Legislatura

El Govern recula en quatre lleis estrella per evitar derrotes parlamentàries

La regulació de migrants i la reducció de la jornada laboral passen al setembre

Es posposa la reforma per a l’accés a la carrera judicial i fiscal i la llei de la mobilitat sostenible

El Govern recula en quatre lleis estrella per evitar derrotes parlamentàries
3
Es llegeix en minuts
Iván Gil
Iván Gil

Periodista

Especialista en Política

Ubicada/t a Madrid

ver +

Després de l’esclat del cas Cerdán, el Govern ha optat per recular en les principals mesures que tenia previst impulsar en la recta final d’aquest període de sessions. Entre elles, la proposta per regularitzar migrants, la llei de mobilitat sostenible, la reducció de la jornada laboral i la polèmica llei de justícia per reformar l’accés a la carrera judicial i fiscal.

Sense els vots lligats –principalment per part de Junts i de Podem–, Pedro Sánchez ha optat per no arriscar-se a una derrota al Congrés, que en aquests moments enviaria un missatge de final de cicle. El Govern havia apostat que aquest mes aprovaria "set lleis més" per demostrar així que continuava comptant amb el suport dels seus socis i legislant amb normalitat. Aquest pas enrere intensifica la sensació d’incertesa, tot i que la Moncloa assegura que la dificultat per armar majories continua sent la mateixa que des de l’inici de la legislatura.

El Govern guanya temps, mentre aprofita el filó del cas Montoro per mirar de neutralitzar l’estratègia de "persecució sistemàtica" del PP per la corrupció, i es posposa per al mes de setembre l’impuls a l’agenda legislativa. Amb el paquet de mesures anticorrupció ja sobre la taula, el següent repte comporta accelerar les mesures socials i els compromisos d’investidura que estan pendents.

Guanyar temps

Aquesta setmana, el PNB va concedir una pròrroga a l’Executiu després de la comissió bilateral celebrada a la Moncloa entre Sánchez i el lehendakari Imanol Pradales. Els nacionalistes bascos van arrencar un nou paquet de transferències, incloent-hi el desitjat primer bloc de la Seguretat Social, i el Govern va guanyar temps fins a finals d’any, quan se celebrarà la pròxima comissió bilateral.

Mentrestant, les lleis estrella del Govern s’hauran d’esperar. Les condicions dels altres socis no han variat, si és que no s’han endurit, cosa que ha portat la vicepresidenta segona, Yolanda Díaz, a fer un pas enrere en la determinació que tenia de tramitar en l’últim ple de juliol la reducció de la jornada laboral, després que "Junts hagi demanat més temps". El seu departament no ha amagat la por que li fa que el debat "s’instrumentalitzi" i s’acabi "contaminant" pel cas Cerdán o que es converteixi en un "plebiscit al Govern".

Unes raons semblants han portat el ministre de Presidència i Justícia, Félix Bolaños, a posposar la reforma de la carrera judicial. El titular de Justícia va anunciar dijous en l’Afterwork organitzat per EL PERIÓDICO que no es debatrà en el pròxim ple, previst per al 22 de juliol, sinó que també quedarà pendent per al setembre, a l’espera del resultat de les negociacions amb els grups polítics. El bloqueig de Junts encara es manté.

Notícies relacionades

L’altra norma que es quedarà al calaix és la de mobilitat sostenible, un projecte crucial per al Ministeri de Transports. En aquest cas va ser la falta de garanties per part de Podem per aprovar-lo el que va portar el ministeri a desconvocar in extremis la Comissió de Transports del 20 de juny, en què s’havia de votar. Els morats reclamen més ambició en la norma i la gratuïtat del transport públic.

Tampoc veurà la llum la iniciativa per regularitzar migrants, encallada des de ja fa un any. Per a l’Executiu s’ha convertit en una cosa transcendental per mirar d’evitar que milers de persones caiguin en la irregularitat. La pretensió del Govern consistia a propiciar abans de l’estiu una regularització de migrants que assoliria fins a gairebé mig milió d’individus arribats a Espanya abans del 31 de desembre del 2024.

Temes:

Govern