, més tatuatges que aniran cobrint tot el seu cos, i més rastes que li donarien l’aire de raper esprimatxat, fumat i dolentot. El seu disc Rolling papers ja feia referència a la seva principal afició: fumar herba. Wiz deia que es gastava 10.000 dòlars al mes en marihuana i, per descomptat, aviat s’avindria amb Snoop Doog, el gran patriarca del hip-hop fumeta.

    

El 2010 es van consumar les dues circumstàncies ideals per disparar la carrera de qualsevol raper. Primera: la revista The Source, la més prestigiosa del hip-hop, va elegir Wiz Khalifa com a debutant de l’any. Segona: va passar una nit a la presó per tràfic i possessió de marihuana. Dos anys després, a la cançó Medicated Wiz fantasiejava amb fumar-se una lliura d’herba «després dels Jocs Olímpics amb el meu col·lega Michael Phelps».

El ganxo clau

¿I aquest tipus és l’autor de la cançó més reproduïda de la història de Youtube? Sí, però només d’una part. Gran part de l’èxit de See you again pertany a Charlie Puth, un xaval que gravava versions i les penjava a Youtube. Un dia es va apuntar a un concurs i el va guanyar cantant Someone like you d’Adele. Amb la seva dolça veu de baríton ben pentinat i els seus estudis de piano es va mudar a Los Angeles per provar sort com a compositor per encàrrec i als dos dies li van demanar que compongués alguna cosa per a la setena entrega de la saga cinematogràfica The fast and the furious.

    

No buscaven qualsevol tipus de cançó: havia de ser melancòlica i solemne en record de Paul Walker, un dels actors de la sèrie, mort en un accident de trànsit. Puth es va asseure al piano un 17 de juliol del 2014 i en 10 minuts tenia la línia de piano i quatre versos: «Ha sigut un dia llarg sense tu, amic meu / Ja t’explicaré tot el que ha passat quan et torni a veure / Hem avançat un bon tros des d’on vam començar / T’ho explicaré tot quan et torni a veure». Podria haver-ho compost Phil Collins però ho va fer aquest natiu de Youtube de 22 anys.

 

  

El principal candidat per interpretar la part rapejada era Eminem, ja que el seu èxit mundial Stan tenia una estructura idèntica. Eminem ho va rebutjar i va passar a 50 Cent, que també va rebutjar. El raper Wale també va refusar l’oferta. Al final va aparèixer Khalifa. La seva lletra evocaria aquells temps en què tot anava bé, des d’un present en què alguna cosa s’ha trencat. El raper no sona ràpid ni furiós, però ja només faltava afegir-hi els cors infantils i els redoblaments que donen al conjunt un aire de balada tova de mida XXL. La terrina de margarina pop de 10 quilos anomenada See you again estava a punt.

El ball de xifres

La cançó no va guanyar ni un dels tres grammys a què estava nominada, però res podia frenar una balada pop lacrimògena-positiva tan gran. «¡Número u en 94 països! No sé quants països hi ha al món, però 94 són molts», declarava Khalifa. El lector mitjà seguirà sense creure que aquest tipus existeixi, però els seus singles arrasen entre els joves espanyols. És probable que fins i tot vostè hagi escoltat el seu Black and yellow i no ho sàpiga.

   

Mentre Donald Trump guanyava les eleccions als Estats Units, Luis Fonsi llançava Despacito i Alberto Contador queia dues vegades de la bicicleta en una mateixa etapa del Tour, el comptador de Youtube ha seguit sumant i See you again s’ha convertit en la cançó més reproduïda de la història del canal digital. (En aquest article es parla sempre de reproduccions. Una reproducció només significa que el videoclip sona en un ordinador, però no implica que hi hagi algú mirant-lo. És important assenyalar-ho perquè aquest món de rècords virtuals ja té trampa: portals com comprarseguidores.com t’aconsegueixen 10.000 reproduccions per 24,95 euros).

Notícies relacionades

    

Durant la redacció d’aquest article, See you again ha sumat 13 milions de reproduccions a les 2.900.522.980 que tenia dimarts. Mentrestant, Khalifa ha firmat un contracte de patrocini amb la cadena de botigues de venda de marihuana The Cookie Company i s’estalvia els 10.000 dòlars mensuals en herba. La tercera varietat més venuda porta el seu nom: Khalifa Kush. El raper també comercialitza el seu paper de fumar. Ara que la marihuana és legal en 25 estats del seu país, s’entreveu un clar negoci. I aquí tenim Cameron, el Califa Savi. El seu avi la va clavar amb el sobrenom.