un concurs musical enMIG DE LA guerra

Cançons entre les bales

Gairebé 10.000 morts, 23.000 ferits i més d' 1,5 milions de desplaçats és el balanç per ara del conflicte que enfronta Ucraïna amb Rússia i els rebels prorussos. En aquest escenari bèl·lic, i gairebé amb el soroll de les bombes de fons, el país celebra la setmana que ve Eurovisió.

4
Es llegeix en minuts
Irene Savio
Irene Savio

Periodista

ver +

Una legació xinesa parla sobre intercanvis culturals amb polítics locals al saló principal de la Casa Ucraïna, situada al carrer Khrestxatik de Kíev i abans un dels refugis de rebels de la revolta de Maidan el 2014. En una altra sala de l'edifici, el portaveu del Ministeri de Defensa ucraïnès llegeix, com cada dia, el comunicat de guerra a l'est del país. Només fa uns dies un metge nord-americà va morir a la regió de Lugansk després que el seu vehicle trepitgés una mina antipersones. En un altre espai, dedicat al centre de premsa Ukraine Crisi Centre, funcionaris governamentals i organitzadors d'Eurovisió presenten a un grup de periodistes estrangers les últimes novetats sobre un certamen que té des de fa mesos el país immers en l'eufòria.

A 61 anys de distància de la primera edició del certamen musical, creat el 1956 per unificar el vell continent després del desastre de la segona guerra mundial, Ucraïna, país ferit per una guerra, allotjarà a la seva capital el festival d'Eurovisió del 9 al 13 de maig que ve. Serà la primera vegada, amb la comptada excepció d'Israel el 1979 i 1999, que el certamen es porti a terme en un país amb un conflicte bèl·lic en curs, que també ha ressuscitat el fantasma de la guerra freda i ha alterat els equilibris mundials. Una tragèdia que en el terreny ja ha causat més de 9.900 morts, almenys 23.000 ferits i més d'un milió i mig de desplaçats, des de l'inici, el 2014, dels enfrontaments armats entre Kíev, Moscou i els separatistes rebels.

Sacsejada per aquest conflicte i ansiosa d'entrar a la Unió Europea (UE) i de complir amb les reformes exigides per poder-ho fer, Ucraïna ha viscut tres anys de vertigen entestada a transmetre la imatge d'un país que vol canviar. I Eurovisió ha sigut la guinda del pastís, com explica Viktoriia Sidorenko, la relacions públiques ucraïnesa del festival. «En aquests anys, Ucraïna ha sigut un país que ha generat males notícies. Però estem canviant i volem demostrar-ho», afirma Sidorenko.

«Volem pau»

«No volem rendir-nos a la guerra. Volem pau», coincideix Timur Miroixnitxenko, un dels presentadors del certamen. «D'això també tracta aquest festival», afegeix. I insisteix en el missatge que Kíev desitja enviar a Brussel·les: el d'un país que vol reconstruir-se i aconseguir la pau.

D'obstacles per a això no n'hi falten a Ucraïna. Fins i tot en l'organització d'Eurovisió. Vegem-ho.

A mitjans d'abril es va saber que Rússia encara no havia solucionat la seva participació en el certamen, ni pensava fer-ho. Anteriorment, Kíev havia vetat l'entrada a Ucraïna de la representant triada per Moscou, la cantant paraplègica Iulia Samoilova, per haver fet un concert a Crimea, la península que pertanyia a Ucraïna, i que Rússia es va annexionar el 2014. Per això, les autoritats ucraïneses van proposar la retransmissió de la cançó de Samoilova via satèl·lit, o canviar-la per una altra artista russa. Però Rússia va rebutjar les dues opcions. De manera que no només no participarà sinó que també va decidir no retransmetre per televisió, per primera vegada en anys, el festival d'Eurovisió.

La notícia va ser acollida a Kíev amb cert laissez faire, com qui vol restar importància a l'assumpte. «És una pena, però estic d'acord amb el Govern [ucraïnès]», va explicar Volodimir Ostaptxuk, un altre dels presentadors del festival d'aquest any (el tercer és Oleksandr Skitxko). Per la seva part, Samoilova, preguntada sobre l'assumpte, es va negar a fer cap comentari. A més a més d'aquesta, el festival ha tingut, durant la fase de preparació, una altra controvèrsia: la polèmica provocada per la dimissió en bloc de 21 alts responsables de l'equip organitzador ucraïnès, que va tenir lloc a mitjans de febrer en circumstàncies encara no explicades.

Emissió en ucraïnès

No tots els russos, no obstant, es quedaran sense presenciar el certamen. Prop d'un 15% dels més de 30.000 eurofans que, a finals d'abril, ja havien adquirit les butlletes per als tres dies del festival eren d'aquesta nacionalitat, segons les dades facilitades per Eurovisió. Això sí, en un país com Ucraïna on la majoria encara parla rus en el seu dia a dia, no hi haurà versió en idioma rus per als que segueixin la competició per la televisió ucraïnesa. «El certamen es retransmetrà únicament en ucraïnès, l'únic idioma oficial en aquest país», ha subratllat Kirilo Voronin, el director dels esdeveniments d'Eurovisió 2017.

Les polèmiques no han aturat l'entusiasme per la preparació del festival, ni han fet disminuir el seu important pressupost. En l'esdeveniment, segons dades oficials, Kíev ha invertit 655,7 milions de hrívnies —aproximadament 22 milions d'euros—, que han sigut pagats en gran part pel Govern central i en menor mesura per l'Ajuntament de Kíev. Una suma de diners que, a més de finançar el rentat de cara dels carrers de la capital ucraïnesa, també ha cobert les despeses relatives a la reforma del centre Parkovii -al carrer Parkova, on ha sigut instal·lat l'Euro Club, en què se celebraran les festes i on podran anar els eurofans- i del Centre Internacional d'Exposicions.

Notícies relacionades

Des d'allà, els 42 cantants de la competició -un dels favorits més esmentats és l'italià Francesco Gabbani, amb el seu Occidentali's Karma- es desafiaran a cop de cançó per aconseguir el títol de guanyador d'aquesta edició. La banda de rock O.Torvald

-considerada la successora de Jamala, guanyadora del festival de l'any passat- representarà Ucraïna; i el català Manel Navarro, Espanya, amb Do it for your lover.