el personatge de la setmana

Meryl Streep. La millor actriu del món

Posseïdora d'un currículum que inclou títols fonamentals del cine americà dels anys 70 i 80, la de New Jersey -progressista i feminista ferotge- és una venerada dama de la indústria. Bette Davis la va nomenar, al seu dia, la seva successora. Ningú ha gosat

La millor actriu del món_MEDIA_1

La millor actriu del món_MEDIA_1 / TÀSSIES

4
Es llegeix en minuts
Olga Pereda
Olga Pereda

Periodista

ver +

Pot ser que Donald Trump sigui l'única persona del món que pensa que Meryl Streep (Summit, Nova Jersey, 1949) és «una actriu sobrevalorada». Al president electe dels EUA li va agradar tan poc el discurs de la protagonista de 'Kramer contra Kramer' durant els Globus d'or -amb subtils crítiques a Trump, sense mencionar-lo- que va carregar contra ella i la va acusar de ser una «lacaia de Hillary Clinton». L'home amb més poder del planeta deu desconèixer que Streep, amb 19 nominacions a l'Oscar (en tres ocasions l'ha guanyat), té «en algun calaix de la seva caòtica oficina» una carta de Bette Davis en què la nomenava la seva successora.

Als 67 anys, la jovial i amable Streep és la millor actriu viva del món. Sense ella no s'entén el cine americà dels anys 70 i 80. Cap col·lega de professió la critica. «Els pago perquè parlin bé de mi», diu irònica. L'absència d'enemics no és l'únic que la converteix en una rara avis. Fa gairebé 40 anys que està casada amb el mateix home, viu en una granja apartada i ha tingut quatre fills, que ha sabut (i pogut) criar conciliant la seva faceta de mare amb una carrera brillant.

Streep té tot el que Trump detesta. És feminista ferotge, ecologista conscienciada, proavortista i partidària del matrimoni gai. Igual que mig Hollywood (o tot) és demòcrata. El 2008, quan va rebre el premi Donostia per tota la seva carrera, va assegurar que estava «mirant immobiliàries a Sant Sebastià» per si Barack Obama no es convertia en el nou inquilí de la Casa Blanca.

Les cabines de l'ONU

Filla d'una artista i d'un alt executiu d'una empresa farmacèutica, Streep -ulleres gruixudes, ferros a les dents i cabells curts i arrissats- era la petita de tres germans i sempre va destacar en cant i idiomes. Va coquetejar amb la idea de ser intèrpret a les Nacions Unides, edifici que va visitar un dia acompanyada de la seva mare. Veient les traductores a les cabines, va somiar convertir-se en una d'elles i «crear la pau entre persones que no s'entenen». Amb 15 anys va ingressar al selecte Vassar College per estudiar Art Dramàtic i anys més tard es va graduar a Yale. El teatre es va convertir en la seva autèntica escola a l'interpretar textos de Shakespeare, Tennessee Williams, Arthur Miller...

El 1977 va debutar en el cine de la mà de Fred Zinnemann a 'Julia'. Un any abans havia conegut John Cazale, el Fredo Corleone d''El Padrí'. Es van enamorar i van començar una vida junts. Tots dos van coincidir en la meravellosa 'El caçador' (Michael Cimino), on la malaltia de l'actor (un incurable càncer d'ossos) ja es feia patent. Quan Cazale va començar a estar realment malament, Streep va anul·lar compromisos professionals i es va mantenir al seu costat fins que va morir, el 1978, amb 42 anys.

Mort el seu amor, Streep es va bolcar en la feina. I la seva ascensió va ser imparable. La immortal i revolucionària 'Kramer contra Kramer' (1979) -en què ella mateixa va escriure els seus diàlegs- li va posar en safata el seu primer Oscar. Tres anys més tard tornava a aconseguir-lo amb 'La decisió de la Sophie', pel·lícula sobre l'Holocaust per a la qual va aprendre alemany i polonès. El seu cor també va tornar a bategar. Ho va fer amb el venerat escultor Don Gummer, graduat a Yale com ella. L'hi va presentar el seu germà i l'enamorament va ser tan instantani que es van casar al cap de pocs mesos. Tots dos van iniciar una nova vida en una apartada granja de Connecticut. Han passat 39 anys i -¡oh, miracle!- segueixen junts.

Anys maternals

Notícies relacionades

La meticulosa, exigent i versàtil Streep no va dubtar a fer parades temporals en la seva fructífera carrera per criar amb calma i dedicació els seus quatre fills. «Els anys maternals», en diu ella, que ha defensat amb dents i ungles el dret de la seva família a tenir una vida personal allunyada de la voràgine rosa. Dues de les seves filles han seguit els seus passos en el món de la interpretació. L'altra és model. I l'únic home, músic. «El meu fill (que ara té 36 anys) no és precisament admirador de tota la meva filmografia», va reconèixer Streep el 2009 durant una trobada amb premsa internacional a París.

Una de les raons per les quals la venerada dama del cine va trigar tant a venir a Espanya va ser, precisament, la seva família. Malgrat que la direcció del Festival de Sant Sebastià (que se celebra al setembre) la temptava any rere any per al Donostia, sempre s'excusava en els fills. A ells dedicava tot l'estiu. El 2008, no obstant, va respondre a la crida. Ho va fer després que la convencés Robert De Niro. «Has d'anarhi, allà saben com tractar-te», va explicar l'actriu imitant la veu del seu incondicional amic. La protagonista de 'La dama de ferro' (film que li va valer el seu tercer Oscar) sap fer riure. Ho va fer amb una audiència planetària el juny passat imitant Donald Trump. Només va necessitar una perruca rossa, una panxa d'espuma i una capa de pintura taronja. Boom.