La xacra de la corrupció

El PP nega que Rajoy hagi de donar explicacions en una "primera fase"

La portaveu del partit desconeix si la cúpula actual ha contactat amb l’exministre

El PP nega que  Rajoy hagi de donar explicacions en una "primera fase"
2
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +

El PP d’Alberto Núñez Feijóo no considera necessari que Mariano Rajoy doni explicacions ara sobre la imputació per corrupció de Cristóbal Montoro, la persona que va ser el seu ministre d’Hisenda tot el temps que va ser president del Govern, entre 2011 i 2018. A preguntes dels periodistes, Ester Muñoz, portaveu del grup parlamentari del PP al Congrés, va afirmar ahir que, en "aquesta primera fase", qui ha de donar la cara és el mateix Montoro.

En la roda de premsa se li va preguntar a Muñoz si la cúpula actual del partit s’ha posat en contacte amb Montoro després de la seva imputació per demanar-li explicacions i va respondre que ho desconeix. El jutge imputa a Montoro els delictes de suborn, frau contra l’Administració pública, prevaricació, tràfic d’influències, negociacions prohibides a funcionaris, corrupció en els negocis i falsedat documental. El que sí que és públic, perquè així ho va fer saber el PP, és que dijous passat, l’endemà de conèixer-se la imputació, Montoro va sol·licitar donar-se de baixa del partit i ja no és afiliat, un pas amb el qual Feijóo ha intentat posar més distància amb ell.

L’exministre d’Hisenda va remetre aquell mateix dia un comunicat a l’agència Efe en el qual va assegurar que el jutge ha fet el seu assenyalament "sense cap element probatori" i "coincidint amb l’actual context de veritables escàndols del Govern d’Espanya". La Fiscalia Anticorrupció diu en un dels escrits que Montoro "estaria servint-se de testaferros per titular un patrimoni que seria il·lícit".

Entrevista a Marcial Dorado

El narcotraficant Marcial Dorado va tornar ahir a les pàgines dels mitjans de comunicació per una entrevista en El Confidencial. Dorado va mantenir una relació d’amistat amb Alberto Núñez Feijóo als anys 90 i principis dels 2000, quan l’actual líder del PP tenia més de 30 anys i ja ocupava alts càrrecs en el Govern de Galícia. Aquest nexe, revelat per El País el 2013 amb diverses fotografies de tots dos a Eivissa el 1995, ha sigut denunciat per Pedro Sánchez i dirigents socialistes de manera cíclica des de fa més de dos anys i, de manera profusa, durant la campanya de les generals del 2023. De fet, va tenir un impacte negatiu en aquella campanya per una explicació en la qual Feijóo va arribar a dir que no sabia que era un delinqüent perquè llavors no hi havia "internet" ni "Google". Feia més de 10 anys que s’assenyalava l’home als diaris com a contrabandista de tabac.

Notícies relacionades

Arran d’aquesta última entrevista, Ester Muñoz, portaveu del grup parlamentari del PP, va treure importància a aquesta relació personal i va ridiculitzar que el PSOE incideixi tant en aquesta part de la biografia de Feijóo. "Si això és tot el que tenen, que aprofitin el poc temps que els queda", va afirmar en al·lusió que sortiran aviat del Govern central.

En l’entrevista, Dorado assegura que no només el PSOE li va oferir diners "per deixar anar una bomba contra Feijóo". Afirma que també en el PP hi va haver qui va voler accedir a informació comprometedora per intentar enfonsar el polític gallec.