Gabiel Rufián: "La independència no es fa sense CDC"

El republicà demana ajuda "per favor" al colauisme perquè ajudi a construir la República

Gabriel Rufián, candidat d’ERC a les eleccions del 20 de desembre, és el protagonista dels Debats Primera Plana del 16 de desembre. / J. CARBÓ / VÍDEO: M. TUDELA

1
Es llegeix en minuts
Xabi Barrena
Xabi Barrena

Periodista

Especialista en informació sobre el Govern de Catalunya, de ERC y en el seguiment de l'actualitat del Parlament.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El guant blanc amb què els partits sobiranistes estan portant a terme la campanya electoral ha quedat ratificat aquest dimecres en el transcurs del col·loqui Primera Plan@ que organitza EL PERIÓDICO. Davant les veus que retreuen als republicans la seva defensa d'Artur Mas, com a president, i el suport prestat, tant en l'última legislatura, amb el pacte de governabilitat, com en la conformació de la llista única de cara al 27-S, el candidat d'ERC, Gabriel Rufián, ha afirmat que "sense CDC no s'arribarà a la independència". "Agradi més o agradi menys, això és així, i el que ho negui és que desconeix a qui tenim al davant", ha sentenciat el republicà.

Notícies relacionades

Rufián ha anat més enllà i s'ha preguntat per què "és dolent que ERC pacti amb el centredreta català per aconseguir" un fi superior, com és la "independència", i no obstant ningú posa un però a la possibilitat que "Podem pacti amb el PP i el PSOE" una reforma que com a molt pot donar com a fruit "una monarquia federal". En el que ha sigut un animat col·loqui, Rufián ha volgut anar més enllà i ha aplicat l'efecte mirall sobre les relacions entre CDC i ERC al bàndol constitucionalista. "¿Potser es demana a qualsevol partit que defensa la Constitució", per exemple a Ciutadans, "que reti comptes del que un altre partit constitucionalista fa al Govern?", ha preguntat, però ha obviat, això sí, el suport republicà a dos pressupostos de l'Executiu d'Artur Mas. Rufián ha qualificat "d'hipòcrita" el que ell entén com a repetitiva petició als republicans que donin explicacions sobre el que han fet i fan els seus socis convergents.

Crític amb els casos de corrupció, en un primer moment ha citat només casos que concerneixen el PP, com el 'cas Bárcenas', i ha obviat els que passen molt més a prop. Preguntat sobre aquest oblit, Rufián ha sigut contundent: "Estem en contra d'una família que es va creure que Catalunya era la seva finca particular", en referència als Pujol, i també que "Félix Millet pugui estar ara mateix en un reservat d'un restaurant tan tranquil·lament".