DEBAT SOBIRANISTA

Romeva assegura que hi haurà referèndum encara que no hi hagi pacte amb l'Estat

Els comuns demanen a la Generalitat que no instrumentalitzi el Pacte Nacional pel Referèndum

Romeva assegura que hi haurà referèndum encara que no hi hagi pacte amb l'Estat

Manu Fernandez (AP)

1
Es llegeix en minuts

El conseller de Relacions Institucionals, Afers Exteriors i Transparència de la Generalitat, Raül Romeva, ha intentat deixar clar aquest dissabte que el 2017 hi haurà "referèndum o referèndum" de manera "inevitable". Ha assegurat que l'opció pactada amb l'Estat és la preferible, però que el Govern no renuncia en cap cas a la via no acordada, encara que el president, Carles Puigdemont, no fes referència divendres a aquesta alternativa durant la compareixença posterior a la cimera del Pacte Nacional pel Referèndum.

"Estem a l'escenari en què el 2017 hi haurà referèndum o referèndum, ningú ha dit el contrari", ha afirmat en unes declaracions a l'emissora Rac1. En tot cas, el conseller ha defensat que s'intenti buscar l'acord perquè és una opció amb un ampli suport de la societat catalana (el 85%) i també perquè cada vegada té més acceptació a la resta de l'Estat.

Per una altra part, també ha manifestat que confia que els comuns estiguin al costat de la Generalitat a l'hora de posar les urnes si finalment no és possible pactar el referèndum.

ADVERTÈNCIA DELS COMUNS

Notícies relacionades

En tot cas, s'haurà de veure la solidesa del Pacte i el compromís dels integrants. El portaveu de Catalunya Sí que es Pot al Parlament, Joan Coscubiela, ha explicat aquest dissabte que el seu grup ja ha traslladat al president de la Generalitat una advertència: "Si el Govern instrumentalitza políticament el Pacte Nacional pel Referèndum, prendrem decisions". Coscubiela s'ha compromès a "treballar activament" per materialitzar aquest objectiu. "De moment no ens posarem la bena abans de la ferida. Preferim creure que la convocatòria de la cimera és sincera i no cauran en la temptació d'instrumentalitzar el pacte".

Ha recordat que el Tribunal Constitucional no ha suspès la resolució promoguda per Catalunya Sí que es Pot en defensa d'un referèndum acordat amb l'Estat, ha destacat que "durant molt temps els únics" que van defensar la via pactada van ser els comuns, mentre que JxS i la CUP ho consideraven "una pantalla passada".