Jesús Vega: "Les empreses que no paguen bé són miops"

No és precisament un sindicalista. Va ser cap de recursos humans d'Inditex, el gegant tèxtil d'Amancio Ortega, i afirma que cal seduir els treballadors.

6
Es llegeix en minuts
Núria Navarro
Núria Navarro

Periodista

ver +

Jesús Vega de la Falla és dels que es treuen mèrit. "Soc com aquell tipus mediocre de la pel·lícula de Woody AllenZelig, que apareix en diferents esdeveniments històrics". No li facin cas. Va ser director de Recursos Humans del Santander de Botín [1995-2000] i d'Inditex, el gegant d'Amancio Ortega [2000-2006]. O sigui, tenia llicència per contractar (i acomiadar). Va obrir 580 botigues a l'any i va fitxar més de 200.000 persones. Lliure de lleialtats a propietaris i accionistes, va escriure el llibre La empresa sensual, que ara actualitza tenint presents la reforma laboral i els espasmes de la crisi.

"En cas de tensió a l'empresa, posi soroll d'aigua per megafonia". Això recomana vostè. ¿No li agrada?

És preferible la música d'un salari just. A mi la música d'aigua tampoc m'estimula. Per concentrar-me, prefereixo el so d'una cafeteria. Però la neurociència diu que l'aigua s'ajusta al soroll cerebral.

Parlàvem del sou. Si no et sents valorat ni motivat, encara que guanyis 10.000 euros, no estaràs bé.

Una mica millor que si en guanyes 1.000. A vegades els demanem a les empreses que siguin les que resolguin els problemes socials dels països, i això els correspon als organismes públics. A les empreses cal demanar-los que creïn riquesa i exigir-los comportaments 100% ètics.

¿100% ètics? Posar el focus exclusivament en el compte de resultats no tan sols no és ètic, és miop. Les empreses que no paguen bé són miops. Aconsegueixen que la gent sigui menys productiva. Als treballadors cal donar-los molt més, perquè dediquen a l'empresa gran part de la seva energia i hi projecten el que són com a persones. Un empresari visionari té en compte això i els dona molt més que salari. Llibertat, responsabilitat, accions. A les meves empreses dono accions a tothom. Si te'n sents part, t'hi involucres més.

Las claves de la noticia

  • Llicenciat en Dret i màster del IESE, va començar la seva carrera a Hewlett Packard, va passar pel Santander i Inditex i, des del 2007, és conferenciant internacional i consultor estratègic.
  • Quan Pablo Isla, actual president d’Inditex, va entrar com a nou conseller delegat, no va comptar amb els seus serveis. Se’n va anar a fer la volta al món amb la seva dona i al tornar es va apoderar del seu destí.
  • Encapçala Feeldreams, una 'app' en què la gent penja el seu somni i altres persones l’ajuden a complir-lo; en té una altra dedicada a la intel·ligència artificial i al Big Data.

¿Aquest és el gran consell als directius? El principal és escoltar. Com més poder té un professional, més s'escolta a si mateix. Vivim uns temps en què la raó no la té ningú, i si la té algú és el que ha escoltat a tothom. ¿Puc donar una altra recomanació?

I tant. En el passat tan sols valia la jerarquia. El principi fonamental era obeir el de sobre i que t'obeïssin els de sota. Només valien els números i les estratègies. Només funcionava la intel·ligència.

¿Ara no serveix? Avui les empreses tradicionals tenen problemes per reclutar els millors talents perquè ells volen muntar les seves pròpies iniciatives. Això està dient que l'empresa tradicional no està sabent connectar amb la gent. Ja no s'ha de saber manar, s'ha de seduir. Es tracta de connectar el màxim possible amb els treballadors perquè tots hi guanyem.

A veure. ¿Com percep la seducció una dependenta de Zara que guanya 896 euros? Guanya més que el 99% de les empreses del sector, té millors condicions laborals i sent que pot expressar-se en qualsevol moment. Això últim és una marca d'origen. Ortega em va dir: "Jo no volia ser empresari, però no vaig tenir més remei perquè a La Maja [la merceria on va començar la seva carrera] ningú escoltava els meus suggeriments". El que més ens desvincula de les empreses és no sentir-nos-en part.

¿Li agrada el mètode Ortega? Ortega és l'únic geni que jo conec. Veu coses que els altres no veiem. Quan les planteja, el primer que penses és que s'ha tornat boig; però al cap de dues setmanes penses: "¡Déu meu! ¡Això és una bellesa!". I al mateix temps és un home assenyat, molt enganxat al terreny.

¿Ni una pega? Si de cas, com tot visionari que ha posat en marxa una maquinària de l'envergadura d'Inditex, és una persona que aconsegueix el que vol al preu que vol.

¿I què me'n diu d'Ana Botín? He fet un llibre titulat La empresa sensual basat en el que vaig aprendre d'Ortega a la Corunya. No escriuria un llibre sobre el que vaig aprendre de Botín. Hauria sigut un llibre d'estratègia, de compte de resultats, com el que ensenyen a les escoles de negocis.

"Les escoles de negocis són museus d'art prehistòric; ensenyen coses que van tenir èxit en el passat"

¿No li van les escoles de negocis? Són museus d'art prehistòric; ensenyen les coses que van tenir èxit en el passat i no les que tindran èxit en el futur. Avui s'ha de dissenyar l'empresa des del punt de vista emocional més que el financer, aquell basat en les influències, les llotges plenes de polítics i d'altres empresaris.

Als treballadors els costa construir el seu relat laboral. El problema ve quan les empreses tradicionals volen funcionar com start-ups.

Es prestigia la joventut i la flexibilitat. Jo vaig treballar en grans estructures i ara munto empreses d'intel·ligència artificial. Molta gent sent que ha de canviar a la força, i tots odiem que se'ns obligui i se'ns inculqui por. ¿Com ens en hem d'enamorar si el missatge que et llancen és: "Si no ho fas, et quedes fora". S'han de fer propostes que la gent senti com a pròpies. Hi insisteixo, s'ha de crear un vincle emocional.

Un veterà costa el que costen tres principiants. El pitjor que podem tenir en una empresa és una persona que ens odia malgrat que li paguem. El que funciona és l'amor, no la por. Per damunt de tot hi ha la persona. Un cap de Recursos Humans ha de completar-la, independentment de l'edat i el gènere. Aquest país no el tiren endavant set mil·lennistes -que estan una miqueta distrets- sinó la immensa majoria de la gent.

Alto. ¿Tampoc li agraden els mil·lennistesEn tinc molts a les meves empreses i em diverteixo amb ells. De fet, tots parlem ja en clau de mil·lennista, com si fossin els únics capaços de salvar el món. I el món el salvarem entre tots.

"Aquest país no el tiren endavant set mil·lennistes, que estan una mica distrets, sinó la immensa majoria de la gent"

¿Quin tipus de gent contractaria ara mateix? Estaria disposat a contractar qualsevol persona perquè fos la millor fent la seva gestió.

Només faltaria. No m'interpreti malament. Jo no diria: "Només vull messis". Diria: "Dona'm Andrés Gomes i aconseguiré que sigui millor jugador" i no pitjor, que és el que ha passat. La vocació d'una empresa ha de ser fer millors les persones. En aquest sentit, estic ficat en un projecte de piratejar el sistema per ajudar que la gent sigui millor.

¿Piratejar diu? Enfoca un tema que és una mica trist: les persones ens eduquem durant 20 anys per acabar a l'atur. Això és una tragèdia. Les persones se senten fora de valor i farem una proposta en contra d'aquest principi.

¿Té un model d'empresa del futur al cap? Ens espera un futur meravellós. Quan agafem perspectiva, arribem a la conclusió que en cap època hem viscut millor que ara. No hi ha hagut mai menys guerres, més esperança de vida, més llibertat, menys països amb dictadures, més oci, més drets... 

... Més aturats, més desnonaments, menys futur. No tinc la culpa de ser una persona de caràcter optimista. Espanya ha tingut una crisi espantosa, i ara la situació segueix sent espantosa, però això no durarà sempre. La tecnologia ens pot ajudar a fer el que vulguem. 

Notícies relacionades

Sempre que competim amb els robots. ¿Com ens podem armar per al que ve? Ens han educat per ser especialistes. Això en l'època dels robots serà un error. La intel·ligència artificial no tan sols ho farà millor, sinó que aprèn de si mateixa a una velocitat gairebé instantània. Hem de tornar a ser generalistes. 

Acabarem sent irrellevants. Segur que no.