Un negoci fantàstic

Si Walt Disney aixequés el cap es trobaria amb un potent imperi mediàtic que no té res a veure amb el petit estudi artesanal que ell va fundar a Hollywood el 1923.

1
Es llegeix en minuts
Quim Casas

Walt Disney va fundar la seva companyia el 1923 i va consolidar el gran empori mundial dels dibuixos animats amb títols com Dumbo (1941) i Bambi (1942). És poc probable que el visionari creador de Mickey Mouse imaginés en el que es convertiria la seva companyia, d'un estudi artesanal a un conglomerat mediàtic que cotitzaria a borsa des del 1991, obriria parcs temàtics (amb els d'Orlando i París al capdavant), gestionaria canals televisius i adquiriria altres companyies tan o més importants.

A mitjans dels 80, després de la creació de la subsidiària Touchstone Pictures, el nom de l'empresa canvia de Walt Disney Studios a Walt Disney Company. Significatiu. La voracitat empresarial no coneix límits. Els Muppets de Jim Henson són tot un èxit: Disney els compra. També adquireix la companyia independent Miramax. El 1995 inicia la seva relació amb Pixar, la gran competidora. Produeixen junts Toy Story. Es crea la distribuïdora Buena Vista. El 2003 gasten gairebé 2.800 milions d'euros en l'adquisició de la cadena de televisió per cable Fox Kids. Doblen de llarg aquesta quantitat per annexionar-se definitivament Pixar el 2006. Malgrat el temor a la «infantilització» de la productora de John Lasseter, l'aliança amb Disney dóna fruits tan madurs com Ratatouille (2007) i Wall.E (2008). El televisiu Disney Channel és d'allò més lucratiu amb High school musical Hannah Montana. I fins i tot basen una sèrie de pel·lícules en una atracció del seu parc temàtic: Piratas del Caribe.

Notícies relacionades

El 2009, Disney compra Marvel Entertainment i passa a controlar personatges emblemàtics com Capitán América, Los Vengadores i Iron Man. I la cirera del pastís: Disney, el 2012, li dóna a George Lucas 3.800 milions d'euros (2.900, segons altres fonts) per quedar-se amb tot el seu imperi i reorganitzar la franquícia Star wars amb una nova trilogia -iniciada amb El despertar de la Força l'any passat- i un cicle paral·lel la primera entrega del qual és la imminent Rogue One. ¿Els queda res més per comprar?

S'ha dit tant que l'oncle Walt va ser criogenitzat que ens ho hem cregut. Si algun dia el desperten, el món Disney que es trobi no tindrà res a veure amb el que va crear fa més de 90 anys.