SONDEIG DEL GESOP

L'enquesta prohibida de les eleccions generals: l'efecte del debat Rajoy-Sánchez

'El Periòdic d'Andorra' publica l'evolució del baròmetre de GESOP davant la cita del 20-D

1
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO / BARCELONA

El Periòdic d'Andorra publica aquest dimecres, al tram final de la campanya electoral, la segona entrega de l'enquesta prohibida de les eleccions generals, la primera efectuada després del cara a cara televisat dilluns. Aquest rotatiu publicarà cada dia fins al 20-D una entrega amb els resultats del sondeig del Gabinet d'Estudis Socials i Opinió Pública (GESOP)sondeig GESOP. Aquestes dades evolutives aporten un gran interès davant la cita decisiva amb les urnes de les eleccions generals més disputades i fragmentades de la democràcia espanyola. Durant tota la setmana, els 'trackings' aportaran informació sobre l'evolució en la intenció de vot dels ciutadans espanyols.

'El Periòdic d'Andorra', com va fer en la campanya de les eleccions generals del 2008, dels comicis catalans del 2010 i de les municipals de maig del 2015 a la ciutat de Barcelona, ha encarregat al Gabinet d'Estudis Socials i Opinió Pública (GESOP) un baròmetre diari sobre les expectatives electorals a Espanya.

La paradoxa que els electors puguin consultar en un diari d'un país veí, Andorra, uns sondejos que estan prohibits a Espanya és responsabilitat exclusiva dels partits polítics amb representació parlamentària, que al reformar la llei electoral l'any 2011 van renunciar a adaptar-la a la nova realitat digital. 

Notícies relacionades

En les eleccions municipals i autonòmiques del maig del 2011, ara fa quatre anys, entraven en vigor les modificacions de la llei electoral del 1985, que feia temps que demanava una revisió. Al final, el canvi va ser molt limitat i va estar centrat a evitar que els polítics amb càrrec dediquessin els dies previs als comicis a inauguracions electoralistes i a limitar les despeses de les campanyes. 

Quatre anys abans, per les generals del 2008, quan Zapatero i Rajoy s'enfrontaven per segona vegada, EL PERIÓDICO va denunciar la limitació i la hipocresia d'una llei electoral --llavors encara sense tocar-- que prohibia la publicació de sondejos d'opinió cinc dies abans de la cita amb les urnes. El diari creu que en una democràcia consolidada no es podia sostenir que la publicació d'enquestes interferia en la decisió de vot dels electors, i a més, que al no estar prohibit elaborar aquest treball, sinó només publicar-lo, els resultats quedaven reservats a una elit dels partits, els mitjans de comunicació i gent ben connectada, mentre que l'accés quedava vetat per al comú dels votants.

32169630 60

32169630 60 / Antiviolencia