La xacra de la corrupció

El jutge no veu delicte en l’accés de Montoro a dades de rivals polítics

L’instructor de Tarragona afirma que un ministre d’Hisenda «està plenament autoritzat» per conèixer les actuacions de l’AEAT

Rebutja la personació dels sol·licitants com a perjudicats

El jutge no veu delicte en l’accés de Montoro a dades de rivals polítics
4
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez
Ángeles Vázquez

Periodista

Especialista en Tribunals i Justícia

ver +
Cristina Gallardo
Cristina Gallardo

Redactora de Tribunals

Especialista en Tribunals / Nacional

Ubicada/t a Espanya

ver +
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El jutge d’instrucció número 2 de Tarragona, Rubén Rus, no té intenció de fer que la investigació que té entre mans excedeixi la contractació per part d’empreses de gasos industrials del despatx fundat per l’exministre Cristóbal Montoro. Per això rebutja la personació com a acusació particular de tot aquell qui se senti perjudicat pels correus amb què el qui era polític del PP era informat pel seu cap de gabinet de la situació fiscal de cadascun d’ells.

En diverses interlocutòries el magistrat refusa la personació del fundador de Podem, Juan Carlos Monedero, com també ha fet amb la de l’exdirector del Fons Monetari Internacional i exministre durant el Govern de José María Aznar, Rodrigo Rato, que es considera víctima d’una persecució que li va comportar que el condemnessin a quatre anys i nou mesos de presó, fet que ha plantejat davant el Tribunal Suprem. També s’ha rebutjat la del periodista Javier Chicote, que va ser inspeccionat després que informés sobre el ministre, cosa que interpreta com una manera d’intentar silenciar-lo.

Acusació popular admesa

L’única personació admesa, però en qualitat d’acusació popular, no pas particular, és la que exercirà el PSOE, que, a diferència d’altres partits i organitzacions, ho va sol·licitar el 2023, arran de les informacions publicades per aquesta redacció. Els altres ho han fet una vegada que es va aixecar el secret de les actuacions. En la interlocutòria el magistrat troba innecessari que per exercir l’acció popular els socialistes hagin de pagar fiança, ja que creu que en aquests moments "el procediment s’ha desenvolupat prou per considerar que l’exercici" de l’acusació "no és abusiva ni fraudulenta". Això fa innecessari que s’hagi d’aportar una garantia per prevenir acusacions infundades.

El jutge refusa totes les personacions de perjudicats amb arguments similars: nega l’existència de cap delicte, pel fet d’entendre que a Montoro, com a ministre d’Hisenda, li "correspon la superior direcció de la Secretaria d’Estat que dirigeix l’Agència Tributària". I com a tal "està plenament autoritzat per conèixer el contingut de les actuacions de l’AEAT, de manera que el fet que sigui informat sobre aquestes actuacions forma part de les funcions que té atribuïdes". Tot i que el jutge admet que les dades fiscals "indubtablement tenen caràcter reservat", afegeix que les persones que les van consultar estaven "legalment autoritzades" per conèixer els correus electrònics sobre les respectives situacions fiscals incloses en la causa.

La decisió del magistrat coincideix amb la posició mantinguda pel fiscal en cap Anticorrupció, Alejandro Luzón, en la seva discrepància amb la fiscal adscrita al cas, Carmen García Cerdá, que és partidària d’investigar aquests e-mails, inclosos entre els requerits als directors de Gabinet de la Secretaria d’Estat del Ministeri d’Hisenda i Administracions Públiques, de la Direcció General de Tributs i de l’Agència Estatal de l’Administració Tributària al llarg dels dos períodes en què les empreses investigades haurien intervingut en la redacció de les lleis en tramitació, després de contractar amb Equipo Económico. Es tracta dels compresos l’1 de gener del 2012 i el 31 de desembre del 2014 i entre l’1 de desembre del 2016 i el 4 de juliol del 2018.

Després de revisar-los, el magistrat rebutja la personació dels qui es consideren perjudicats, alguns d’ells rivals polítics de Montoro, i assenyala que "la informació transmesa per mitjà dels correus analitzats no constitueix l’objecte del delicte, al tractar-se de dades que, tot i que reservades, no són en fitxers, suports, arxius o registres, i, a més, les persones que disposen de la informació esmentada sí que estarien autoritzats per conèixer-la".

Notícies relacionades

En el cas de Monedero s’assenyala que "en una part dels correus s’informa, no solament d’assumptes que l’afecten" a ell, "sinó de diverses qüestions", per mitjà del correu corporatiu del ministeri, en una "informació en què participen exclusivament el cap de Gabinete" –Felipe Martínez Rico, germà de Ricardo Martínez Izquierdo, soci majoritari d’Equipo Económico– i el ministre Montoro, i que "no es comparteix amb tercers". D’aquesta manera, el jutge al capdavant del cas Montoro elimina, almenys de moment, la possibilitat d’endinsar-se en els correus electrònics en què Montoro era informat de la situació tributària de diverses persones.

Equipo Económico vol anul·lar el cas

La «troballa casual» pels Mossos d’un e-mail va donar origen a la investigació que ha acabat imputant per corrupció Cristóbal Montoro. Una vegada que s’ha aixecat el secret que pesava sobre la causa, la defensa del despatx que Montoro va fundar ha presentat un recurs d’apel·lació davant l’Audiència Provincial de Tarragona en què sol·licita que s’anul·li aquest indici i es revoqui la interlocutòria en què s’imputa a Equipo Económico alguns dels seus directius, a l’exministre i fins a gairebé 30 persones al considerar que l’ús del correu esmentat vulnera els seus drets, ja que no tenia cap relació amb l’assumpte pel qual els agents registraven llavors la seu de la companyia.